Za uspešen začetek kolesarske sezone


Spomladi se začne nova kolesarska sezona. Mestni kolesarji, cestni kolesarji in ljubitelji kolesarjenja po hribih se razveselijo prvih toplih dni. Kolo spet postane prevozno sredstvo za v službo in odličen športni pripomoček za nabiranje kondicije. Preden pa pričnete s poganjanjem pedal, je priporočljivo poskrbeti, da ste vi, kolo in druga oprema na novo sezono res dobro pripravljeni.

Pripravite svoje kolo

Ne glede na to, kakšno kolo imate, mora biti varno, zanesljivo in ustrezno za uporabo v prometu. Skoraj vsak od nas podzavestno najprej potipa, ali so gume polne, zato je prvi korak pravzaprav logičen: »napumpajte« gume. Nato se lotite temeljitega čiščenja, saj boste tako najlažje odkrili morebitne poškodbe, zato ne bodite površni.
Pregleda glavnih sklopov kolesa in posameznih elementov se lahko lotite sami, bolj priporočljivo pa je kolo odpeljati na servis, kjer bodo opazili tudi kakšno zadevo, ki bi vašemu očesu ušla. Če ste kolo na servis odpeljali po koncu lanske sezone, potem morate le napolniti gume, obrisati verigo in pletenice, sicer pa bodo na servisu poskrbeli za:

 • Gume, obroče in napere (centriranje, morebitne poškodbe zaradi udrtin na cesti ali skokov s kolesom).

 • Pletenice in ovoje pletenic - bovdne (poškodbe).

 • Pedala (poškodbe).

 • Zavore, zavorne gumice, ploščice na čeljustih in diske (delovanje zavor, obrabljenost).

 • Zobnike in verigo (obrabljenost, raztegnjenost verige).

 • Menjalnik (delovanje menjalnika, delovanje ročic menjalnika, nastavitev prestav).

 • Blažilnike (delovanje, nastavitev in mazanje).

 • Gonilni in krmilni ležaj ter obe pesti (pregled in mazanje).

Pregledano in servisirano kolo je nared za prve spomladanske kilometre, poskrbeti pa morate še za opremo in zase.

Obvezna, nujna in priporočljiva kolesarska oprema

 • Zvečer in ponoči morajo biti vsa kolesa opremljena z lučmi, za vse kolesarje pa je priporočljiva uporaba čelade.

 • Za mestne vožnje boste na kolo pritrdili nosilec za prtljago, košaro, otroški sedež, zvonec, zračno tlačilko, luči in torbico z orodjem ter rezervno zračnico. S seboj je dobro imeti tudi trak ali ščipalko za hlačnico in zelo kakovostno »ključavnico«.

 • Cestni kolesarji s seboj vzemite čim manj opreme, vseeno pa ne gre brez nastavkov za pijačo, orodja in rezervne zračnice, tlačilke ter nosilcev za merilnike.

 • Gorski kolesarji imate pijačo v mehu v nahrbtniku, na kolesarjenje pa se ne odpravite brez orodja, rezervne zračnice in tlačilke, nastavkov za merilnike in ščitnikov za gume, ki delno varujejo pred blatom in vodo izpod koles.

Kolesar, dobro pripravljen in »fit«

Ko boste poskrbeli za kolo in opremo, morate poskrbeti še zase. Največkrat se zalomi pri bolečinah, za katere mnogi rekreativci okrivijo sedež. Rešitev te težave se v 80 % skriva v kolesarskih hlačah. Kupite si dobro podložene kolesarske hlače in težav bo hitro konec. Seveda jih za v službo ne boste oblekli, za rekreacijo pa. In to na golo kožo. Spodnje hlače namreč kaj hitro povzročijo žulje. Preglejte tudi čevlje, kolesarsko majico in vetrovko. So vam še prav?

Kondicije za kolesarjenje ne potrebujete kaj dosti, dokler kolesarite po ravnem ali navzdol. Ker pa vemo, da ni vedno tako (pa še čelni veter vas čaka), morate biti za klance dobro pripravljeni. Če (še) niste, začnite počasi. Nabirajte kondicijo, izbirajte lahke poti, počasi povečujte razdaljo in naklon klancev. Ne kolesarite v najhujši dnevni vročini in po soncu, vedno imejte s seboj dovolj tekočine in energijskih ploščic ter predvsem ne pretiravajte.

Prijava na Maraton Franja


Maraton Franja je največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Pridružite se 42. Maratonu Franja 10. in 11. junija 2023. Popust za člane Generali ZAME si zagotovite tukaj.

Izbirate lahko med 3 različnimi prijavninami, kjer lahko izkoristite Generali ZAME kodo za popust v višini 4 EUR:

 • Maraton Franja BTC City (156km),
 • Triglav mali maraton Franja BTC City (97km) in 
 • za primer skupnega plačila MARATON FRANJA 156 km/97 km in "BARJANKA - HERVIS".