Kuža, vaš nov družinski član

Razmišljate, da bi v svoj dom sprejeli novega sostanovalca? Pri tem je zelo pomembno, da nov kuža ni le vaše trenutno navdušenje, temveč, da o tem dobro razmislite in pomislite prav na vse spremembe, ki jih bo prinesel nov družinski član v vaše vsakodnevno življenje.

Predvsem pa je prav, da se zavedate odgovornosti, ki jih prinaša kuža in da so na to pripravljeni vsi člani družine. Prihod novega kužka bo namreč spremenil vašo vsakodnevno rutino in navade, saj se boste morali prilagoditi »novemu« načinu življenja.


Kaj morate vedeti, ko dobite kužka?

Kuža prinaša nove obveznosti, ima svoje potrebe in zahteva svoj čas. Vsak dan v letu, brez izjeme. Zato se na prihod kužka dobro pripravite in se pravočasno seznanite o pravilnem ravnanju z njim in o njegovi vzgoji. Preberite 7 nasvetov, da boste lažje vpeljali novega kužka v svoj dom.


1. Nujne potrebščine za kužka

Ko pridete po kužka, morate imeti doma že vse pripravljeno za njegov prihod. Posvetujte se s prodajalci o ustreznosti opreme, bodite pozorni na kakovost in kupite tisto, kar vaš kuža resnično potrebuje. Na seznamu nujnih stvari so:
  •  Ovratnica ali oprsnica primerne velikosti
  • Povodec
  • Posoda za vodo in hrano
  • Primerna krtača ali glavnik
  • Kletka
  • Pasja hrana, primerna za starost in pasmo kužka
Podrobnejši seznam potrebščin za mladička najdete tukaj.


2. Doma pripravite vse potrebno za prihod kužka

Izberite mesto, kjer bo imel kuža svoje mesto in ležišče. To naj bo v mirnem delu stanovanja ali hiše. Zelo pomembno je, da ima kuža na voljo svoje mesto, kjer se bo lahko naspal in imel dovolj miru. Mesto, ki pripada samo njemu. Prvih nekaj mesecev lahko na izbrano mesto postavite kletko ali ograjico, kjer bo pes počival.

V stanovanju odstranite vse, kar bi lahko bilo zanj nevarno. Nikar ne pozabite umakniti stvari, ki bi jih lahko zgrizel: nevarne električne kable, dragocene in krhke predmete ter strupene rastline. Bodite posebej pozorni na balkon, da kuža ne pade z njega. Zapirajte vrata in ograje, da kuža ne pobegne na cesto.


3. Kužku olajšajte menjavo okolja

Vsaka menjava okolja je za kužka stresna ne glede na to, ali je mladiček ali že odrasel kuža. Da ločitev od mame, bratcev in sestric ne vodi v ločitveno tesnobo in do neprijetnega vedenja, se na to pravočasno pripravite.

Vzreditelja zaprosite za odejo ali igračko z vonjem mame, saj se bo vaš kuža tako počutil bolj varnega. Pogosto se zgodi, da mladiček nekaj prvih dni ves čas caplja za vami, saj želi biti v vaši bližini. To traja nekaj časa, vse dokler se ne bo dovolj navadil na nov prostor in ljudi.

Če ste se odločili za nakup odraslega psa, zna biti ta prehod k novemu lastniku in v nov dom bolj težaven. Ločitvena tesnoba lahko vodi celo v pasjo depresijo in otožnost, kar se kaže v pomanjkanju teka in apatičnosti kužka. Kužku v tem času namenite veliko pozornosti, pogosteje ga peljite na sprehode, negujte ga in mu namenite veliko svojega časa.

Pomaga tudi, da imate njegovo staro odejo, kako igračko ali kaj drugega iz njegovega prejšnjega doma – ob nečem znanem, s poznanim vonjem, se bo počutil bolj domače.


4. Vzemite si čas

Ko kužka prvič pripeljete domov, bo potrebnih nekaj dni, da se navadi na novo okolje, na novo družino, predvsem pa na otroke. Vzemite si nekaj dni dopusta in ta čas preživite z njim, tako boste kužku ta prehod pomembno olajšali. Najhitreje ga boste navadili nase, če se boste z njim veliko ukvarjali, ga učili prijetnih in zabavnih stvari, se z njim igrali in mu namenjali veliko pozornosti, ljubezni in razumevanja, ko bo odkrival in se privajal na novi svet okoli sebe. S kužki se ljudje najbolj povežemo na sprehodih, če jih le znamo narediti zanimive in zabavne.


5. Sprehodi vas zbližujejo

Novega družinskega člana morate pogosto peljati na sprehod, da se spozna z novim zunanjim okoljem, v katerem živi. Pogosto vračanje v nov dom bo pripomoglo k njegovemu hitrejšemu razumevanju, da je to sedaj njegov dom.

Morda se bo med sprehodom upiral, vendar to lahko »preslišite«. Gre za to, da je prestrašen in se še navaja na nov bivalni prostor. Preveč novosti naenkrat zna biti za nekatere kužke težava, zato mu dajte čas in se prilagodite njegovemu tempu.

Kuža potrebuje dnevno vsaj tri sprehode, tudi če je zunaj hladno in dežuje. Še posebej pogosto vodite na sprehod mladička, na začetku ga peljite vsako uro do dve in takoj po obroku. Postavite si urnik za sprehode, saj ga boste tako najlažje in najhitreje navadili na hišno čistočo.


6. Olajšajte mu čas, ko bo sam doma

Z navajanjem na samoto nikar ne odlašajte, treninga se lotite takoj. Na začetku ga ne puščajte samega več ur naenkrat, saj to lahko sproži ločitveno tesnobo. Še posebej ne na začetku, ko želi biti ves čas v vaši bližini.

Navajajte ga postopoma, in sicer tako, da ga za začetek pustite samega v nekem prostoru le za nekaj minut. Nato ta čas počasi podaljšujte, da se kuža privadi in spozna, da se vedno vrnete in ve, da ga niste zapustili.

Ko boste začeli podaljševati čas, je zelo pomembno, da psa prej dobro utrudite. Če bo kuža utrujen in zaspan, vas bo počakal veliko lažje, kot če bo prekipeval od energije.


7. Pasja šola

Vzgoja kužka zahteva potrpljenje in doslednost z veliko pozitivne motivacije. Veliko lastnikov kužkov se odloči tudi za obiskovanje pasjih šol in različnih programov za šolanje psa. V vsakem primeru je prav, da se vzgoja prične takoj, ko mladička pripeljete v novi dom. Tako se boste izognili nezaželenim vedenjskim vzorcem.

Vpišite svojega kužka v pasjo šolo, kajti vzgojeni kužki so veliko prijetnejši, predvsem pa lažje sprejemajo otroke in neznance v svoj svet. In kako izbrati pravo šolo zase in svojega kosmatinca? Tukaj lahko preverite seznam pasjih šol.

Želimo vam veliko prijetnih let v družbi vašega novega družinskega člana.

Avotorica: Andreja Fegeš, Mr.Pet
 

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka!

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.