Koliko gibanja danes potrebuje pes?

Prav vsak pes, od najmanjše čivave pa do največjega bernardinca, potrebuje dnevno vsaj tri sprehode. Le tako lahko zadovolji svoj nagon po migraciji in opravi tisto »najnujnejše«. Če psu zaradi časovne stiske ne moremo omogočiti treh dolgih sprehodov, se potrudimo, da bo vsaj en sprehod daljši in bolj aktiven, druga dva pa sta lahko tudi krajša.

Sprehod je namreč najlepši del dneva za vsakega kužka, je čas za gibanje in sprostitev, ko lahko raziskuje in spoznavava nove stvari. Zato se odpravita ven čim pogosteje, vaš kuža bo zagotovo navdušen nad druženjem z vami.
 

Gibanje je za vašega kužka zelo pomembno

Psi, ki se dovolj gibajo, so namreč fizično in mentalno zdravi, stabilni in zadovoljni. Verjetno poznate pregovor: »Utrujen pes je priden pes,« ki še kako drži. Kajti kuža, ki je prijetno utrujen od aktivnega sprehoda, lovljenja žogic ali igre z vodnikom, bo doma zadovoljno zaspal kot top. Tak kuža tudi ne bo imel energije za razmišljanje o raznih »neumnostih«, kot so bevskanje, žvečenje čevljev in podobno.
 

Kaj je dobro vedeti pred nakupom psa

Pri izbiri pravega psa, pa naj bo to prisrčen mešanček iz zavetišča ali rodovniški mladiček, moramo najprej pomisliti na dve stvari. Vedeti moramo, koliko gibanja bo potreboval naš novi prijatelj in če si bomo lahko vzeli dovolj časa zanj.

Pri odraslih psih lažje ocenimo, kakšni so – ali gre za kužke, ki so malce bolj lene sorte, ali jih štejemo med tiste, ki bi vsak dan premagovali maratonske razdalje. V pomoč so nam lahko tudi prejšnji lastniki ali oskrbniki v zavetišču, ki psa in njegove potrebe dobro poznajo. Pri mladičku je to še uganka in takrat je najbolje, da sledimo smernicam in značilnostim posamezne pasme, za nasvet pa se lahko obrnemo tudi na vzreditelje in lastnike odraslih psov.

Vsaka pasma ima nekoliko različne potrebe in sposobnosti, načeloma pa veljajo za manj zahtevne kužki kratkogobčnih pasem, kot so angleški in francoski buldog, mops, predstavniki molosov in drugi. Ovčarje, ptičarje, terierje in polarne pse štejemo med najbolj zahtevne, saj kar prekipevajo od energije in želje po gibanju.


Prilagodite izbiro kužka svojemu življenjskemu slogu

Pri izbiri pasme moramo biti iskreni do samega sebe. Četudi nam je na primer zelo zelo všeč pasma madžarska vižla, a nismo pripravljeni vsak dan teči, kolesariti ali hoditi v hribe s psom, ne smemo riniti z glavo skozi zid. Nerealne želje imajo pogosto neprijetne posledice – na eni strani nesrečnega lastnika, na drugi strani psa z vedenjskimi težavami.
Spodbujajta se skupaj

Gibanje nujno potrebuje vaš kuža, potrebujte pa ga tudi vi. Zato upoštevajte njegov ritem in dnevne potrebe po gibanju. To vam prinaša številne prednosti. Lastniki psov so pogosto bolj aktivni kot drugi ljudje, saj mora pes ven vsak dan in v vsakem vremenu, ne glede na letni čas.
Zato naj bo vsakodnevni sprehod in gibanje čas, ki ga skupaj s psom izkoristite za prijetno druženje, igro in gibalno aktivnost. S tem zmanjšujete tveganje za številne bolezni in težave – tako svoje kot tudi vašega hišnega ljubljenčka. 

Migaj s kužkom!

Avtorica: Andreja Fegeš, Mr.Pet
 

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.