Pustolovski izlet v Geoss: Nepozabna nedelja v geometričnem središču Slovenije

Piše: Anja Oman @anja_oman

Družinski izleti so že sami po sebi polni adrenalina: Oblačenje, obuvanje, pakiranje vsega potrebnega, vožnja in nepredvidljive situacije na samem izletu, v stilu „lulat me, lačen sem, ne morem več“, poženejo kri po žilah slehernemu staršu. Tokrat pa sva se počutila še posebej pogumno in sva za dan na prostem z najinima otrokoma izbrala kar adrenalinski park. „Če se že gremo, se pa pejmo.“ sva rekla. In ne bi se mogla odločiti bolje.

Pustolovski park Geoss

Pustolovski park Geoss se nahaja v geometričnem središču Slovenije, v vasi Slivna, približno 40 minut vožnje iz Ljubljane. Ponuja številne aktivnosti in pustolovščine za vse starostne skupine, zato je priljubljena destinacija za družine, pare in skupine prijateljev ali sodelavcev.

Kaj nas je pritegnilo, da smo se odločili za izlet?

 1. Visoke vrvi in plezanje: Park ponuja različno visoke vrvi in plezalne elemente, ki omogočajo obiskovalcem, da se preizkusijo v različnih stopnjah težavnosti. To je odlična priložnost za razvoj fizičnih spretnosti, ravnotežja in samozavesti.
 2. Zip Line: Ena izmed najbolj priljubljenih atrakcij v parku je zip line ali jadralna vrv. V različnih dolžinah in višinah se pojavlja na vseh progah, tako otroških kot tistih za odrasle. Obiskovalci lahko doživijo hitrost in adrenalin, medtem ko drsijo po jekleni vrvi z ene platforme na drugo.
 3. Otroški park: Za mlajše obiskovalce obstaja otroški pustolovski park, kjer lahko varno raziskujejo in uživajo v manj zahtevnih aktivnostih.
 4. Naravno okolje: Park se nahaja v čudovitem naravnem okolju, obdanem z gozdom, kar dodatno poudarja pustolovsko izkušnjo.
 5. Varnost: V parku skrbijo za visoke standarde varnosti. Obiskovalce opremijo z ustrezno opremo, inštruktorji pa nudijo navodila in nadzor med aktivnostmi.

Vožnja je potekala precej idilično, saj nas je navdušila zelena hribovita pokrajina. Tako smo na cilj prispeli zgolj po nekaj desetih: „Ali smo že tam?“ in celo brez enega samega postanka.

Prihod in seznanitev s progami

Na vhodu v pustolovski park Geoss smo se preobuli v superge, se našpricali proti klopom in se podali v gozd. Pustolovski park je namreč postavljen prav v gozdu, kjer se sedem različno težavnih in visokih prog prepleta med drevesi.

Sedem plezalnih poti različnih težavnostnih stopenj posameznik premaga v dveh do treh urah. Na različnih višinah (od 1 do 25 m od tal) je razporejenih 97 plezalnih elementov, ki vključujejo več kot 200 metrov spustov (zip-line). Najlažja težavnostna stopnja je primerna za otroke od četrtega leta dalje. Vsak udeleženec si izbere primerno težavnostno stopnjo.

Na blagajni smo vnovčili kupon, ki smo ga pred prihodom prevzeli v aplikaciji GENERALI ZAME in se na pustolovščino odpravili s popustom.

Najprej varnost!

Najprej so nas dobro opremili, da smo se v parku lahko gibali varno. Razložili so nam, kako si sledijo proge in nas preizkusili na mini poligonu, da so videli, če smo razumeli vsa varnostna pravila.

Proge so primerne za otroke od 4. leta dalje. Ianu, našemu petletniku, so najprej nadeli začetniški varnostni pas in ga napotili na najlažji dve progi. Če mu bo šlo, si bo zaslužil opremo „za večje“ in se podal še na eno zahtevnejšo progo. Nina, desetletnica, pa je že po preizkusu toliko obetala, da si je pridobila dovoljenje za vse proge, razen najzahtevnejše in najvišje – zlate.

Po opravljenih inštrukcijah na vadbenem poligonu se lahko samostojno podate na proge. Inštruktorji ne bodo z vami individualno, vas bodo pa budno spremljali in pomagali, če bo to potrebno, in odgovorili na vsa vaša vprašanja v zvezi z uporabo parka in premagovanjem prog.

3, 2, 1 akcija!

Vsi štirje smo se najprej podali na najlažji dve progi, belo in rumeno, ki niti nista bili tako zelo enostavni, kot se morda sliši. Plezanje, lovljenje ravnotežja, skakanje, prestopanje, skakanje in spuščanje po krajših zip line-ih so nas dodobra ogreli za zahtevnejšo, zeleno progo.

Zelena proga je bila za Iana kljub spretnosti malo prevelik zalogaj. Tudi sama sem ponosna, da sem jo opravila do konca, saj sem na kar nekaj točkah razmišljala, da bi se predala in odstopila. No, po tej progi nisem več nadaljevala, ker sem „morala skrbeti za Iana“. Na mojo veliko žalost sta se tako očka in Nina na noro zahtevni modro in rdečo progo morala odpraviti brez mene. Midva z Ianom pa sva bila primorana opazovati od spodaj, na klopcah, medtem ko sva jedla palačinke s čokolado. Težko, a kar se mora, se mora.

Nina je z obema zelo zahtevnima progama opravila z lahkotnostjo trenirane plesalke. Meni pa je namesto nje daleč spodaj močno utripalo srce. Mislim, da je bila mešanica ponosa in skrbi zadostna doza adrenalina tudi zame. Ko se je vrnila na trdna tla, sem jo pričakala s širokim objemom.

Počitek in sprehod po gozdu

Da smo malo odpočili mišice in srca, smo se odpravili na sprehod po gozdu. Prijetna senca je bila idealna za vroč dan, na poti pa so nas razveselile različne gobe, vonj gozda in zvoki ptic.
V parku je tudi nekaj miz in klopc, kjer si lahko privoščiš počitek ob pijači ali sladoledu.

Bravo, oči!

Na najbolj adrenalinsko progo, ki se v eni točki dviga kar 25 metrov visoko, se je odpravil samo Uroš. Mi smo ga ves čas spremljali od spodaj. Ga bodrili, navijali in vzklikali, ko je premagal zares zahtevne ovire. Na tla se je po dobrih 20. minutah vrnil kot največji heroj in se še dodatno potrdil kot najboljši in najmočnejši očka v otroških očeh. No, pa tudi meni se je zdelo, da je kar faca.

V Pustolovskem parku Geoss smo preživeli dobre 3 ure, minilo pa je zelo hitro. Poleg adrenalinskih prog smo se zabavali še v senci gozda in ob osvežujoči ponudbi sladoledov in pijač, ki so na voljo ob vhodu.

Naslednjič: Orjaški spust

Za naslednjič sva si z Urošem pustila še en izziv. V Pustolovskem parku Geoss imajo namreč tudi najdaljši zip line spust v osrednji Sloveniji. Sestavljen je iz treh delov, eden od teh pa je celo najdaljši enkratni spust v Sloveniji. Pri spustu se dvignete 25 m od tal in lahko dosežete hitrost do 60 km/h. Pri tem se vam odpre razgled na celotno dolino ter okoliške hribe.

Zaključek ob simbolu Geoss-a

Po odhodu iz parka smo se ustavili še ob simbolu Geoss-a, ki stoji nedaleč stran. Tam nas je pričakal gospod Zvonček, ki nam je razložil vse in še več o pomembnosti geometrijskega središča in vsega, kar predstavlja. Najbolj nas je navdušil simbol miroljubnega jezdeca iz vaške situle, ki se nahaja na vseh naših osebnih dokumentih in predstavlja bogato kulturno pomembnost rodovitne pokrajine.

Naš dan na svežem gozdnem zraku je bil poln pustolovščin, zanimivih preizkusov in na koncu tudi zavedanja, da živimo v zares bogati deželi. Domov smo se vrnili polni vtisov in komaj čakali, da vsem povemo za vrhunski družinski izlet. Priporočamo!

Nekaj pomembnih napotkov:

 • v park se podajte primerno obuti in oblečeni v športna, oprijeta oblačila,
 • zaščitite se pred klopi,
 • s seboj imejte dovolj vode in kaj za malico, ker boste v parku kar nekaj časa,
 • s seboj imejte nekaj gotovine, saj na primer palačinke, ki stane 3 evre, ne morete kupiti s kartico,
 • izkoristite popust na GENERALI ZAME za ugodnejšo vstopnico,
 • ne pozabite na počitek med progami,
 • ne izpustite ogleda samega središča Slovenije Geossa,
 • v okolici parka je kar nekaj dobrih gostiln, kamor se lahko odpravite na kosilo, na primer Gostilni Vrabec in Mrva, Ekološka kmetija Pr' Lavrič ali pizzerija Robert.

Pri PUSTOLOVSKEM PARKU GEOSS so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust: