S kužki v planine

Danes je med nami vse več ljubiteljev planin in navdušenih pohodnikov, ki so tudi ljubitelji in lastniki kužkov. A kot pravijo strokovnjaki, se je treba pohodništva s psom lotiti načrtno in postopoma. Le tako bodo vaša skupna doživetja varna in prijetna za oba.

S prvimi koraki navajanja na pohodništvo lahko začnete, ko vaš kuža dopolni pet mesecev. Na začetku se osredotočite na pravilno hojo v planinah, saj se ta precej razlikuje od vsakodnevnega tekanja zunaj. Z zahtevnejšimi pohodi pa počakajte do njegovega dopolnjenega prvega leta starosti, ko se njegova rast in razvoj ustavita.
 

Previdnosti ni nikoli preveč

Poleg primerne opreme morate biti pri hoji s psom po gozdu in v planinah pozorni tudi na druge nevarnosti. Prva je divjad, saj jo nekateri psi, poleg manjših gozdnih in travniških živali, zelo radi preganjajo in lovijo. Najbolje se ji je izogniti, saj jo vaš pes jih lahko rani in poškoduje. Tudi druge živali, kot so medvedi ali divji prašiči, predstavljajo veliko nevarnost. Pogosto se zgodi, da pes v gozdu zavoha medveda in se mu približa, a se kaj hitro ustraši in zbeži nazaj k lastniku, za njim pa jo seveda ucvre tudi jezni medved.

Zato je prav, da v naravi povzročamo čim več hrupa, da vas bodo živali slišale že na daleč in se nam umaknile. Pogovarjajmo se glasno, na nahrbtnik ali pasjo ovratnico namestimo zvonček, lahko si požvižgavamo ali pojemo.


Obvezna pasja oprema

Oprsnica in povodec za psa sta nujna, potrebujemo pa tudi druge »malenkosti«, ki vam bodo olajšale naše izlete. Vedno in povsod naj bo z vami plastenka vode, ki jo natočimo v zložljivo posodico in vam v nahrbtniku ne vzame veliko prostora. Psu pogosto ponudite vodo in ga opazujte, če slučajno kaže znake žeje ali utrujenost. Večkrat se ustavite, si odpočijte in vašemu štirinožnemu prijatelju ponudite osvežitev.

Če nameravate planinariti cel dan, se morate opremiti tudi s pasjo hrano ali pasjimi priboljški. Le tako se vam bo vaš kuža lahko pridružil pri malici in se okrepčal.

Majhna trpežna zložljiva odejica lahko psu služi kot prostor za počitek. Če pes rad čofota po planinskih potočkih, je priročna tudi manjša brisača, s katero ga temeljito osušite.

Pomislite tudi na osnovno prvo pomoč, da boste lahko pomagali in oskrbeli psa, če se poškoduje. Vsebuje naj sterilne gaze, povoje, škarje, odstranjevalec klopov, mazilo za tačke, obliž, pinceto in kompreso.

Če je vaš kuža mladiček, starejši, pes manjše pasme ali pa brez kondicije, si lahko pomagate tudi z nahrbtnikom za psa, v katerem ga prenašamo. Ti nahrbtniki se od navadnih razlikujejo po tem, da imajo mrežaste dele, ki skrbijo za dobro prezračevanje v notranjosti, čvrsto in stabilno dno, možnost popolnega odpiranja na vrhu, karabin za privez ter zunanje žepe za potrebščine.
 

Zaščitite kužka pred klopi

Klopi so sovražniki vseh ljubiteljev izletov v naravo. Prenašajo mnogo bolezni, ki so lahko zelo nevarne za vas in vašega kužka. Zato je pomembno, da poskrbimo za pravočasno zaščito svojega kužka. Na voljo so nam ampule, ovratnice, elektronski obeski, spreji in dodatki k prehrani, ki jih lahko kupite v veterinarskih ambulantah in trgovinah z opremo za male živali. Pametno je, da se pred nakupom posvetujemo s strokovnjaki in natančno preberete navodila na embalaži, saj različni izdelki vsebujejo različne aktivne sestavine. Odmerek izdelka je odvisen od velikosti in teže psa, včasih pa tudi od dolžine njegove dlake.

In še namig. Ne glede na to, kam se podamo – če je to le bližnji vrh ali zelo obiskana planinska točka – sta previdnost in varnost vedno na prvem mestu. Za večjo varnost lahko poskrbite tudi s primerno vzgojo in socializacijo svojega kužka. Srečno!

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka!

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.