Pet trikov za zgodnje vstajanje brez težav

Rana ura, zlata ura,

Tudi jaz se včasih ne morem upreti in zjutraj na svojem telefonu namesto »ugasni alarm« izberem »ponovno opomni čez 10 minut«. Ampak dremeži niso koristni!

Ker v petih minutah le redko padete v fazo kakovostnega spanca REM, si vaše telo in glava v tem času ne polnita baterij. Še več! Zgodnje vstajanje menda izboljša kakovost spanca in počutje tekom dneva.
 

Niste jutranja oseba?


Za vas imam pet trikov za vstajanje brez težav:
 
  1. Dovolj zgodaj v posteljo! V spalnici naj bo tema, ne spite pred televizorjem, lahko si pomagate tudi s tiho, nežno in sproščujočo glasbo.
  2. Vsak dan vstajajte ob isti uri (tudi med vikendom!). Tako se vaše telo navadi na nov bioritem, procesi prebujanja pa se bodo začeli že veliko pred zvonjenjem budilke.
  3. Izključite možnost dremeža. Ko te enkrat predrami alarm, se faza krepčilnega spanca prekine in konča, vse ostalo pa je le še potrata časa.
  4. Jutro naj bo aktivno. Takoj se lotite zmernih aktivnosti, ki te bodo predramile: umijte zobe, skuhajte kavo, začnite z vajami joge, s tekom ali nordijsko hojo.
  5. Fit spanec! Dober in krepčilen spanec je odvisen tudi od vaše telesne pripravljenosti. Če ste fit, je vaš spanec veliko boljši.
Avtor: Trkaj