Spletna kolesarska delavnica GREMO NA KOLO (z Miho Koncilija)

Albert Einstein je rekel: »Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati«. To še kako velja za same začetke učenja vožnje s kolesom.

Po drugi strani pa si mnogi od nas samozavestno pritrjujemo Kolo pa že znamo voziti kajne? Vendar pa kljub temu lahko na cesti srečamo kolesarje, pri katerih lahko že na prvi pogled vidimo, da se mučijo z obračanjem pedal, imajo težave pri vožnji v stoje ali vožnji v skupini… 

Zato smo skupaj z Miho Koncilija, ambasadorjem Generali ZAME, trenerjem in športnim direktorjem Pogi Teama UAE Generali v KD Rog in prvim trenerjem Tadeja Pogačarja pripravili video napotke, ki bodo pripomogli tako začetnikom, kot tistim, ki se s kolesarstvom ukvarjajo že dlje časa.

OGLEJTE SI DELAVNICO

Cestno kolesarstvo naj bo prijetno, varno in koristno

Kolesarjenje je eden izmed najbolj priljubljenih rekreativnih športov. Ne glede na vrsto kolesarjenja s katero se ukvarjamo, moramo za varnost poskrbeti sami. V prvi vrsti to pomeni poznavanje cestno prometnih predpisov, prilagajanje hitrosti razmeram, terenu, letnim časom in svojim sposobnostim. Kolo in kolesarska oprema mora biti brezhibna, servisirana in čista, da lahko v vožnji uživamo in da ne pride do nevšečnosti, katerimi se bi drugače lahko izognili.
Video napotki za cestno kolesarjenje prikazujejo naslednje vsebinske sklope:
 
Kako začeti:
Kolesarjenje je eden izmed najbolj priljubljenih rekreativnih športov. Kdaj je pravi čas, da otroci stopijo na kolo, kako poteka njihovo kolesarsko izobraževanje ter kje vse lahko preizkusijo svojo kolesarsko formo? Vse to si oglej v spletni delavnici Gremo na kolo: Kako začeti?
 
Izbira kolesa: 
Pri izbiri in nakupu kolesa se moramo vedno najprej vprašati, kje se bomo največ vozili oziroma kakšne so naše želje in potrebe. V kolikor se odločamo za nakup kolesa, da se zapeljemo zgolj v bližnjo trgovino, potem bomo izbirali v rangu cenejših treking koles ali pa celo koles z manj colskimi obroči (primer Pony). Če so naše potrebe že na višji ravni, kjer bomo šli enkrat do dvakrat tedensko na kakšen izlet do trideset kilometrov, potem bomo izbirali med malo boljšimi treking kolesi. Vse to si oglej v spletni delavnici Gremo na kolo: Izbira kolesa.
 

Nastavitev kolesa:
Pravilna nastavitev kolesa je ključna za udobno vožnjo, varnost, preventivo pred poškodbami ter za doseganje najboljšega izkoristka na kolesu. Če kolesar vrti pedala z 80 obrati/min, to znese v eni uri vožnje 5400 obratov, približno 30.000 obratov na 160-kilometrski vožnji in 81.000 obratov pedal v enem tednu. Če kolo ni pravilno nastavljeno, se kaj kmalu pojavijo bolečine, ki pri nadaljevanju aktivnosti lahko postanejo zelo resne. V spletni delavnici so predstavljene enostavne smernice za nastavitev kolesa, ki jih lahko uporabi vsak kolesar, ki želi na kolesu doseči udobno in z vidika poškodb varno vožnjo.
 

Tehnika vožnje: 
Na prvi pogled se vem morda zdi naslov tega članka nekoliko smešen. Kolo pa že znamo voziti kajne? Vendar pa kljub temu lahko na cesti srečamo kolesarje (ali kolesarke), pri katerih lahko že na prvi pogled vidimo, da se mučijo z obračanjem pedal, imajo težave pri vožnji v stoje ali vožnji v skupini… In jim morda manjka le kakšen manjši nasvet, s pomočjo katerega bi bila njihova vožnja veliko bolj udobna in sproščena, poleg tega pa bi na kolesu tudi veliko bolj uživali. Zato bomo v spletni delavnici opisali, kako lahko svojo vožnjo na kolesu naredimo bolj sproščeno in pa predvsem varno.
 

Kdo je Miha Koncilija?
Miha Koncilija je trener in športni direktor Pogi Teama UAE Generali, prvi trener Tadeja Pogačarja in iskalec talentov, med drugim pa je leta 1999 osvojil tudi naslov državnega prvaka v cestnem kolesarstvu.
Miha bdi tudi nad kolesarskimi vsebinami, v katerih spoznavamo varno kolesarjenje, se odpravljamo na kolesarske izlete in se pripravljamo za čisto prave kolesarske dirke!