Nasveti za jutra brez stresa

Teorija predvideva, da morate biti za visoko delovno učinkovitost povprečno stresno obremenjeni. Velja znamenita obrnjena U-krivulja povezanosti med stresom in delovno učinkovitostjo. Premajhna količina stresa namreč povzroča, da ste premalo budni in zato niste sposobni realizirati vseh potencialov, previsoka količina stresa pa znižuje vašo delovno učinkovitost. Najbolj učinkoviti ste torej ob povprečni stresni obremenitvi.


Po jutru se dan pozna

Na budnost organizma pomembno vpliva del možganov, ki mu rečemo retikularna formacija. Pri nekaterih je delovanje retikularne formacije močnejše, pri drugih šibkejše. Če je njeno delovanje šibkejše, si ljudje pomagamo tako, da iščemo stres v zunanjih dogodkih. To pomeni, da smo tako imenovani iskalci stresa, s čimer si povečamo budnost na nivo, pri katerem smo še lahko dovolj učinkoviti.

Na ta način je vaša budnost povezana z delom dneva, v katerem se nahajate, pa tudi z zahtevami, ki so pred vami. Jutro je običajna priprava na delovanje tekom dne. Največkrat jutra preživite doma. Ko vstanete, je vaša budnost nizka, reakcije počasne, tudi kognitivne sposobnosti so daleč od vrhunca. Prevladujejo alfa možganski valovi, ki so značilni za stanje sproščenosti. Posebej če imate dober spanec, ste se čez noč znebili vseh nepotrebnih misli, vse nepomembne spomine na včerajšnji dan pa so nevtralizirale sanje. Takrat ste pripravljeni, da vstopite v nov dan, poln zahtevnih obveznosti in naporov.


Miselno ogrevanje

Jutra so tako običajno manj učinkovita in namenjena aktivnostim, ki ne zahtevajo visoke storilnosti. Skozi jutranjo osebno higieno in druge jutranje rituale pripravljate svoj kognitivni aparat – vaše možgane do tiste stopnje, ko ste miselno dovolj ogreti, da lahko začnete z mentalnimi aktivnostmi. Te zahtevajo pozornost in visoko stopnjo koncentracije. Miselno ogrevanje v jutrih poteka skozi najrazličnejše rituale, ki jim bolj ali manj avtomatično sledite in vam dvigujejo stanje pripravljenosti na tiste dražljaje, na katere boste morali v stanju optimalne budnosti pravilno odreagirati. Med te rituale štejemo umivanje zob, kuhanje in pitje kave, pripravo zajtrka, izbor oblačil za v službo, spremljanje otrok v šolo ali vrtec in podobno.

Vsaka od posameznih aktivnosti sicer ni ključna za vaše učinkovito reagiranje, vendar pa vam dajejo nek občutek varnosti, da boste skozi pomembne dele dneva zbujeni in v dobri kondiciji za reševanje težav.


Moč jutranjih ritualov

Večinoma vemo, kaj vam pomenijo ti umirjeni rituali. Ko se po koncu jutra odpeljete v službo, postopno preklapljate misli iz svojega domačega družinskega okolja v službeno okolje. Umirjenost, prijaznost in toplino, ki je bolj prisotna v umirjenem in sproščenem okolju, nadomeščate z intenzivnim fokusom, storilnostno usmerjenostjo in agresivnostjo, ki jih potrebujete za uspeh v službi. Če je bilo jutro doma mirno in smo uspeli skozi rituale priti do nekega občutka varnosti, ste med potjo v službo mirni in samozavestni. Vklapljajo se pozitivni motivi za delo in pozitivi oz. eustresorji; izzivi, tisto, kar želite uspešno početi v tem dnevu. Če pa je bilo vaše jutro nervozno in smo posamezne rituale celo izpustili, nas to pogosto navda s tesnobnostjo in strahom, kaj nam prinaša dan. Pogosto se zgodi, da zaradi časovne stiske niste uspeli pojesti zajtrka, popiti kave ali objeti otrok pred odhodom v šolo. Posebno težave tekom dneva ste v takem trenutku slabše sposobni reševati, pa tudi vaša strpnost in potrpežljivost do drugih se poslabšata; postajate bolj konfliktni.

Zato ni čudno, da rek prav, da se dan po jutru pozna. Če ga začnete mirno in čim manj stresno ter skozi vaše priljubljene rituale, ki dajejo življenju čar in toplino, boste v dan prišli dobro opremljeni. Z dovolj veliko mero strpnosti in samozavesti, da boste tekoče probleme tudi uspešno reševali. Zato začnite dan mirno, prijetno, z malo stresa in veliko optimizma, pa bodo še tako težki dnevi lažje premagljivi.