Popoln družinski izlet v Arboretum Volčji Potok

Piše: Jasna Mehle @lajfzmulci 
 

Ni lepšega kot čas, ki ga preživimo s svojo družino. Še posebej, če se skupaj odpravimo nekam v naravo. Mi zato že nekaj let vikende namenjamo družinskim izletom po Sloveniji, saj radi skupaj odkrivamo prelepe kotičke naše domovine, v nekatere pa se vedno znova tudi vračamo.

En izmed takih je Arboretum Volčji Potok – park, kjer sprehajalnih poti nikoli ne zmanjka, kjer so doma raznovrstna drevesa in cvetlice, urejena pa so tudi otroška igrišča. Otroci bodo navdušeni tudi nad vožnjo z vlakcem, opazovanjem metuljev in vzponom na razgledni stolp. Ker smo ga pred kratkim ponovno obiskali, vam v nadaljevanju pokažem nekaj naših utrinkov, povem pa vam tudi, kako lahko vstopnice za v park dobite ceneje.

Na sončno soboto smo se pri zajtrku odločili, da se odpravimo na izlet. Ker sva pred tem s Klemnom na spletu zasledila, da Generali ZAME ponuja kupon s popustom pri nakupu vstopnic za Arboretum, sva se hitro registrirala in kupon dobila na mail. Kupon smo le pokazali na blagajni, popust pa se je obračunal na družinsko vstopnico. Še en namig – na vstopnici si lahko skenirate tudi QR kodo, s katero si na telefon prenesete e-vodič.

Morski velikani Volčji potok spremenijo v ocean

Najprej smo se odpravili proti otroškim igriščem. Po poti smo opazovali drevesa, saj ob njih stojijo tudi poučne table, ki označujejo vrste dreves. Ob tem smo prebrali, da na 85 hektarjih parka uspeva kar 4.800 listavcev in iglavcev. Sprehajalno pot pa krasijo tudi številne cvetlice. Prav posebno doživetje je park obiskati v spomladanskem času, ko ga prekrije okoli 2.000.000 raznobarvnih tulipanov, in pa poleti, ko zacveti kar 1.200 vrtnic. Pa tudi jeseni ni nič manj lepo, saj jesenske barve listov prav čarobno obarvajo celoten park.


Preden smo prispeli do igrišč smo na travnikih srečali velikane iz morskih globin, kot so orka in kiti. Kiti so v naravnih velikostih, zato je tako za otroke kot za odrasle prav fascinantno videti kar 25 metrov dolgega sinjega kita.

Kjer se konča morski svet, pa te pozdravijo še dinozavri. Vseh skupaj jih je 13, od tistih majhnih pa do res velikih in strašnih. Če imate doma malega navdušenca nad dinozavri, si lahko o teh skrivnostnih izumrlih bitjih veliko zanimivega preberete tudi na opisnih tablah.

Otroška igrišča za male raziskovalce


Tik ob dinozavrih se začne območje otroških igrišč. Igrišča so razdeljena na več sklopov, primerna pa so tako za manjše kot za večje otroke. Naši mulčki so najbolj uživali na leseni ladji, kjer so se igrali gusarje. Pod ladjo je mivka, zato lahko otrokom s seboj vzamete tudi kakšno lopatko, grabljice, bager ipd.

Ne manjka niti toboganov, gugalnic, plezal in pa lesenih igral v senci pod krošnjami dreves. Otroci radi poskačejo tudi po trampolinih, preizkusijo svojo orientacijo po labirintu in se spuščajo po zajlah. In vsa ta igrala so brezplačna! Poleg tega pa so ob igralih postavljena tudi stranišča in pa avtomati s kavo, prigrizki in celo sladoledi. Kako priročno, kajne?!

Volčji potok ponuja tudi izlet zgodovino


Če pa bi si želeli kavo spiti bolj v miru, pa se lahko sprehodite par minut stran od igrišč do kavarne Arboretum. Nahaja se poleg Boljkove galerije, ponujajo pa tudi tortice, rogljičke, sadne kupe in naravne sokove. Če se od kavarne sprehodite še naprej po gozdni poti, boste ob potki zagledali znak, ki označuje grad.

Mi smo ga tokrat opazili prvič in mu sledili. Hodili smo približno deset minut in prispeli na vrh hriba, kjer smo zagledali ruševine nekega gradu. Kasneje smo prebrali, da so to ruševine gradu Volčji Potok, ki je nastal v 16. stoletju, o njem pa je pisal že Valvasor. Ob ruševinah so letos spomladi zgradili tudi razgledni stolp, ki je visok deset metrov in ponuja pogled na ruševine in na širšo okolico Arboretuma.

Trenutek miru na Klopci ljubezni


To pa še ni vse. Na vrhu hriba ob ruševinah stoji tudi lesena klopca – Klopca ljubezni. Ima prav poseben namen, saj ni edina v Sloveniji. Na strani Generali ZAME lahko najdete album z zemljevidi Klopc ljubezni, na vsaki klopci ljubezni pa QR kodo. Kodo poskenirate s telefonom in klopca v vašem interaktivnem albumu se označi. Če imate željo, lahko obiščete vse Klopce ljubezni po Sloveniji in se tako potegujete tudi za nagrado – Klopco ljubezni za vaš dom.

Mi smo se na njej le malo odpočili in se nato odpravili proti manjšemu ribniku, ki se nahaja v bližini igrišč. Tam smo opazovali račke in s kruhom hranili ribe. Če želite, se lahko odpravite tudi do velikega ribnika, kjer lahko hranite some in opazujete majhne želve. Mi smo bili že malce utrujeni in lačni, zato smo se odločili, da si raje privoščimo malico. S seboj smo od doma vzeli dekico, si jo postlali v senco in malo prigriznili. Otroci so bili nad piknikom na dekici navdušeni, zato priporočam tudi vam, da si s seboj vzamete kakšen prigrizek in podlogo za sedenje ali ležanje pod krošnjami dreves.

Obstaja pa še ena opcija, in sicer si lahko v kavarni Arboretum ob naročilu hrane in pijače piknik dekico tudi izposodite, zraven pa dobite še lesen zabojček, ki se lahko spremeni v priročno mizico. To je morda lahko ideja tudi za kakšen zmenek!

Izlet v trope – in pisani svet metuljev


Ko smo se odpočili in najedli, smo si šli pogledat še nekaj, kar so mulčki že ves dan komaj čakali – razstavo tropskih metuljev. Najdete jih v steklenjaku ob pristavi. Res je prav posebno doživetje, ko metulje opazuješ tako od blizu, lahko pa se zgodi celo, da se kakšen postavi prav na tvojo ramo.

Tako smo mi na moji rami opazovali rjavega metulja, za katerega pa smo šele takrat, ko je spet odletel, ugotovili, da ima rjavkast le spodnji del kril, medtem ko ima zgornji del kril obarvan v kraljevo modro barvo. Okoli so letali še metulji v oranžni, zeleni in črni barvi, oči pa so nam več čas švigale od enega do drugega. Izvedeli smo tudi, da se v metulja preobrazi kar 80 odstotkov žuželk, premer njihovih kril pa lahko doseže tudi do 30 cm.

Poleg steklenjaka z metulji si lahko pogledate tudi razstavo kaktusov in orhidej. Ste vedeli, da naj bi na svetu obstajalo kar 30.000 vrst orhidej? V steklenjaku jih najdete v različnih barvah in velikostih, prav tako tudi v cvetličarni Arboretum, kjer si lahko kakšno kupite tudi za domov.

Za konec smo se sprehodili še en krog po sprehajalni potki in drevoredu, kjer smo zaključili naš izlet. V slovo smo pomahali tudi vlakcu, ki vozi po Arboretumu. Ta prav poseben ogled parka z vlakcem smo si pustili za naslednjič, ko bomo zopet izkoristili ugodnost na strani Generali Zame in si prenesli kupon za brezplačno vožnjo z vlakcem. Novi električni vlakec je prijazen do okolja pa tudi do narave, saj je tako tih, da ne moti živali in ostalih obiskovalcev parka. Mi se že veselimo ogleda parka še z druge perspektive.


Mislim, da sem z zgornjim opisom našega obiska Arboretuma Volčji Potok utemeljila, zakaj je Arboretum popolna destinacija za družinski izlet. No, pa ne le za družine! Park je tako idilično urejen, da bo sprehod po njem navdušil tako mlade kot starejše. Pari se lahko odpravite na romantičen sprehod in prigrizek na piknik dekici, obiščete ga lahko s prijatelji, z babicami in dedki, lahko pa se po njem sprehodite tudi sami in si ob čudovitih prizorih narave zbistrite misli. Kakorkoli, Arboretum vas zagotovo ne bo razočaral.

Pri Arboretumu Volčji Potok so za vas pripravili poseben popust:

Ugodnosti za vse člane