Privoščite si tradicionalni slovenski zajtrk

Hrana je pomemben del življenja. Odnos do hrane se je skozi zgodovino spreminjal, današnji paradoks pa je, da pri tem, ko veliko ljudi po svetu strada, v razvitem svetu ogromno hrane zavržemo. Prav tako smo pozabili, kako pomembna je zdrava hrana, da o izbiri, primerni letnemu času, sploh ne govorim. Kivi, ananas ali češnje sredi januarja? Ni problema …
 

Jejte zdravo, jejte lokalno


Zakaj je bolje in bolj zdravo jesti lokalno pridelano hrano? Razlogov je ogromno:
 
  • Lokalno pridelana hrana je znanega izvora, poleg tega pa ji ni bilo treba prepotovati nekaj deset tisoč kilometrov. Zaradi tega je seveda tudi veliko bolj sveža.
  • Razen hrane, ki je pridelana po načelih pravične trgovine (Fair trade), je veliko druge hrane iz tujine pridelane z izkoriščanjem delavcev in drugih v pridelovalno-trgovski verigi.
  • Ponudba lokalne hrane je prilagojena letnemu času, zato se manj hrane zavrže.
  • Pri pridelavi domače hrane je okolje veliko manj obremenjeno.
  • Z nakupom lokalne hrane pomagaš lokalnemu gospodarstvu in neposredno pridelovalcem (kmetje, sadjarji, peki, čebelarji …).
Vem, da ste navajeni na pisano in bogato ponudbo hrane v supermarketu, ampak pomislite še enkrat: je to res OK?
 

Kaj lahko naredite?

  • Začnete lahko kar doma. Najprej poglej, kaj »tropskega« iz hladilnika lahko zamenjaš z lokalnim.
  • Vprašajte prijatelje, ali kdo pozna koga, ki prodaja domače pridelke. V Sloveniji se itak vsi poznamo, zato poiskati nekaj kmetij, kjer prodajajo ozimnico, sadje iz domačega sadovnjaka, mlečne izdelke in podobno res ne bo nobena težava.
  • Naučite se speči kruh! Začnite s kupljeno moko, kasneje jo poiščite v enem od mlinov, nato pa si nekega dne morda omislite domači mlinček za mletje žita.
  • Ali veste, da lahko ogromno zelenjave, začimb in različnega sadja vzgojite na domačem vrtu, na terasi, na balkonu in celo v lončkih na okenski polici?
  • Po med pojdi k čebelarju, marmelado iz različnega sadja pa lahko ustvarite tudi doma. Enako velja za sadne sokove in sirupe. Saj veste, ni ga čez domači »malinovec« ali šebeso!

Zajtrk. Zdrav tradicionalni slovenski zajtrk.


Že nekaj let se v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah en jesenski dan začne s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Namen projekta je spodbujanje prehranjevanja s hrano iz bližine oziroma iz lokalnega okolja, zato morajo biti živila pridelana oziroma predelana v Sloveniji.

Nasvet: Naj bo vaš naslednji zajtrk prvi korak k boljši zastopanosti lokalno pridelane hrane na vašem krožniku. Saj veste, jejte lokalno, jejte zdravo!

Avtor: Trkaj