Turno kolesarstvo vse bolj priljubljeno – in znova na obzorju STKP v enem dnevu

Z vetrom v laseh po Slovenski turnokolesarski poti

"Aktivno preživljanje prostega časa in počitnic je še vedno v razmahu, prav tako je v porastu obisk daljinskih poti, tako pohodniških kot kolesarskih. V človeški naravi je nekaj, kar nas žene k premagovanju poti in preseganju samih sebe, in to povečini dosegamo na daljših poteh. Slovenska turnokolesarska pot, ki že zdaj vključuje 112 kontrolnih točk, med njimi 52 planinskih koč in ostale turistične ponudbe, ima izjemen turistični potencial, da postane osrednji turistični kolesarski produkt Slovenije," pojasnjuje turnokolesarska vodnica Karmen Razlag, svetovalka za načrtovanje in izvedbo turističnih projektov na Zavodu za turizem Maribor-Pohorje.
 

1850 kilometrov krog in krog Slovenije

Slovenska turnokolesarska pot v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. Na celotni trasi zbere več kot 50 tisoč višinskih metrov, najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji točki pa sta Piran in Sečoveljske soline (1 m). Vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah, a tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog kolesarjev, je pa mestoma naporna, ponekod je treba kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi. Dogodek kolesarjenje po STKP trasah v enem dnevu je predvideno v septembru 2022. 
 

Zdrava, vzgojna in naravovarstvena planinska dejavnost

"Glede na trend rasti priljubljenosti turnega kolesarstva moramo kot krovna organizacija, ki združuje turnokolesarske odseke v planinskih društvih celotne Slovenije, poskrbeti, da se bo turno kolesarstvo razvijalo v pravi smeri, in sicer kot zdrava rekreativna planinska dejavnost, ki se izvaja pravilno in je zato tudi vzgojna in naravovarstvena. S tem sledimo osnovnim načelom slovenskega in mednarodnega planinstva," se zaveda Atila Armentano, načelnik Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije, pod okriljem katere že 13 let usposabljajo turnokolesarske vodnike in osveščajo o sobivanju pri športu v naravi.
 

Štejejo doživetja na poti

"Slovenska turnokolesarska pot je eden najobsežnejših projektov PZS v zadnjem času, načrtovali pa smo jo s podobnimi motivi kot v petdesetih letih danes tako priljubljeno Slovensko planinsko pot – ponuditi kolesarjem pot, na kateri bodo prekolesarili vse pomembnejše slovenske gorske predele, se sprostili v naravnem okolju in spoznali pomembne kraje iz planinske in narodopisne zgodovine. Pri nastanku in urejanju STKP sodelujejo številni turni kolesarji in markacisti po vsej Sloveniji, z akcijo STKP v enem dnevu pa jo poskušamo predstaviti čim širšemu krogu turnih kolesarjev in jih spodbuditi, da se podajo nanjo, saj ni časovno omejena, tisto, kar šteje in ostane za dolgo, so doživetja na poti," poudarja Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) in idejni oče STKP.
 
Turno kolesarstvo – varno in strpno
10 priporočil Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA)
1.    Zdravi na kolo.
2.    Skrbno načrtujte.
3.    Kolesarite samo po ustreznih poteh.
4.    Preglejte svoje kolo.
5.    Poskrbite, da imate s seboj vse, kar potrebujete.
6.    Vedno nosite čelado.
7.    Pešci imajo prednost.
8.    Uravnavajte svojo hitrost.
9.    Za seboj ne puščajte ničesar.
10.    Pomislite na živali.

Avtorica: Manca Ogrin