Terapevtski psi imajo čudežno moč

Dandanes smo ljudje vse bolj odtujeni. Skrbniki psov in stroka prav tako ugotavljajo, kako pomemben postaja stik ljudi z živalmi. In še več. Terapevtski učinek tega sožitja je neverjeten. Sožitje med ljudmi in živalmi ter naravo je pomembno in pomen skupnega bivanja želijo v Zavodu Pet prenašati tudi na druge, predvsem na mlajše generacije.
 

Bolezen žal ne izbira

Dedne bolezni, vedenjske spremembe, poškodbe glave, možganske kapi, srčni infarkti, rak, depresije, odvisnosti … ne izbirajo spola in ne starosti. Življenje posameznika v trenutku postavijo na glavo in predstavljajo veliko preizkušnjo. Ena izmed oblik, ki lahko pripomore k rehabilitaciji in adaptaciji, je tudi posredovanje s pomočjo psov, ki ga izvajajo v Zavodu PET.
 

Posredovanje s pomočjo psov

Terapevtski učinki programa vključevanja psov v rehabilitacijo so za vsakega uporabnika različni. Najpogostejše prednosti so:
 
  • večja socializacija,
  • večja miselna in fizična aktivnost,
  • razvedrilo,
  • preprečevanje osamljenosti in izoliranosti,
  • pomoč proti depresiji in
  • podpora pri premagovanju strahu.
Več o pozitivnih učinkih posredovanja s pomočjo psa lahko preberete tukaj.
 

Resnično najboljši prijatelj

Psi se zelo dobro znajdejo v vlogi družabnika, sodelavca, prijatelja in navsezadnje tolažnika, zvestega spremljevalca in pomočnika terapevta. Pes je pri srečanju motivator za delo, zato se oseba še bolj potrudi, da naloge opravlja uspešno. Poleg tega je vodnik zunanja oseba, kar pomaga pri širjenju socialnih stikov in veščin. S poznavanjem težav ter terapevtskih pripomočkov, ki so na voljo, lahko skupaj z vodnikom in psom izboljšamo posameznikovo kakovost življenja. Psi posameznika sprejemajo takšnega, kakršen je in kjerkoli se nahaja, in nas s tem tudi naučijo brezpogojne ljubezni.

Avtor: Zavod PET