Nevarnosti v planinah in kako ukrepati

Če vas ujame nevihta s strelami …

Zaščite pred udarom strele ni, ampak je samo preventiva, kar pomeni, da se v gore odpravite dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše (v popoldanskem času), že na varnem v dolini ali planinski koči. Slednji sta tudi edini varni mesti pred udarom strele.

V primeru, da vas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranite vse kovinske predmete in jih ne odvržete, ampak jih spravite na varno mesto, stran od vas, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Usedemo se na vrv ali hrbtno podlogo nahrbtnika, noge spravimo v nahrbtnik in se oblečemo v zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Če imate na glavi čelado, morate biti pozorni, ali ima kovinske zakovice. Če jih ima, je bolje, da jo snamete z glave.

Izogibajte se tudi osamelih, izpostavljenih predmetov (drevesa, viharniki, žandarji …) in pazite, da se sami ne izpostavite. S telesom se ne dotikajte sten, po katerih se lahko »sprehodijo« blodeči se tokovi strele. Če ste v kotanji, jami, je najvarnejše mesto sredina jame oz. kotanje. Če ste na robu police, je dobro, da se pripnete z vrvjo, ki naj od vas teče po tleh.

Izogibajte se prostorov, kamor strele redno udarjajo. Spoznajte jih po razklanih deblih dreves, razritih tleh, preklanih skalah in rdečkastih kamninah. Vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so tudi zelo verjetna mesta za udar strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepite ali sedite na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujete sestopanje, naj bo razdalja med posameznimi planinci vsaj 20 metrov.

Pomembno:
•    Poslušajte/preberite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih.
•    Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.
•    Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere. Bolje je imeti suh anorak kot mokro glavo.
•    Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.
•    Rana ura je zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne.
•    Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.
•    Če čutite vlažnost ozračja oz. ne morete videti daleč (zrak je moten), potem se vlažnost zraka povečuje, kar viša verjetnost nastanka neviht.
•    Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje.
•    V lepem vremenu in ugodnih razmerah je vsak cilj v hribih laže dosegljiv.


Hitre spremembe vremenskih razmer

Nenadni vremenski preobrati so stalnica v gorskem svetu. Vreme se v trenutku poslabša, pred še nekaj minutami sončen dan se lahko spremeni v prave zimske razmere. Takšnim presenečenjem se lahko izognete s podrobnim proučevanjem vremenske napovedi in lokalnih vremenskih pojavov. Nenadni vremenski preobrati so poleti izredno nevarni, saj doživimo izredno hiter prehod od lepega, toplega vremena prek dežja in skokovitega padca temperature do snežnega meteža. Hitre spremembe spremljajo strele. Poti postanejo požlejene in spolzke. Poleti imejte vedno s seboj kapo in rokavice ter nepremočljivo vetrovko. Prostor imejte tudi za naglavno svetilko, karto, kompas in astronavtsko folijo (za nujne primere). Ves čas opazujte vreme okrog vas.
 

Druge nevarnosti v planinah

Megla
Megla je nevaren pojav, sploh če zaradi nje ne najdete poti in se povrh vsega bliža še tema. Ostanite mirni. Pripravite se na zasilno prenočevanje na prostem. NE tavajte brezglavo naokrog, saj s tem tvegamo, da pademo v globino.

Snežišča poleti
Poleti so lahko snežišča zelo nevarna, saj zaradi ledene površine zlahka zdrsnemo. Sneg se je že dodobra sesedel in zbil skupaj, zato je snežišče izjemno trdo (omehča se šele, ko nanj sije sonce). Posebej bodite pozorni in zbrani na snežiščih z nevarnim iztekom. Za varno prečenje potrebujete primerno opremo (cepin in dereze). Ker pa poleti primerne opreme pogosto nimamo s seboj, si lahko pomagate tudi s kamnom, palicami in dobrimi čevlji – ali še bolje: ne nadaljujete poti, ampak se OBRNEMO in izberemo varnejšo pot!

Planinske živali
Ko se z živalmi srečate na ozkih mestih, kjer je malo manevrskega prostora za izogibanje, znajo biti gamsi in kozorogi izredno neprijetni. Lahko se zgodi, da se bo zapodil proti nam in si tako izsilil izhod iz zanje nevarnega položaja. V takih primerih je najbolje, da se nemudoma vržemo na tla in mirujemo, saj bo gams tik pred vami nenadoma spremenil smer in mimo vas pobegnil na varno.

Kač, ki jih boste srečali, ne pobirajmo ali ubijajmo. V veliki večini primerov se bodo že prej umaknile, a vendar je treba biti pazljiv. Pazite na dogajanje pod nogami in s palico pretipajte travo pred seboj.

Veliko večjo nevarnost kot kače za človeka predstavljajo klopi, ki so raznašalci hudih bolezni. Po vsakem izletu se zato preglejte in morebitne klope odstranite. Še posebej pozorno preglejte otroke.

Pik žuželke, kot je npr. osa, lahko povzroči hudo alergijsko reakcijo, ki se v gorah lahko kaj kmalu konča s smrtjo, saj je profesionalna medicinska pomoč oddaljena uro ali več. V primeru, da veste, da lahko pri vas pik žuželke povzroči alergijo, imejte s sabo zdravila, ki vam, jih je predpisal zdravnik, in z njimi seznanite ostale udeležence na izletu. Priporočljivo je, da imate vsi v prvi pomoči tudi tabletke proti alergiji, ki jih kupite v lekarnah.

Skrb za zdravje je naša odgovornost!
 

Avtor: Matjaž Šerkezi, PZS