hero

ANŽE SPREIZER

doktorski študent kineziologije
OWN FLOW VADBA

14:15 - 14:45


O ANŽETU

Anžeta je nenaklonjenost fizičnega zdravja v otroštvu peljala v raziskovanje delovanja moderne medicine, kjer je lahko skozi procese rehabilitacije spoznaval delovanje človeškega telesa. In čeprav mu je bilo gibanje omejeno, celo prepovedano, se je z željo po razumevanju telesa in uspešnejšem zdravljenju, vpisal na Fakulteto za šport. Kljub znanju, ki ga je na tej poti pridobil pa še vseeno ni bilo dovolj za rešitev njegove gibalne oviranosti. Tako se je odločil, da se temu problemu posveti drugače. Začel je pri osnovah in sicer je poslušal telesne vzgibe, prepoznaval telesne občutke in odzive. Takrat je opazil, da je gibanje in telo medij preko katerega lahko uravnava odnos do sebe, okolja in bolečine. Ob novih spoznanjih je nehal slediti metodam in si sam oblikoval utelešeno gibalno prakso s katero se je lahko osvobodil gibalne oviranosti.

Tako je danes tudi doktorski študent Kineziologije, kjer želi raziskovati še nekoliko globje kotičke gibanja. Zanimajo ga holistični vplivi gibanja, ki se ne nanašajo le na estetsko in fizično pripravljenost, temveč tudi boljšo regulacijo stresa, prepoznavanje svojih mej ter soočanja z vsakodnevnimi odpori. Vso to znanje pa si sedaj želi predati naprej tudi preko Own flow prakse.
 

OWN FLOW VADBA

Premikanje in spoznavanje okolja je naše primarno orodje, preko katerega naši možgani rastejo in se razvijajo. Ko spremenimo način gibanja, s tem spremenimo tudi način bivanja. Iz tega koncepta izhaja tudi raziskovalna gibalna praksa Own Flow. Gre za vadbo, ki upošteva in združuje psihološki in fizični kontekst v celoto. Gre torej za odprt prostor namenjen raziskovanju gibalnih vzorcev. Ko izzovemo lastne meje gibanja se učimo predvsem novih načinov povezovanja s seboj, drugimi in okoljem v katerem živimo. Cilj je prepoznavati, utrjevati in raziskovati ter s tem razbremeniti telo odvečnega stresa, bolečine in drugih neučinkovitih vzorcev premikanja. S prakso Own Flow si pomagamo v življenje prinesti večjo stabilnost in močnejšo regulacijo, ki nam dolgoročno prinaša večjo učinkovitost gibanja. Glavni cilj vadbe je, da okrepite svoj imunski sistem, utelešate varnost, dvignete svojo gibalno učinkovitost ter raziskujete kontakt skozi preprostost svojega giba.

Oglejte si intervju z Anžetom Spreizerjem o dogodku Dan Miganja ZAME >