Koristi in ugodnosti članstva v PZS

Urejanje planinskih poti in oznak, skrb za izobraževanje planincev, organizacija planinskih tur, izletov in druge aktivnosti društev so osnova za varno in prijetno planinarjenje. Čeprav je ogromno dela opravljenega prostovoljno, vse te aktivnosti zahtevajo tudi denarna sredstva. Eden njihovih pomembnejših virov je članarina PZS, članstvo pa planincem prinese tudi veliko neposrednih koristi in ugodnosti.


Članstvo v PZS

Podobno misleči ljudje se že od nekdaj združujejo v skupine, društva in organizacije. V davnini je to ljudem zagotavljalo varnost in preživetje, danes pa je združevanje pomembno tudi zaradi občutka pripadnosti, ustvarjanja tesnejših stikov, izmenjevanja znanja, druženja, zabave in še mnogih drugih reči. Planinci se radi družimo in čeprav smo sredi gora kdaj pa kdaj radi tudi sami, je druženje eden temeljev planinstva. V Sloveniji smo ljubitelji gora že od leta 1893 združeni v svojem društvu, ki se je najprej imenovalo Slovensko planinsko društvo, od leta 1998 pa se imenuje Planinska zveza Slovenije. Vanjo je prek 289 planinskih društev, klubov in postaj GRS vključenih 58.413 članov (podatek velja za leto 2018).
 

Podpora delovanju planinskih društev in PZS

Čeprav naj bi šel vsak Slovenec vsaj enkrat v življenju na Triglav (in nekateri gredo v gore oziroma na Triglav res zgolj enkrat), pa planinstvo mnoge tako navduši, da postane način življenja. To so pri PZS tudi zapisali kot svoje poslanstvo, njihovo delo in aktivnosti pa obsegajo še veliko več:
  • upravljanje planinskih koč, zavetišč in bivakov, 
  • urejanje planinskih poti in označevanje z markacijami,
  • izdajanje publikacij, revij, zemljevidov in vodnikov v okviru Planinske založbe,
  • izvajanje programov strokovnih usposabljanj (vodniki, alpinisti, markacisti, trenerji, inštruktorji …),
  • izobraževanje, ozaveščanje in obveščanje vseh ljubiteljev gora,
  • prizadevanja za ohranitev in zaščito narave gorskega sveta.
Planinska zveza Slovenije je pomembna organizacija, ki tesno sodeluje z mnogimi drugimi organizacijami, službami in izobraževalnimi ustanovami v Sloveniji in tujini, zato je članstvo v zvezi tudi odlično okno v (planinski) svet ter dragocena podpora delovanju planinskim društvom in zvezi.


Koristi članstva v PZS

Z včlanitvijo v PZS in plačilom članarine v prvi vrsti podprete delovanje planinskih društev in klubov, združenih v Planinsko zvezo Slovenije, članstvo pa vam obenem prinese tudi precej neposrednih koristi in ugodnosti:
  • Zavarovanje – člani PZS so zavarovani pri zavarovalnici Generali d.d., zavarovanje pa zajema nezgodno zavarovanje, zavarovanje stroškov reševanja v tujini s 24-urno asistenco in zdravstveno asistenco v tujini ter zavarovanje osebne odgovornosti.
  •  Popust pri prenočevanju v planinskih kočah – člani zveze imajo v planinskih kočah v Sloveniji do 50 % popusta, prav tako pa lahko ceneje prenočujejo tudi v več kot 1250 kočah v tujini.
  •  Popust pri nakupu publikacij Planinske založbe PZS – zemljevidi, knjige, vodniki in druge publikacije, med njimi tudi 25 % popusta pri naročnini na Planinski vestnik, najstarejšo še izhajajočo revijo v Sloveniji.
  • Možnost ugodnejših nakupov in koriščenje različnih storitev s popustom – popust za člane PZS je na voljo v trgovinah s športno in planinsko opremo, pri obiskih term ali Slovenskega planinskega muzeja. S članstvom si zagotovite tudi 10 % popust nanovo avtomobilsko zavarovanje za osebna vozila in na novo stanovanjsko zavarovanje PaketDom zavarovalnice Generali.


Kako postati član PZS?

Članstvo v PZS je pametna odločitev. Ne le zato, ker se članarina povrne že pri nekaj nočitvah v planinskih kočah, ampak ker si kot član vedno zavarovan, predvsem pa s članstvom izkazujete svoj odnos do planinarjenja, svojo odgovornost in pripadnost družini planincev.

Včlanite se povsem preprosto, saj lahko ves postopek v osmih korakih opravite kar na spletu. Navodila in prijavne obrazce najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije, kjer vas čakajo tudi vse ostale pomembne in zanimive informacije o Planinski zvezi, planinarjenju in vseh ostalih, z gorami povezanih stvareh.

Člani Generali ZAME izkoristite do 20% popust pri spletni članarini >