Kolesariš zase ali za »števec« oziroma aplikacijo?

Najbolj priljubljena aplikacija za kolesarjenje in športno aktivnost je Strava. »Če ni na Stravi, se ni zgodilo«, so besede, ki povedo veliko. Aplikacijo uporablja kar 95 milijonov uporabnikov iz 195 različnih držav. Število uporabnikov se mesečno v povprečju poveča za dva milijona. Zabeleženih ima več kot 16 bilijonov prevoženih kilometrov na kolesu po celem svetu.

Strava je aplikacija, s katero z GPS-om oziroma globalnim sistemom pozicioniranja zabeležite svoje kolesarske vožnje. Zabeleženo vožnjo lahko analizirate in tako preverite, koliko kilometrov ste prevozili, koliko višinskih metrov ste naredili in kako hitri ste bili. Poleg tega lahko spremljate svoj srčni utrip, kadenco, moč in drugo.


Strava ima tudi močan družabni element

V aplikacijo lahko dodajate prijatelje, sledite njihovim aktivnostim, všečkate njihove vožnje, jim podarjate točke in jih komentirate. Najbolj znan in priljubljen del Strave so »segmenti«. Strava segment je odsek ceste ali poti, ki so ga ustvarili njeni uporabniki. Vsakemu uporabniku se meri čas, kako hitro je ta odsek odpeljal, nato pa se ta čas primerja z drugimi uporabniki. Če si na nekem segmentu najhitrejši, postaneš King ali Queen of the Mountain (KOM/QOM) in prejmeš pokal v obliki krone. Ostali, ki se na lestvici uvrstijo med prvih deset, dobijo pokal. In tudi če nismo med najboljšimi, nam aplikacija omogoča, da tekmujemo sami s sabo, in beleži osebne rekorde, druge in tretje najboljše čase na segmentih. Aplikacija je zelo priljubljena tudi med tekači, triatlonci, tekači na smučeh in pohodniki.
 
Slika 1: Strava dosežki

Nakup novega cestnega kolesa hitro pripelje tudi do nakupa števca. Tako skoraj vsak začetnik kupi tudi GPS-kolesarski računalnik in se v svetu kolesarstva posledično znajde v Stravi in različnih segmentih. Začne se lovljenje vedno boljših rezultatov, uvrstitev in pokalov.

Števci z GPS-om so lahko osnovni, ki beležijo vožnje in pokrivajo osnovne funkcije (Garmin EDGE 120), ali naprednejši, ki se upravljajo na dotik, imajo zemljevide za navigacijo itd.
 
Slika 2: Garmin Edge 1030 Plus in Garmin Edge 130


Zgodba kolesarja:

»Ko mi je pred slabimi desetimi leti prijatelj rekel, da je dobil pokal na Stravi, sem zamenjal svoj stari števec za števec Garmin in se podal v svet GPS-sledenja in Strave. Vse je bilo novo, dosegljivo, vznemirljivo in povezljivo. Na začetku, ko je bilo uporabnikov še malo, si skoraj z vsako vožnjo dobil pokal ali KOM (King of the Mountain – prvo mesto na določenem segmentu). Sčasoma pa je s povečanjem števila uporabnikov to postalo vedno težje in bolj naporno. Vsaka vožnja je postala neke vrste tekmovanje, in ker so bili podatki vožnje tudi objavljeni in tvoje aktivnosti vidne vsem uporabnikom, je bil pritisk še večji.

Ni bilo več lahkih voženj in razpeljav, štelo je samo biti dober, boljši in najboljši.
Preiti iz lovljenja uvrstitev nazaj v strukturiran način treninga je bilo težko in na trenutke se še vedno ujamem na začetku nekega segmenta v želji po dobrem rezultatu.

Strava mi predstavlja dober vpogled v trenutno formo ter primerjavo s samim seboj skozi leta uporabe. Tako se lahko veselim vsakega osebnega rekorda/PB-ja (personal best) ali pokala, ki ga dobim na treningih.«

S takšnim načinom treninga pridemo sčasoma tudi do stopnje svojih sposobnosti, ko se rezultati ustavijo, in posledično do pretreniranosti, ko telo ne zmore več. Rezultatsko padamo, fizično smo izčrpani, in če se v takšnem stanju treningi na tak način nadaljujejo, smo bolj podvrženi boleznim in v skrajnem primeru tudi poškodbam. Pot nazaj iz pretreniranosti je dolga in lahko traja tudi celo sezono.
 
Slika 3: Kolesar

Najbolje je, da se na kolesarsko pot podate premišljeno in na začetku poiščete kolesarskega trenerja, ki vam razloži osnove in sestavi načrt primernih treningov. Priporočljivo se je povezati tudi s kakšnim kolesarskim klubom, kjer lahko iz prve roke dobite osnovna navodila, kako začeti.

Kolesarki klub ROG v Ljubljani ponuja vsem začetnikom cestnega kolesarstva osnovne informacije in pomoč pri prvih kilometrih na cestnem kolesu. Ponuja tudi organizirane, skupinske vožnje za začetnike in naprednejše kolesarje. Na tak način so treningi zanimivejši in napredek hitrejši.
 
Slika 4: Kolesarji na pripravah

Kolesarske načrte najdemo tudi na spletu. Če malo pobrskamo, lahko najdemo predlagane načrte za različno pripravljene kolesarje, s katerimi lahko našo stopnjo pripravljenosti sčasoma dvignemo, in urnike treningov, kjer je opisana količina in intenzivnost kolesarjenja. Nekatere strani ponujajo tudi bolj oseben pristop h kolesarjem.
 

Prijava na Maraton Franja


Maraton Franja je največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Pridružite se 42. Maratonu Franja 10. in 11. junija 2023. Popust za člane Generali ZAME si zagotovite tukaj.

Izbirate lahko med 3 različnimi prijavninami, kjer lahko izkoristite Generali ZAME kodo za popust v višini 4 EUR:

  • Maraton Franja BTC City (156km),
  • Triglav mali maraton Franja BTC City (97km) in 
  • za primer skupnega plačila MARATON FRANJA 156 km/97 km in "BARJANKA - HERVIS".