V Sloveniji že 45 družinam prijaznih planinskih koč

Slovenska planinska društva upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, večina je oskrbovanih planinskih koč, ki so predvsem v toplejših mesecih, številne nižje ležeče pa tudi jeseni in pozimi, gostoljubna postojanka planincev vseh generacij. Za spodbudo otrok in staršev k obisku koč Planinska zveza Slovenije (PZS) podeljuje certifikat družinam prijazna planinska koča, s katerim se lahko pohvali že 45 slovenskih koč.
 

Prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše

PZS je leta 2012 po vzoru Planinske zveze Nemčije uvedla poseben certifikat okolju prijazna planinska koča za koče, ki s svojim celotnim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje. Leto pozneje se je po uspešni spodbudi za okolijsko razbremenitev gorskega sveta začela intenzivneje posvečati vprašanju, kako v koče privabiti otroke in starše. Certifikat in znak z napisom Družinam prijazna planinska koča sporočata obiskovalcem, da se osebje v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bilo bivanje v koči prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše.
 

Otrokom prilagojena ponudba v planinskih kočah

Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe, otrokom prilagojena opremljenost koče (otroški stolčki, podstavki, varovala, otroški kotiček z igrali itn.) in otroške porcije hrane, lega koče, ki omogoča družinam sorazmerno lahek dostop, primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih, primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine, posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program koče za družine.
 

Naj otroci vzamejo odrasle s seboj v hribe

»Če želimo nadaljevati tradicijo slovenskega naroda kot naroda planincev, moramo poskrbeti tudi za varnejše uvajanje naših najmlajših v ta naš lepi gorski svet. Obisk gora z otroki je za odrasle enkratna priložnost, da svoj pogled na planinarjenje oblikujemo na novo, da nas otroci vzamejo s seboj v hribe – ne mi njih! Otroci nimajo 'visokih' ciljev, vrhovi in skalne stene zanje niso 'izzivi', ki jih je treba osvojiti. Gorska pokrajina je kulisa za njihovo fantazijo. Skrivati se med otočki rušja, tekati po cvetočih planinskih tratah in pozabiti na čas in prostor. Družinam prijazne planinske koče so idealno izhodišče za to, da doživimo gorski svet povsem drugače,« poudarja nosilec projekta Drago Dretnik iz Gospodarske komisije PZS.

Seznam družinam prijaznih planinskih koč najdete na spletni strani PZS
 

Avtorica: Manca Ogrin, PZS