Načrtovanje dopusta s kužkom

Psom prijaznih počitniških točk in krajev je vsako leto več, kar je dobra novica za vse lastnike psov. Vendarle pa tudi zanje veljajo določena pravila in omejitve, s katerimi se morate seznaniti pred odhodom. Zato se pravočasno pozanimajte, ali so v državi, avtokampu, hotelu oziroma kamor koli vas že peljejo počitniške poti, vaši hišni ljubljenčki dobrodošli.

Prav tako ne pozabite preveriti, kako je s prevozi psa na vlaku, avtobusu ali letalu. Če boste odšli na pot z lastnim avtom, velja pravilo, da je kuža med vožnjo v kletki v prtljažniku ali pa na zadnjem sedežu, privezan s posebnim varnostnim pasom za kužke.


Ja, kuža gre z nami!

Če ste pripravljeni prilagoditi svoj življenjski slog novemu družinskemu članu, se lahko veselite novih izzivov in prijetnih skupnih doživetij.

Da bo dopust prijeten za vas in tudi za psa, morate o izbiri dopustniške destinacije skrbno razmisliti. Ob tem pa nikar ne pozabite še na druge dejavnike.

1.Izbira lokacije
Pozanimajte se, če je vaš pes dobrodošel in kakšno je doplačilo za živali. A tudi če je vaš hišni ljubljenček dobrodošel, bodite pozorni na okolico: je v bližini park, pasje igrišče, travnik ali kakšna druga površina, primerna za sprehajanje vašega psa.

Enako velja za počitniške kampe, ki imajo pogosto ločene in posebej določene predele za lastnike psov ter tudi plaže, namenjen njim. Pridobite podatek o najbližjem veterinarju, preverite dostop v morje ter nikar ne pozabite: pes potrebuje senco.

2. Potovalni dokumenti
S seboj morate imeti potovalne dokumente za psa ter ob tem poskrbeti, da je pes zdrav in cepljen. Vse to bodo preverili na meji, pa tudi nekateri lastniki apartmajev želijo preveriti podatke o cepljenju.

3. Obnašanje psa
Nadvse pomembno je, kako dobro je vaš pes socializiran in kako se zna obnašati. Temu primerno izberite tudi počitniški kraj.


Kaj storiti, če pes ne more z vami?

Pes prinaša veliko odgovornost, ki se ne konča, ko se začnejo dopustniški dnevi. Najlepše je, če tudi počitnice lahko delimo s psom; če pa to ni možno, moramo zanj najti primernega skrbnika.

Odlična rešitev je, da kuža ostane v družbi vaše družine ali vaših prijateljev, ki jih vaš kužek že pozna. Če to ni mogoče, pa obstajajo pasji hoteli ali privatno varstvo, kjer lahko kužka zaupamo v skrb izkušenim profesionalcem. Danes je takih organizacij in posameznikov čedalje več, pa tudi cene niso previsoke. Seveda je tako varstvo smiselno vnaprej preveriti, se z njimi posvetovati o potrebah vašega psa, preveriti njihova priporočila in se pogovoriti z zadovoljnimi strankami. To je lahko velika sprememba za vašega psička, saj vas bo zelo pogrešal. Potrudite se, da mu za ta čas poiščete topel in varen začasen dom, kjer se bo počutil dobro. Saj veste, če bo imel pes z začasnim domom slabe izkušnje, ga bodo te zaznamovale, predvsem pa se bo počutil izdanega in vam bo zameril.

Avtorica: Andreja Fegeš, Mr.Pet

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.