Poznate recept za srečno življenje?

Si predstavljate raziskavo, v okviru katere že 75 let spremljajo življenja 724 ljudi in še vedno traja? Med drugim so našli najpomembnejšo sestavino recepta za srečno življenje. Ne, to niso bogastvo, slava in moč, ključ do srečnega življenja je veliko preprostejša stvar.

Na harvardski univerzi so pred 75 leti zbrali 724  fantov, takrat najstnikov, in jih vključili v raziskavo, ki je presegla vsa pričakovanja. Razdelili so jih na dva dela – polovico skupine so sestavljali tamkajšnji študenti, drugo polovico pa fantje iz najrevnejših delov Bostona. Vsako leto so z njimi opravljali pogovore, pregledovali njihove zdravniške kartone, jih opazovali pri poklicnem napredku, družinskem življenju in sčasoma v raziskavo vključili tudi njihove žene ter otroke. Med njimi je bil tudi eden od predsednikov ZDA, njihove zgodbe pa so šle v vse možne smeri.

Po 75 letih (raziskava še vedno poteka!) je raziskava prinesla zanimivo sporočilo, ki so ga strnili v en sam preprost stavek:

Dobri medsebojni odnosi so tisto, kar nas dela srečnejše in bolj zdrave. Pika.

Ugotovitve raziskave temeljijo na nešteto pogovorih z udeleženci, njihovimi partnerji, starši in otroki. Ne glede na to, kam so zavile njihove poti in kaj so dosegli v življenju, se je slej ko prej izkazalo, da smisla življenja niso našli v bogastvu, zdravju, slavi ali nenehnem garanju v službi, pač pa predvsem v negovanju srečnih partnerskih zvez in dobrih odnosih s prijatelji, družinskimi člani ter ljudmi iz ožje in širše skupnosti.

Poleg osnovnega sporočila pa so raziskovalci prišli še do treh pomembnih nasvetov:

  1. Socialni stiki so pomembni, kajti osamljenost ubija. Skoraj dobesedno, saj vpliva tako na duševno kot tudi na telesno zdravje, zmanjšuje umske sposobnosti in spreminja vedenje. Ohranjaj čim širšo mrežo prijateljev in znancev, neguj osebne stike ter skušaj čim več časa preživeti v družbi.
  2. Šteje kakovost odnosov, ne število prijateljev. Izogibaj se konfliktnim zvezam, ne vztrajaj v osamljenem zakonu, število prijateljev na družabnih omrežjih ni merilo za to, koliko prijateljev imaš v resnici. Ljudje, ki so zadovoljni pri štiridesetih, pogosteje dočakajo starost 80 let, poleg tega pa so takrat tudi veliko bolj zdravi.
  3. Dobro življenje je zgrajeno iz dobrih odnosov. Dobro počutje je ključ za srečno in zdravo življenje ter pomembno vpliva na telo in um. A v odnose in prijateljstvo je treba vlagati trud, empatijo in čas, morda spremeniti nekatere svoje vrednote ter znati odpuščati.

 Za srečno življenje ne iščite hitrih rešitev, ampak spremenite svoje navade

Iskanje srečnega in zadovoljnega življenja je veliko lažje, če spremenite določene navade, si postavite drugačne cilje in premislite o tem, kaj vam resnično veliko pomeni. Saj veste, nihče se tvas ne bo spomnil po nadurah v službi in te nedvomno niso vredne toliko kot popoldanski pohod z družino na bližnji hrib, ribolov s sinom ali ustvarjanje čarobnih zapestnic s tvojo malo princesko.

Za pomoč pri spreminjanju navad vam ponujamo še nekaj opornih točk in namigov, kako se lotiti tega pomembnega koraka:

  • Zamenjajte čas pred računalniškim zaslonom s časom za druženje z ljudmi.
  • S partnerjem ali družinskimi člani se skupaj lotite česa novega (kdaj ste zadnjič kakšno stvar naredil prvič?).
  • Spomnite se članov družine ali prijateljev, ki so osamljeni ali z njimi že dolgo ni nihče govoril. Namenite jim nekaj svojega časa, kajti to jim bo pomenilo vse na svetu!
  • Zamenjajte iskanje in nakupovanje po spletu za pohajkovanje po trgovinah, klepetanje s prodajalkami ter nakupe »v živo«.
  • Vključite se v dogajanje v svoji četrti, vasi ali kraju. Bodite del skupnosti, soustvarjaj dogajanje in povabite zraven še svojo družino in prijatelje.