Varnostni nasveti za kolesarjenje z električnimi kolesi

Električna kolesa, znana tudi kot e-kolesa, so trenutno zelo priljubljena. Kolesarjenje s pomočjo motorja oz. baterije je postalo tudi dostopnejše kot kdaj koli prej in tako odprlo nove dimenzije kolesarjenja, saj so posamezniki dobili dodatno spodbudo za vožnjo v službo in aktivacijo v prostem času.

Z večjo hitrostjo na kolesu pa pride tudi večja odgovornost. Ena od glavnih odgovornosti vsakega voznika e-kolesa je poznavanje zakonov, ki veljajo za e-kolesa. Vožnja z električnim kolesom je podobna vožnji z običajnim kolesom - vsa varnostna pravila, ki veljajo za kolesa, veljajo tudi za električna kolesa. Poleg standardnih pravil za vožnjo s kolesom je treba upoštevati še nekaj dodatnih previdnostnih ukrepov, ki vozniku e-kolesa pomagajo ohraniti varnost na cesti.

Pred nakupom

Čeprav vsi radi varčujemo, je treba biti pozoren na poceni električna kolesa, ki se prodajajo po diskontih ali ponudnikih na spletu. Baterije nizkocenovnih e-koles pogosto ne izpolnjujejo evropskih varnostnih standardov, zato električna kolesa in baterije vedno kupujte pri specializiranih prodajalcih. Resda se nekaj deset ali sto evrov prihranka na začetku morda zdi dobra ideja, vendar se na dolgi rok nikoli ne izplača. Z nakupom električnega kolesa priznane kolesarske blagovne znamke ste lahko prepričani, da vaše e-kolo izpolnjuje vse zakonske zahteve, kar pripomore k vaši varnosti.

Izberite pravo vrsto e-kolesa

Na voljo je veliko različnih vrst e-koles, od tistih, ki so primerni za mestno vožnjo, kolesarjenje po razgibanih terenih, cestah ali makadamu. Cestnega kolesa npr. ni smiselno voziti po gozdnih poteh, medtem ko se polno vzmeteno gorsko kolo ne bo izkazalo v mestu pri vožnji v službo. Zato je pomembno, da izberete kolo, ki bo ustrezalo vašim specifičnim voznim potrebam in na katerem vam bo udobno, kar se bo odrazilo v večji samozavesti, samozavest pa pomeni varnejše kolesarjenje.

Že poznate ZAME?

ZAME je skupnost, ki združuje vse, ki se zavedajo pomena zdravega življenja, obožujejo zanimive izzive in si obenem ne zatiskajo oči pred tveganji vsakdana.

Namenjen je vsem, ki so pripravljeni narediti nekaj pomembnih sprememb v svojem življenju, vstati s kavča in obrniti življenje na bolje. Del zdravega življenjskega sloga je tudi telesna aktivnost!
Pomembno je, da pred nakupom preizkusite različne okvirje, da se prepričate, da lahko na e-kolo brez težav sedete in z njega sestopite, saj se lahko zgodi, da povečana začetna hitrost, nenadno zaviranje ali nepričakovan sestop s kolesa povzroči padec. Večino takih nesreč bi lahko preprečili z drugačno vrsto električnega kolesa, ki ne povzroča težav pri vstopanju in sestopanju oz. pri katerem se pomoč pri poganjanju s pedali ne (de)aktivira nepričakovano.

Ali poznate cestnoprometne predpise?

Preden se prvič z električnim kolesom podate na cesto, vadite vožnjo na praznem parkirišču ali drugi primerni površini. Tako se boste namreč naučili obvladovati e-kolo in voziti s hitrostjo, ki vam bo na bolj prometnih ulicah ustrezala.

Prav tako se morate dodobra seznaniti s cestnoprometnimi predpisi, ki bodo poskrbela za vašo varnost in tudi varnost drugih udeležencev v prometu. Za začetek vedno upoštevajte omejitev hitrosti. Zaradi omejene pomoči motorja do 25 km/h boste to težko kršili, vendar so še vedno lahko ceste z omejitvami, ki so nižje od največje hitrosti e-kolesa.
Ključnega pomena je, da dobro poznate zakon o motornih vozilih (ZMV-1), ki v 16. točki 3. člena opredeljuje električno kolo kot vozilo namenjeno vožnji po cesti z močjo lastnega motorja. E-kolesa do 250 W in 25 km/h so električna prevozna sredstva, ki spadajo pod ZMV-1 in so tudi najbolj oglaševana in prodajana kategorija električnih koles. Registracija električnih koles ni potrebna je treba pa poudariti, da je za vožnjo z električnimi kolesi do 250 W potreben izpit za kolo, kar pomeni, da jih osnovnošolci prve triade ne smejo uporabljati.

Uporabniki električnih koles se lahko vozite po kolesarskih poteh in stezah, kjer pa to ni izvedljivo, morate voziti ob desnem robu vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro. Svoje namene spremembe poti ali zavijanja vedno nakažite tudi drugim udeležencem v prometu, tako da iztegnete roko.

Vedno nosite čelado

Čelada je najpomembnejši varnostni element, ki ga lahko uporabljate, saj nošenje čelade zmanjša tveganje poškodb glave za kar 70 odstotkov. Zaradi višjih hitrosti, ki jih lahko dosežete z e-kolesom, je zaščita glave še toliko pomembnejša. Čeprav z uporabo čelade ne boste preprečili nesreče, vam lahko ob morebitni nesreči celo reši življenje. Da boste varni na kolesu si izberite v ponudbi A2U kolesarsko čelado (Bolle, Uvex ali Cratoni), ki se vam bo prilegala in nudila ustrezno zaščito takrat, ko jo najbolj potrebujete. Bodite pozorni na dobro prezračevanje in ustrezno prilagajanje čelade vaši glavi.

Bodite vidni

Ne glede na to, ali vozite po cesti ali po kolesarski stezi, je pomembno, da ste čim bolj vidni. Tako vas bodo drugi udeleženci v prometu videli prihajati, kar bo pomagalo preprečiti morebitne nesreče. Vedno uporabljajte kolesarske luči, zlasti pri vožnji ponoči. Potrebujete vsaj sprednjo in zadnjo luč, priporočljivi pa so tudi drugi načini osvetlitve kot npr. odsevni detajli na kolesarskih oblačilih in čeladi.
Kar zadeva oblačila, nosite taka, ki se ne bodo zapletala v verigo ali pedala in so fluorescentna, odsevna ali svetle barve, da boste vidni drugim na cesti. Če nosite temne barve, vas bo v mračnih razmerah težko opaziti.

Prepričajte se še, da ima vaše električno kolo zvonec, saj boste z njimi v prometu opozarjali na vašo prisotnost. Uporaba ogledala je poleg obračanja glave še en način za zagotavljanje varnosti. Pomaga vam lahko pri oceni, kako hitro se avtomobili približujejo od zadaj. Ker so e-kolesa težja od navadnih, je pomembno, da je v pnevmatikah ustrezen tlak. S pravilnim tlakom boste imeli boljši nadzor nad svojim e-kolesom.

Varnostni nasveti za hranjenje in vzdrževanje

Ko ne vozite svojega električnega kolesa, je pomembno, da ga pravilno hranite in vzdržujete, da bo v najboljšem stanju in da preprečite morebitna tveganja. Berite naprej in odkrijte nekaj bistvenih varnostnih nasvetov, s katerimi boste zaščitili sebe in svoje e-kolo.

Pravilna nega baterije zagotavlja dolgo življenjsko dobo vašega e-kolesa. Konec koncev je baterija eden najpomembnejših sestavnih delov e-kolesa, saj poganja kolo, da lahko vozi kilometer za kilometrom. Vedno poskrbite, da bo polnjenje potekalo v suhem in čistem prostoru. Nikoli ne puščajte baterije, da se polni več dni, saj se s tem zmanjša število ciklov polnjenja baterije. Pomembno je, da baterijo polnite v času, ki ga priporoča proizvajalec. Prekomerno polnjenje baterije lahko povzroči njeno pregrevanje, zato je treba upoštevati smernice.

Pomembno je, da ste vedno pozorni in v bližini, kadar polnite baterijo e-kolesa. Zato je nikoli ne polnite, ko ste odsotni. Prisotnost vam bo omogočila hiter odziv, če bi se morda pojavila kakšna težava. Po končanem polnjenju baterijo vedno izključite iz električnega omrežja. Ko električnega kolesa ne uporabljate, poskrbite, da ga shranite v prostoru, kjer ni pretirano vroče ali hladno. Shranjevanje na toplem ali vročem mestu lahko povzroči pregrevanje kolesa.
Če imate staro baterijo e-kolesa, ki jo je treba zavreči, je nikar ne odvrzite med gospodinjske odpadke, saj se lahko vnamejo, zato je ključnega pomena, da jih odstranite na pravilen način. Pokličite na zbirališče odpadkov ali preverite pri proizvajalcu e-kolesa, ali ima na voljo storitev recikliranja. Ne glede na to, ali gre za čas polnjenja ali priporočila za shranjevanje in vzdrževanje, vedno upoštevajte navodila proizvajalca vašega kolesa, saj se lahko podrobnosti med različnimi blagovnimi znamkami e-koles razlikujejo.

Z upoštevanjem varnostnih nasvetov boste lahko varno uživali v vseh prednostih vožnje z e-kolesom. Električna kolesa so enostaven, prijeten, priročen in okolju prijazen način prevoza ali potovanja, hkrati pa pripomorejo k boljši telesni pripravljenosti.  
 
Če iščete varno in zanesljivo alternativo vožnji z avtomobilom ali dejavnost, ki vam bo, - si upamo trditi, - postala najpomembnejša postranska stvar na svetu, si oglejte ponudbo električnih koles v specializirani kolesarski trgovini A2U, kjer lahko izbirate med priznanimi kolesarskimi znamkami kot so Haibike, Ghost, Lapierre, Winora, Corratec in Wilier.

Ne spreglejte tudi ugodnosti za člane Generali ZAME.

Ugodnosti za vse člane