Zakaj je spanje pomembno za regeneracijo?

Da bi lažje razumeli pomen učinkovitega spanja za obnovo in regeneracijo naših teles, vam bom danes obrazložil biološke osnove stresa. Zlato pravilo pravi, da če naše telo za borbo s stresom potrebuje energijo, ki jo sproži in zagotavlja delovanje simpatičnega avtonomnega živčnega sistema, je potrebno, da se telo redno in nenehno obnavlja - večina teh procesov pa poteka med spanjem! In prav zato je potrebno spancu posvetiti veliko pozornosti.

Odziv našega telesa na stresne situacije

Živčni sistem sestavlja približno ena milijarda živčnih celic, ki jih imenujemo nevroni. Nevroni se med seboj povezujejo v komunikacijsko mrežo, po kateri se prenašajo sporočila v obliki živčnih impulzov, ki so pravzaprav jezik in sredstvo sporazumevanja med možgani in organi.

Za razumevanje stresne reakcije je najpomembnejše delovanje avtonomnega živčnega sistema. Njegovo spremenjeno delovanje sproži takšen telesni odziv, ki je nujen za spoprijemanje s težavami in zahtevami. Avtonomni živčni sistem sestavljata dva ločena in nasprotujoča si sistema – simpatični in parasimpatični živčni sistem. Stresni odziv se aktivira zaradi povečanega delovanja simpatičnega sistema, ki troši energijo, saj pripravi telo za boj ali beg.  Povečano delovanje simpatičnega živčnega sistema najlažje opazimo v povečanem srčnem utripu in dotoku krvi v delujoče skeletne mišice ter v pospešenem in globljem dihanju.

Parasimpatični živčni sistem je pomemben v fazi oddiha in je povezan z nizko stopnjo aktivacije, saj spodbuja počitek, ohranja zaloge energije in varčuje z njo, zato mu pravimo tudi sistem za dolgoročno preživetje. Znamenje delovanja parasimpatičnega živčnega sistema je povečano izločanje iz oči (solze), ust (slina), nosu in pljuč (sluz) ter želodca (želodčna kislina). Ti izločki zaustavijo in uničijo bakterije, klice in viruse, ki napadajo naše telo.

Večina organov prejema ukaze iz obeh delov avtonomnega živčnega sistema, nekaj pa je tudi izjem, ki jih uravnava samo ena veja. Sredica nadledvične žleze, vranica in znojnice prejemajo ukaze simpatičnega sistema, nekatere slinavke pa sprejemajo le ukaze parasimpatičnega sistema. Takšna ureditev ima bistveno vlogo pri določanju stopnje delovanja organov in dopušča različne odzive, ki so prilagojeni zunanjim okoliščinam.

Vse je v prilagajanju

Alojz Ihan in Simonič Vidrih (2005) definirata zdravje kot sposobnost, da se tisoče funkcij človekovega organizma in človekov organizem kot celota nenehno in usklajeno prilagaja spremembam in zahtevam okolja. Zdrav organizem ob zmernem naporu temu brez težav prilagodi stotine telesnih funkcij, kar posameznik čuti v obliki dobrega počutja. Če katera od pomembnih telesnih funkcij ni zmožna prilagoditve na napor, bo človek ob naprezanju začutil težave, ki bodo načele njegovo zdravje.

Kako lahko zagotovimo učinkovit spanec?

Miren spanec, v katerem učinkovito deluje parasimpatično živčevje, v telesu omogoča uravnoteženje procesov aktivnosti in regeneracije. Uravnoteženi procesi pa vodijo k zdravju in dobremu počutju ljudi in, kar je najpomembneje, k učinkovitemu spancu. Zato je pomembno, da ustvarimo ugodno okolje za spanec, kar pomeni, da je prostor, v katerem spimo:

  • urejen,

  • zatemnjen,

  • miren,

  • ima dovolj kisika,

  • ima pravilno vlažnost,

  • je v njem čim manj elektronskih naprav,

  • so v njem ljudje, ki so nam blizu in jih imamo radi.


Avtor: Dr. Matej Tušak


Priporočamo


Z dobrim spancem pridemo do boljše regeneracije, za boljši spanec pa imate prav posebno priložnost za cenejši obisk in sprostitev v Hotelu Maestoso v Lipici. 

Uživajte v naravi Krasa in izkoristite odličen popust za oddih s svojo družino ter se regenerirajte boljše.