Tveganja in nevarnosti na dopustu

Čas pred dopustom je zelo razburljiv. Podajanje v neznano, vijuganje po ozkih cestah ali sprehajanje po obali, uživanje okusne in drugačne hrane, nova doživetja ter spoznavanje novih ljudi navdihnejo vse dopustnike. Vse to ponuja edinstveno izkušnjo, ki jo lahko izkusimo le z življenjem izven svojega matičnega okolja in kulture.

Miren dopust je rezultat dobre organizacije. Za lažjo pripravo smo pripravili seznam najpogostejših nevarnosti in tveganj na dopustu.
Berite dalje
 

Bolezni in poškodbe


Počitnice nam lahko pokvarijo poškodbe pri različnih dejavnostih ali vsaka malo hujša bolezen. Poškodbe ali bolezni vzamejo dragoceni čas počitnic, ko bi lahko uživali. Poleg časa nas lahko obremenijo tudi finančno. V določenih primerih se moramo zaradi njih tudi vrniti domov.

Bodite pozorni na to, kam greste in kaj boste tam počeli. Pred odhodom si pozorno oglejte destinacije, ki jih boste obiskali. V pomoč so vam lahko priporočila lokalnih prebivalcev ali zapisi iz priljubljenih počitniških priročnikov. Če je možno, si pravočasno pripravite zdravila, ki so za izbrano destinacijo priporočljiva, ali se posvetujte s svojim zdravnikom, preden se odpravite na dopust. Prilagodite zdravstveno oskrbo pred in med dopustom glede na destinacijo in okoliščine.
 

Kraja osebnih predmetov


Turisti so pogosto žrtve kraje. Med lokalnim prebivalstvom se lahko skrivajo številni roparji in goljufi, ki poskušajo zavesti turiste na vedno bolj inovativne načine. Lokalni policiji žal redko uspe pomagati v tovrstnih primerih, zato je tudi zelo pomembno, da se ne izpostavljate na nevarnih področjih izbrane destinacije, ohranjate razdaljo ter ste pozorni med sprehajanjem, še posebej v času večje gneče. Najpomembnejše je, da ne zaupate vsakomur, imate svoje predmete pri sebi in ste pozorni na dogajanje okoli sebe.
 

Nesreče


Nesreče so najhujša nevarnost in veliko tveganje vsakega dopusta. Dejavniki, ki prispevajo k nesrečam, so številni in zapleteni ter zelo odvisni od vrste nesreče. Za primer vzemimo prometne nesreče.

K prometnim nesrečam prispevajo naslednji dejavniki: kdo nas pelje, s katerim prevoznim sredstvom, kam in po kateri poti. Če se peljemo sami, je pomembno izbrati čas, ko je cesta manj prometna, biti moramo dobro naspani in tudi imeti možnost prenočišča, če se odpravljamo na daljšo pot. Najpomembnejše je voziti varno in slediti prometnim predpisom, da bo tako možnost prometne nesreče najmanjša. Na pot se ne odpravimo, če se za to ne počutimo zmožne.
 

Izguba prtljage


Statistika za leto 2022 pravi, da je od 6 do 8 potnikov izmed 1000 izgubilo svojo prtljago, največkrat se je to zgodilo pri povezovalnih letih.

Vedno preverite prevoznika ali letalsko družbo, s katero boste potovali. Priporočamo direktne lete do želene destinacije, kadar je to mogoče. Priporočljivo je hraniti najpomembnejše predmete med osebno prtljago, saj tako najlažje zagotovite, da niso odtujeni. Z lastnim prevozom imate najmanj možnosti za izgubo prtljage do želene destinacije, vendar naj vas to ne odvrne od izbire drugih prevoznih sredstev.

Nezgodam in tveganju se pri dopustovanju ne moremo popolnoma izogniti. Naša naloga je, da zmanjšamo možnosti za neprijetni dogodek.

Ne nazadnje vedno pride prav sklenitev prilagojenega zavarovanja za tujino pred odhodom na dopust.

Bodite varni, bodite dobro in uživajte na dopustu!
 

Za še boljši dopust


Z zavarovanjem Tujina lahko krijete nepričakovane dogodke. Edina prtljaga naj bo na dopustu tista, ki jo sami spakirate. Tudi v primeru izgube vam z zavarovanjem Tujina ni treba skrbeti.

Poskrbite tudi za zdravje svoje kože z izdelki zeliščnega posestva Cvetka ter za pravilno hidracijo s trajnostnimi stekleničkami znamk EQUA in Snow Monkey z ugodnim popustom.

Ugodnosti za vse člane