Sedem preventivnih ukrepov za okrepitev srca

Bolezni srca in ožilja so postale ene najpogostejših bolezni sodobnega časa. Zaradi njih v Evropi umre vsak drugi človek.

A srčno-žilne bolezni niso le problem starega prebivalstva, zaradi nezdravega načina življenja vse pogosteje prizadenejo že mlajše populacije v zgodnjih tridesetih letih, ne da bi se te tega sploh zavedale.

Zato je skrajni čas, da za najpomembnejšo mišico v telesu vsi začnete skrbeti bolje. Tukaj je sedem nasvetov, kako lahko njeno delovanje enostavno izboljšate.


1. Privoščite si 10-minutni sprehod

Gibanje je pomemben del procesa za okrepitev srca. A če zanj nikoli ne najdete časa ali se vam ob misli na gibanje pred očmi prikaže tema, lahko začnete z 10-minutnimi dnevnimi sprehodi. Toliko pa že lahko naredite za vaše telo. Bonus? Po sprehodu bo počutje zagotovo boljše.

Če je gibanje že sestavni del vaše urnika, pa evo, petka! Srce ti je gotovo hvaležno. Sprehod je v tem primeru lahko odličen način, kako nekaj dodatne vadbe vključiti v vsakdan. Namesto z avtom se v najbližji fitnes zato naslednjič lahko odpravite kar peš.
 

2. Izberite sadje ali zelenjavo

Kaj? Za krepitev srca lahko tudi jeste? Seveda, sadje in zelenjava sta odličen način, kako v telo vnesti kup vitaminov, ki bodo koristili delovanju srca. Pomagali vam bodo pri uravnavanju krvnega tlaka in morda boste na njihov račun s sebe odvrgeli tudi nekaj odvečnih kilogramov.

Seveda ob tem poskusite zmanjšati vnos soli, sladkorja, rdečega mesa in nezdravih maščob.

Živila, ki krepijo srce: fižol, leča, paradižnik, špinača, jabolka, hruške, maline, oljčno olje, ribe, česen …


3. Dan začnite z zdravim zajtrkom

Prazna vreča ne stoji pokonci in zajtrk je lahko pomemben vir vlaknin, vitaminov in mineralov, ki jih bo srce koristilo skozi dan. Da bi od zajtrka odnesli kar največ, ga pripravi iz žitaric (idealna je ovsena kaša), otrobov, polnozrnatega kruha, oreščkov ali sadja.
 

4. Poskrbite za zadosten spanec

Ne samo hrana, tudi spanec vpliva na vaš krvni tlak, kar pomeni, da je zadostna količina spanja neposredno povezana z zdravjem vašega srca.

Spanec si lahko izboljšate z:
  • zmanjšanim vnosom soli,
  • zmanjšanim vnosom alkohola,
  • izogibanjem stresnim situacijam,
  • redno vadbo,
  • ukinitvijo pozne večerje.

5. Zadihaj globoko

Stres lahko pomembno vpliva na raven vašega krvnega tlaka, ne glede na to, koliko ste stari. Ena izmed učinkovitih metod, kako se spopasti s stresom, je globoko dihanje. Poskusite nekaj minut na dan počasi in globoko dihati. Pomagalo vam bo, da se nekoliko sprostite, prav tako pa boste s tem pripomogli k znižanju krvnega tlaka in si nekoliko napolnil baterije.
 

6. Opustite kajenje

Tako kot alkohol je tudi tobak škodljiv za srce, zato ne glede na to, kako dolgo že kadite, ni nikoli prepozno za to, da odnehate. Študija ameriške neodvisne organizacije American Cancer Society je namreč pokazala, da se krvni tlak lahko povsem normalizira že 20 minut od opustitve kajenja, po treh mesecih se izboljša delovanje pljuč, po enem letu pa se tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni zmanjša za polovico.
 

7. Naročite se za pregled pri zdravniku

Pametno je, da se vsakih nekaj let naročiš na celovit pregled pri zdravniku, saj so preventivni pregledi ključnega pomena za vaše zdravje. Pregled krvi, urina in EKG vam bodo pomagali zaznati morebiten pojav srčno-žilnih bolezni in prej ko težave odkrijete, lažje jih bo odpraviti.