Lipica - kjer eleganca sreča svobodo

Piše: Sanja Cvitić @trideseta

Na sončen vikend v avgustu smo se z družino odpravili na obisk Kobilarne Lipica. Naš izlet je presegel vsa pričakovanja. Takoj, ko smo vstopili na posestvo Lipice, nas je s svojo lepoto in tišino prevzela narava tega čudovitega kraja. In kaj je poleg mogočnih dreves in miru, ki ga začutiš v Lipici, tako posebno? Lipica je kraj, kjer so rojeni in vzgajani izjemni lipicanski konji. V zavarovanem območju parka Lipica se lahko sprehodiš po stoletnih zelenih drevoredih in uživaš v družbi kar 300 belih lipicancev. Če imaš srečo, tako kot smo jo imeli mi, te lahko pričakajo že ob cesti, še preden se pripelješ do urejenega parkirišča.

Ko smo se pripeljali mimo dolge ograjene ceste, daleč stran od prometa, smo opazili konje na paši. Kasneje smo izvedeli, da so to kobile in njihovi žrebički. Takoj, ko z avtom zapelješ z glavne ceste, začutiš spokoj in mirnost stoletnih dreves. Ob cesti, ki vodi do posestva, lahko za ograjo opaziš poti, po katerih se vozijo kočije in po katerih jahajo bolj izkušeni jahači.

Avto smo parkirali na parkirišču, tik ob ograji pa so nas že pozdravili prvi lipicanci. Po luštni poti v senčki smo se sprehodili do blagajne. Na levi strani od poti so igrala za otroke, na desni pa hotel in restavracija. Kljub temu, da je bilo na parkirišču kar veliko avtomobilov, v parku nismo opazili ali slišali veliko ljudi. To je bilo najbolj fascinantno. Le kam so šli vsi te ljudje? To mi lahko pove samo eno – da je posestvo kobilarne res veliko. Ne samo za sprehajalce, obiskovalce, ampak tudi za konje, ki tam bivajo. Posest je neverjetno mirna in tiha. Za nas, ki smo iz velikega mesta, je bila celotna izkušnja prav sproščujoča.

Prvi konj, ki sem ga zagledala, je bil kot iz pravljice. Bel, eleganten. Kaj pa vem, če je pravljica o princu na belem konju iz trte izvita? Meni se zdijo lipicanci res pravljična bitja. Hči je rekla celo, da izgledajo kot samorogi. Pravljična bitja, saj pravim. Lipica je več kot turistična destinacija – to je prava izkušnja, ki nas je očarala in nam pustila nepozabne spomine. In zagotovo se bomo kmalu vrnili.

Razlika med lipicanci in drugimi konji

Odrasli lipicanci so od drugih pasem morda malo bolj čokati, imajo okrogel trebušček in malo krajše noge, kar lahko takoj opazimo. Sicer pa so konji zelo elegantni in vzdržljivi, kot nam je povedal kočijaž, ko smo se odpravili na vožnjo s kočijo. Lipicance poznamo kot bele konje, a je njihova barva pravzaprav siva. No, vsaj pri večini.

Ko se lipicanci skotijo, so temne barve, rjave, kasneje pa zaradi mutiranega gena osivijo. Siv gen je dominanten, zato se bo tudi, če parijo belega in rjavega lipicanca, vseeno skotil siv in ne rjav, kot bi mogoče predvidevali. Se pa vsake toliko zgodi, da rjavo žrebe ne osivi v odrasli dobi. Takim pravijo v Lipici, da prinašajo srečo in so, kljub izgledu, pravi lipicanci. Tako nam je povedala oskrbnica, ki nas je peljala na voden ogled po kobilarni.

Voden ogled po kobilarni Lipica

Lipica je kraj, kjer se ljubezen do konj prepleta z bogato zgodovino in ponudbo doživetij. Tu lahko doživiš lepoto lipicanskih konjev in si spočiješ oči v neokrnjeni naravi, kar smo storili tudi mi. Z nakupom vstopnice za Lipico dobiš prost vstop za gibanje po kobilarni, vstop v hleve in brezplačno vodenje v želenem jeziku.

Seveda smo šli tudi mi na brezplačen voden ogled po kobilarni, ki je trajal dobre pol ure. Ravno prav tudi za nemirne otroške nogice. Izvedeli smo vse o zgodovini in vzreji teh prekrasnih konj, pa tudi kakšno zanimivost.

Nama je bila najbolj všeč zgodovina posestva in kako je sploh prišlo do te izjemne pasme konj, lipicancev. Zgodovina Lipice sega že stoletja nazaj. Ustanovljena je bila leta 1580, ko je nadvojvoda Karel II. Habsburški prepoznal potencial te rodovitne zemlje za rejo izjemnih konj. Tako se je začela edinstvena zgodba o lipicanskih konjih, ki so s svojo lepoto, eleganco in prilagodljivostjo osvojili srca jahačev in gledalcev po vsem svetu.
Leta 1996 je bila Kobilarna Lipica razglašena za kulturni spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo. Pod zavarovano območje Kobilarne Lipica spada čreda konj lipicanske pasme, kraška pokrajina ter stavbna in umetnostna dediščina.
Hčerki je bilo na vodenem ogledu najbolj všeč dejstvo, da so žrebički sprva rjave ali sive barve, preden dobijo svojo značilno belo barvo. Do vrste so v Lipici zelo zaščitniški, zato je ob kakšnih tekmah vstop dovoljen samo cepljenim konjem, pa tudi sicer jih kar ločujejo, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb ali prenosa kakšne bolezni. Zanimivo je bilo tudi dejstvo, da se konji ne razmnožujejo več po naravni poti, ampak jim pri tem pomagajo strokovnjaki. Ker so lipicanci tako zelo pomembni, si ne želijo tvegati niti najmanjše poškodbe, ki bi se takrat lahko zgodila.

Zanimivo je, da niso čisto vsi lipicanci primerni za predstave – tisti malo manjši, ali večji, ki odstopajo od velikosti, lahko vozijo kočije ali so namenjeni za dresurno jahanje. Sicer pa število konjev letno vzdržujejo in jih je na posestvu približno 300. Konji so tako na voljo tudi za nakup.

Samci so na posestvu ločeni v boksih, kjer smo si jih tudi ogledali od blizu, samice pa se pasejo skupaj z žrebički. Seveda imajo tudi samci možnost paše, a ne skupaj s samicami. Te smo si ogledali kasneje, ko smo šli na vožnjo s kočijo.

No, mi se nismo zanimali za nakup, je pa hči komaj čakala na vožnjo s kočijo, ki se je izkazala za vrhunec našega izleta v Lipico.

Po Lipici s kočijo

Vožnja s kočijo je bila prav tako poučna kot ogled kobilarne, saj je bil naš kočijaž poln informacij in zanimivih dejstev o konjih in sami Lipici. Lipicanci naj bi bili konji, ki se sprva težko vdajo, a je kasneje zato z njimi še lepše delati. Neverjetno je bilo, da sta lipicanca ubogala in se ustavila, ko sta zaslišala zvok »ššššš«. Prav neverjetno.

Vozili smo se skozi prekrasne drevorede, kjer so nekateri hrasti stari tudi tristo let. Nato smo se peljali mimo trase, na kateri tekmujejo s kočijami, kadar Lipica gosti tekme. Najbolj zahteven del je tisti, kjer je voda. Kočijaž nam je povedal, da tako sodniki vidijo, če konj zaupa svojemu kočijažu. Če mu zaupa, bo šel čez vodo, kljub temu, da ne ve, koliko je globoka. Če pa mu ne, bo šel okoli.

Hči je na vožnji s kočijo še posebej uživala, saj se je lahko vozila spredaj s kočijažem, midva pa sva sedela zadaj. To je bila posebna izkušnja, ki je ne bomo nikoli pozabili.
Na pašniku, mimo katerega smo se peljali, smo videli veliko skupino lipicank z žrebički in prav čudovito jih je bilo opazovati v naravi. Skupaj so se pasle nekatere mlajše kobile in tiste starejše, stare nekje tri leta, ki mlajše učijo. Vožnja s kočijo je trajala »čisto prekratko«, je rekla hči in ne bi se mogla bolj strinjati. Naslednjič bomo zagotovo šli še na daljšo vožnjo.

Lipica za najmlajše in muzej Lipikum

V kobilarni Lipica je za otroke na voljo tudi aktivnost s poniji. Hči je tako odšla v ogrado s poniji, kjer jih je lahko božala in krtačila. Njihov oskrbnik je povedal, da so ponije v Lipici včasih lahko otroci tudi jahali, a so trenutno žal že prestari, saj so stari že kar 24 let. Sicer pa so vsi konji na posestvu, z izjemo ponijev, lipicanci. Tudi tisti, ta rjavi.

Po krtačenju ponijev smo si privoščili malo počitka ob limonadi in kavi na čudoviti lokaciji zraven nekdanje posesti tržaškega škofa, cerkvice Sv. Antona Padovanskega muzeja, kjer potekajo tudi poročni obredi. Zraven je tudi muzej lipicanca – Lipikum. Medtem, ko sva midva pila kavo s prekrasnim razgledom, se je hči zraven zabavala na ustvarjalnih delavnicah, kjer so barvali risbe konj. Poskrbljeno je za otroke in njihove starše!
Razgled smo kasneje zamenjali za poučne vsebine muzeja Lipikum, ki je narejen zelo premišljeno. Začne se v temi in postaja vedno bolj osvetljen. V njem smo izvedeli vse o začetku pasme lipicanec, ogledali smo si okostje konja, jahalno opravo, na koncu pa smo se usedli tudi na lutko lipicanca v naravni velikosti. Priporočam ogled za stare in mlade. Obisk ponijev in muzeja je vštet v vstopnino.

Lipica - kjer zgodovina sreča umetnost jahanja

Vsak korak po tleh Lipice odseva dediščino teh plemenitih živali. V lipiškem konjeniškem centru, ki je eden najstarejših na svetu, smo se sprehodili po čudovitih bivalnih prostorih in pokritih jahalnicah, kjer jahači in konji skupaj ustvarjajo pravo umetnost. Poseben čar je opazovati predstavo klasične šole jahanja. Imenuje se Zgodba o Lipici in pripoveduje o lipicancu in njegovi povezanosti z jahačem.

Res zanimivi so še ogledi učnih ur, ko se konji pod jahači premikajo v popolni harmoniji. Če zamudite predstavo, si jo z vstopnico lahko ogledate naslednji dan. Večinoma je odvisno od tega, kakšno vreme je. Najlepše je bilo videti, kako se skupina lipicancev premika v harmoniji, kako zelo so si podobni in kaj vse se zmore naučiti ta lepa žival.

Lipica ponuja zabavo za vse generacije

Z vstopnico v Lipico je na voljo tudi aktivnost Stik s konjem, kjer si lahko žrebce ogledate čisto od blizu. V spremstvu jahačev in od njih izveš še marsikatero podrobnost. Mi si te aktivnosti posebej nismo ogledali, saj smo bili v boksih že na vodenem ogledu.

Dodatne aktivnosti na voljo v Lipici so še golf in disc golf, piknik pod krošnjami, vodena vožnja z električnimi kolesi in terensko jahanje za izkušene jahače. Če pridete v Lipico dovolj zgodaj, lahko ujamete jutranjih odhod kobil na pašnike. Če pa počakate do večera, lahko opazujete njihovo vrnitev v kobilarno. Preden smo odšli domov, smo tako lahko opazovali konje na prostem, še preden so odšli nazaj v kobilarno.

Odpiralni čas Lipice

Lipico lahko od aprila do oktobra obiščete od 9. do 18. ure, od novembra do marca pa od 10. do 16. ure. Za točne ure vodenih ogledov in predstav si oglejte njihovo spletno stran.

Dan Kobilarne Lipica

9. septembra bo Dan Kobilarne Lipica. Tukaj si lahko ogledate njihov pester program. Zagotovo bo zanimivo tekmovanje v vožnji vpreg in prikaz podkovanja konja.

Vstopnice po znižani ceni

Vstopnice za vstop v kobilarno, vožnjo s kočijo in predstavo sem kupila po znižani ceni, saj sem izkoristila kupon Generali ZAME. Z enostavno registracijo in prijavo v sistem Rekono sem dobila kupon za popust pri nakupu vstopnic. Če ste slučajno že stranka zavarovalnice Generali, pa lahko dobite pri nakupu vstopnic in dodatnih aktivnosti popust kar do 40 %. Se splača!


Pri KOBILARNI LIPICA so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust: