hero

V FORMI Z ALENKO: ALENKA RUŽIČ JOVOVIĆ
univerzitetna diplomirana profesorica športne vzgoje Fakultete za šport
TRENING VIIT
12:00 - 12:45

 

O ALENKI

Univerzitetna diplomirana profesorica športne vzgoje Fakultete za šport je s športom in gibanjem povezana že vse življenje. V mladosti je deset let trenirala ritmično gimnastiko pod okriljem TVD Partizan Moste in vodstvom trenerke Branke Vajngerl.
Večkrat je dosegla naslov prvakinje Slovenije v vseh kategorijah. Kot članica takratne jugoslovanske mladinske reprezentance je dosegla dobre rezultate tudi na mednarodni ravni.
Bolj kot na športne uspehe je ponosna na vse ostale vrednote, ki jih je bila deležna in ki jih je osvojila med svojim ukvarjanjem s športom. Naučila se je, da se za vsakim uspehom skrivajo ure in ure trdega dela, odrekanj, discipline in vztrajnosti.
 

TRENING VIIT

VIIT oz. »vodeni interdisciplinarni intenzivni trening« je avtorsko delo. Na treningu VIIT so zbrane vaje in načela različnih športnih zvrsti, s katerimi vplivamo na vse segmente splošne kondicijske pripravljenosti. Združuje njeno strokovno znanje in bogate izkušnje iz prakse.

VIIT je zasnovan tako, da izredno hitro vpliva na boljšo kondicijsko pripravljenost telesa in nam omogoča hitro transformacijo telesa. Vsebuje elemente funkcionalne vadbe, mobilnosti, metaboličnega treninga in tudi zametke joge, pilatesa, atletike, gimnastike, baleta ter ritmike. V eni uri vadbe gibanja izpeljemo tako, da čim bolj celostno vplivamo na telo. Za skladnost gibanja so zaslužne različne gibalne sposobnosti – od gibljivosti, ravnotežja, preciznosti, koordinacije, hitrosti, moči in vse do vzdržljivosti, agilnosti ter propriocepcije. Vse je treba uravnotežiti oz. razvijati po nekem dopolnjujočem konceptu, kar je tudi eno izmed pomembnejših načel treninga VIIT.

VIIT je bil formiran zanjo, ki se je po treh porodih vračala v formo. Ob iskanju primerne vadbe zase na trgu ni našla ustrezne. Zaradi »poklicne deformacije« je želela vadbo, ki bi imela celostni pristop, sploh kar se tiče splošne kondicijske pripravljenosti. Iskala je  vadbo, ki bi zajela vse gibalne in funkcionalne sposobnosti. Prav tako ni bilo vadbe, ki bi imela celostni pristop glede na samo telo, da ni poudarek samo na trebuhu, stegnih in zadnjici, ampak da se krepijo tudi t. i. »pozabljeni deli telesa«, kot so vrat, zapestja, gležnji, stopala, prsti na rokah in nogah. In tako je nastal VIIT.

Oglejte si intervju z Alenko Ružič Jovović o dogodku Dan Miganja ZAME >