Planinsko opremo moramo znati tudi uporabljati

Čeprav je v dolini še vedno jesen, so v visokogorju razmere že zimske, zato je treba pred obiskom gora dvakrat premisliti o izbiri cilja, preveriti razmere, se skrbno pripraviti na turo in izbrati primerno opremo, ki jo moramo znati tudi pravilno uporabljati.
 

Pred odhodom v hribe preverimo razmere

Pred obiskom gora moramo dvakrat premisliti o izbiri cilja in skrbno preveriti razmere, svetuje Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec: "Planinci naj se pred odhodom na turo pri oskrbnikih planinskih koč pozanimajo o razmerah na poti ter turo prilagodijo razmeram in osebnim izkušnjam. Če pridete do zaplate snega, ki pokriva planinsko pot, in s sabo nimate vse potrebne opreme za prečenje snežišča, se obrnite. Prav tako odsvetujemo vožnjo, dričanje po snegu, saj lahko kaj hitro izgubimo nadzor nad hitrostjo in se ne moremo več ustaviti. Presenetiti nas ne smejo niti nizke temperature."
 

Kaj vse sodi v planinski nahrbtnik?

Poskrbeti morate za ustrezna oblačila, ki vas bodo zaščitila pred morebitnim vetrom, mrazom in padavinami, še pomembneje pa je, da nogam privoščimo kakovostne in uhojene planinske čevlje. Oblačila in obutev izberete glede na letni čas, ne glede na to, kam in za koliko časa se odpravljamo v gore, pa moramo vedno imeti v nahrbtniku prvo pomoč, nekaj hrane in pijače za rezervo, zaščito pred soncem, čelno svetilko, mobilni telefon s polno baterijo, dokumente (osebno in planinsko izkaznico z urejeno članarino in zavarovanjem za planinsko dejavnost), topla oblačila ter kapo in rokavice, saj se lahko v gorskem svetu vreme zelo hitro spremeni, poleg tega pa še alu folijo oziroma veliko črno ali bivak vrečo za zaščito pred podhladitvijo. Kakovostne in preverjene informacije o stanju na planinskih poteh in varnejšem obiskovanju gora najdemo na spletni strani Planinske zveze Slovenije, podrobnejše informacije pa pri oskrbnikih planinskih koč.
 

Turo prilagodimo izkušnjam in sposobnostim najšibkejšega

V nahrbtnik sodi tudi planinski zemljevid, pri načrtovanju izleta je dobrodošel tiskani vodnik, medtem ko naj informacije s spleta in družbenih omrežij služijo le za osvežitev aktualnih razmer na poti. Objave v medijih in na družbenih omrežjih lahko neposredno in nezavedno vabijo bralce h gibanju po težjem terenu, kar je nevarno in vzrok za številne gorske nesreče. Turo je treba prilagoditi izkušnjam in sposobnostim najšibkejšega člena. V primeru nesreče vedno pokličemo številko 112.
 

Po znanje uporabe opreme na tečaj ali v planinsko društvo

Kakovostna oprema je danes široko dostopna, treba pa jo je znati tudi pravilno uporabljati. "Pomembno je, da ob nakupu tehnične opreme, kot so čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, vrv, cepin, vponke in drugo, preverimo, ali imajo certifikat UIAA, ki zagotavlja, da je oprema primerna za rabo v planinstvu. Poleg tega je treba opremo znati uporabljati. Ugotavljamo namreč, da ima vse več planincev odlično opremo, ki pa je bodisi napačno nameščena, npr. narobe obrnjena čelada, premalo zapet plezalni pas, nepravilen vozel na vrvi, ali pa je ne znajo uporabiti v dani situaciji. V tem primeru je to bolj nevarno kot biti brez opreme in vsakomur svetujemo, da predhodno obišče kakšen tečaj ali se pridruži planinskemu društvu, kjer bo spoznal ljudi, ki so vešči tehnike in imajo primerne izkušnje," pojasnjuje inštruktor planinske vzgoje in dolgoletni vodnik PZS Matej Planko.

Avtorica: Manca Ogrin, PZS