Petrina zgodba

Življenje je lepo! To misel sem si kot večna optimistka večkrat ponavljala v svoji glavi, še posebno takrat, ko mi je bilo v življenju težko. Kot bi si želela z meditacijo v podzavest vbiti, da zmorem premagati vse. Življenje me je močno preizkušalo. Prometna nesreča. Rak. Živahni otroci brez babice. Kot deloholičarko me je precej prizadelo tudi to, da dolgo nisem mogla delati. Ampak te bitke ne predam, sem se odločila. In pika. Danes sem stara 42 let, za seboj imam nekaj bridkih izkušenj, a se kljub temu veselim vsakega novega dne posebej. Lažje mi je, ker vem, da je za mojo družino poskrbljeno. Naj pojasnim.

Najtežje je o črnih scenarijih razmišljati, ko ti je v življenju lepo

Družina, dva otroka, stara 8 in 12 let, dve službi s solidnima plačama, kredit za stanovanje, motocikel v garaži. Moje življenje je bilo zmeraj čudovito. Nekaj pelina sta pred leti pustili smrt moje mame ter očetova bolezen, zaradi katere potrebuje skoraj neprestano pomoč, to pa je bilo tudi vse. Z možem skupaj odplačujeva stanovanjski kredit z mesečnim obrokom 800 EUR, od tega jaz plačujem 250 EUR. Gre. Se ne pritožujeva, ostalo pa nama ga je še za 15 let. Le kaj bi lahko šlo narobe?

Kljub temu je v meni bilo dovolj ziheraša in sem se zavedala, da se lahko stvari hitro postavijo na glavo in končajo družinsko idilo. Zato sem se takrat pravočasno odločila poiskati rešitev; življenjsko zavarovanje. Preden sem se lotila sklenitve, sem si postavila preprosto vprašanje: »Kaj mi v življenju največ pomeni?« Odgovor je bil preprost – varnost moje družine. Naredila sem temeljit pregled družinskega načina življenja ter upoštevala nekaj možnih scenarijev in njihovih posledic, tudi najbolj črnih, nato pa se odločila za Moj življenjski kasko.

Moj izbor kritij je narekovalo življenje

Pravijo, da to, kar moški misli, ženska čuti … Izbor kritij sem načrtovala tako, da imam zavarovano vse, kar mi v življenju največ pomeni. Brez dvoma je zame na prvem mestu družina, zato sem poskrbela za finančno varnost otrok in moža. Dodala sem kritje hitrega dostopa do specialistov, pa čeprav se mi je zdela možnost pojava bolezni zaradi zdravega življenjskega sloga in rednega ukvarjanja z rekreacijo majhna. Upoštevala sem tudi, da:

 • sva oba z možem karierista, v prostem času pa navdušena motorista, ki vsako drugo leto odrineta na pot po Toskani;
 • je moja mati zbolela za rakom, zato obstaja verjetnost, da bo podobna usoda doletela tudi mene;
 • je tu še kredit, ki je velika obveza in breme, ki ga v primeru najhujšega ne želim prelagati na druge.

Vprašanja, ki sem si jih zastavila:

 • Kako bom odplačala kredit, če ostanem sama z otroki, in kako mož?
 • Kdo bo plačal šolanje, glasbeno šolo in druge obveznosti otrok, če eden od naju ostane brez službe?
 • Če se enemu od naju kaj zgodi, bo moral oče v dom za ostarele. Koliko stane to?
 • Kaj se zgodi z otrokoma, če se nama kaj zgodi? Ena nesreča z motorjem je bila jasno opozorilo!
 • In kaj če kdo od nas zboli?

Zavarovanje sem prikrojila svojim potrebam

Svetovalec zavarovalnice Generali mi je svetoval sklenitev zavarovanja Moj življenjski kasko. Pri izračunu premije je upošteval tudi moj zdrav življenjski slog ter mi dal popust na premijo za življenjsko zavarovanje in kritične bolezni.

Pri slednjih imam brezplačno vključeno tudi kritje za določene bolezni za oba otroka do 20. leta starosti. Kar me pomirja.

Sklenila sem Moj življenjski kasko za dobo 23 let.

 • Zavarovalna vsota za primer smrti v 1. letu: 117.400 EUR, zato ker moram odplačati še visok znesek kredita.
 • Zavarovalna vsota za primer smrti v 10. letu: 55.600 EUR, kar je manj kot v prvem letu, saj sem del kredita že odplačala.
 • Zavarovalna vsota za trajno invalidnost zaradi nezgode: 50.000 EUR
 • Zavarovalna vsota za kritične bolezni: 30.000 EUR

Mesečna premija: 48,77* EUR
*Premijo za kritje smrti bom plačevala samo 15 let.

To je majhna cena za velika tveganja, ki jih prinaša življenje, sem kasneje spoznala žal na trši način.

Kako me je preizkušalo življenje?

Kar koli ti prinese življenje, to moraš sprejeti. Prej kot to narediš, lažje živiš. Meni je ob vseh preizkušnjah lažje tudi zaradi podpore družine, predvsem moža, ves čas pa imam tudi občutek, da mojo družino ščiti Moj življenjski kasko. Naj povem dva primera:
Življenje nama je z možem pokazalo rumeni karton

Vožnja z jeklenim konjičkom nama z možem pomeni svobodo, saj se lahko na motorju »odklopiva«. Ker nama je pot pomembnejša od cilja, se motorističnih potovanj lotevata z zvrhano mero previdnosti in odgovornosti. Sem pa poleg pozornosti med vožnjo spada tudi primerno zavarovanje. Doma naju namreč čakata otroka, na cesti pa ni vse odvisno le od naju. To nama je življenje enkrat že jasno namignilo, ko naju je na poti po Toskani drug voznik izsilil, da sva zapeljala s poti na bankino, nato po dolgem in po čez. Jaz sem jo odnesla s poškodbo kolena, mož z zlomljeno ključnico. Ampak konec dober vse dobro.
»Odgovorni motoristi se zavedamo tudi tveganj!«
Invalidnino v višini 2.500 EUR
sem prejela po prometni nesreči, v kateri sem si težje poškodovala koleno in utrpela gibljivost kolenskega sklepa lažje stopnje.

Želela sem si, da me bolezen ne bi izbrala

Čeprav sem se možnosti, da zbolim, potihem zavedala, me je diagnoza vseeno presenetila. In takrat ni bilo lahko. Posledice so čutili vsi člani družine. V času, ko nisem mogla delati, sem prejemala le 90 % plače, pojavili pa so se še drugi stroški, povezani z zdravljenjem. A bila sem preveč zaljubljena v življenje, da bi se pustila brez boja. Bolezni sem se odločno postavila po robu in se povsem posvetila zdravljenju.

Takrat sem spoznala, da je bila naložba v zavarovanje Specialisti z asistenco ena najboljših v življenju. Nekateri na specialistične preglede čakajo tedne, mesece … In ko veš, da ti lahko hiter dostop do pregled poveča možnosti za uspešno okrevanje, debate ni več.
»Rak? Zgolj še ena bitka, v kateri bom zmagala!«
27.000 EUR
denarnega izplačila sem prejela po tem, ko sem zbolela za rakom in ga uspešno premagala. To je močno ublažilo finančno breme, nastalo zaradi bolezni.

»Hiter dostop do specialista ti pomeni življenje in pol«
7 dni
sem čakala na pregled pri specialistu, kar mi je močno olajšalo bitko z boleznijo.

Moj nasvet: »Pravočasno poskrbite za varnost tistih, ki vam pomenijo največ«


Kadar razmišljate o tveganjih, ki vam jih prinaša življenje, lahko izberete eno od dveh poti. Pri prvi se prepričate, da se nesreče in podobne slabe stvari dogajajo le drugim, ter upate, da se vam nikoli ne bo nič zgodilo, pri drugi pa tveganja pravočasno prepoznate, jih ocenite in ustrezno ukrepate. Če potrebujete pomoč, se posvetuj s svetovalcem zavarovalnice Generali. Opozoril vas bo na stvari, na katere morda ne pomislite, in vam znal svetovati pri rešitvi, ki bo ustrezala vam in vaši družini.

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja


Naj bo vaša pot do specialista in diagnoze čim krajša, okrevanje pa kar se da hitro.

Z zavarovanjem Specialisti ste lahko pri specialistu na vrsti že v desetih dneh.