Prvi na kraju prometne nesreče? Kako pomagati?

Prometne nesreče so tudi na slovenskih cestah žal neizbežne. Teh je po podatkih policije vsako leto okoli 18.000. In ker so zaradi njih v veliko primerih ogrožena tudi življenja, je prav, da vsak voznik ve, kako v primeru prometne nesreče ravnati. To lahko precej prispeva k zmanjšanju potencialnih tveganj na kraju nesreče in celo reši življenja.
 

Kaj storiti, če se na kraju prometne nesreče znajdete prvi?

Samo brez panike. Na kraju nesreče se lahko hitro znajdete s hudo poškodovanimi ljudmi ali ljudmi v šoku, zato je pomembno, da ohranite mirno glavo. A ne pozabite, da je prav tako kot za varnost ponesrečencev pomembno poskrbeti tudi za lastno varnost, zato ne poskušaj storiti ničesar, kar bi lahko ogrozilo vaše življenje.
 

Prebiti se morate skozi štiri korake:

 

1. Zavarujte sebe in okolico

Vaše vozilo parkirajte čim bolj ob desni rob ceste ter vključite smerokaze. Oblečite varnostni jopič, 100 do 150 metrov od poškodovanega vozila pa postavite varnostni trikotnik — če je nesreča za ovinkom, trikotnik postavite 100 metrov pred začetkom ovinka, če gre za avtocesto, kjer so hitrosti višje, trikotnik postavite od 250 do 400 metrov od kraja nesreče. Če imate ob sebi sopotnika, ga prosite, da z varne razdalje mimo vozeča vozila opozarja na nesrečo.

2. Preverite stanje ponesrečencev

Ko sebe in kraj nesreče zavarujete, preverite stanje ponesrečencev. Prepričajte se, koliko oseb je udeleženih v nesrečo, ali so pri zavesti in ali krvavijo. To so zelo pomembne informacije, ki jih bo treba predati ob klicu na pomoč.

3. Pokliči 112!
Naslednji in zelo pomemben korak je s klicem na številko 112 o nesreči obvestiti prvo pomoč. Navesti bo treba lokacijo, informacijo o nesreči, koliko ljudi je poškodovanih, kakšno je njihovo stanje in ali vozilo gori. To bo pomagalo, da bo na kraj nesreče prišlo zadostno število najbližjih reševalcev.

4. Nudite prvo pomoč, če je potrebna
Ko sebe in kraj nesreče zavarujete ter pokličete pomoč, se usmerite na ponesrečence, tako da:
 
  • se prepričate, ali so vsi ponesrečeni potniki pri zavesti. Če so v nesreči udeleženi tudi otroci, je pomembno, da jih umirite;
  • iz ponesrečenih vozil ne skušate odstraniti nikogar, razen če je ogroženo njihovo življenje;
  • če je žrtev nesreče v nezavesti, preverite, ali diha in če karkoli ovira njene dihalne poti. Če oseba ne diha, lahko začnete oživljati, vendar le če si za to usposobljen;
  • poškodovanca, če ne diha, pustite v položaju, v katerem je, vendar ga vseskozi spremljate z budnim očesom;
  • če kdo od poškodovancev močno krvavi, v roke vzamete gazo in z njo neposredno pritisnete na rano, da bi pomagali ustaviti krvavenje, dokler na kraj nesreče ne prispe pomoč.
Če je ponesrečenec pri zavesti, skušajte od njega pridobiti čim več informacij. Če še pred prihodom reševalcev izgubi zavest, jim boste lahko posredovali pomembne informacije, kot so ime, starost, zdravstveno stanje, alergije ipd. Izpraševanje pa vam bo prav tako pomagalo oceniti, ali je žrtev morda utrpela poškodbo glave. Vse to so pomembne informacije, ki bodo olajšale in pohitrile delo reševalne ekipe.