Kakšno hrano je vaš kuža?

Vaši hišni ljubljenčki potrebujejo za dobro zdravje pravilno uravnoteženo prehrano. To je še posebej  pomembno pri mladičkih. Prehrani psov včasih nismo posvečali veliko pozornosti, pasji obrok je bil sestavljen iz ostankov našega kosila in kakšne kosti.

Zadnja leta pa tudi pri kužkih opažamo trend zdravega prehranjevanja, ki temelji na tem, da je njihova prehrana čim bolj naravna, brez umetnih dodatkov in brez žit. To pomeni tudi prehranjevanje brez tradicionalnih semen; žit, ki so v preteklosti predstavljala pomemben del v prehrani prednikov naših psov. Pa je res tako?


Žita v pasji prehrani

Pasja hrana največkrat vsebuje žita, kot so pšenica, koruza, ječmen, oves, ajda, proso, rž, riž in soja. Naši kužki prebavljajo žita kot vir ogljikovih hidratov, ti pa se pretvorijo v glukozo, ki je potrebna za telesne funkcije psa. Poleg tega ogljikovi hidrati iz semen vsebujejo pomembne vitamine, vlaknine in antioksidante.


Vsa žita ne vsebujejo glutena

Nekatera žita, sem štejemo ječmen, riž in pšenico, poleg tega vsebujejo tudi gluten. Glutenu se ljudje v zadnjih letih vse bolj izogibamo, saj ga težko ali celo ne prebavljamo in povzroča mnoge alergije.  Prav tako lahko gluten tudi pri kužkih povzroča alergije, intolerance na hrano in s tem povezane zdravstvene težave. Rjavi riž, oves, proso in koruza so tista žita, ki ne vsebujejo glutena, kar pomeni, da hrana, ki ne vsebuje glutena, ni tudi hrana, ki ne vsebuje žit.
Izbor suhe pasje hrane brez žit najdete tukaj.


Kakovostna prehrana je temelj za zdravje kužka

Žit v pasji hrani se ni treba izogibati na vsak način. Pomembno je, da vedno skrbno preverimo sestavo hrane. Pri izbiri hrane je treba upoštevati več različnih vidikov, ne le dejstvo, ali hrana vsebuje žita.

Dobro je vedeti, kaj kupujemo, ali so sestavine kakovostne, če gre za stranski proizvod, koliko je v hrani mesa, sadja in zelenjave ter kakšne dodatke vsebuje. Več o prehrani sodobnega psa najdete na tej povezavi.

Če si vzamete malo časa in preberete deklaracije na hrani, ki jo kupujete za vaše ljubljenčke, boste brez težav prepoznali »skrite nefunkcionalne sestavine«, ki lahko na dolgi rok škodijo zdravju vašega kužka. Zato raje sezite po kakovostni pasji hrani, ki bo dolgoročno ohranjala zdravje vašega kužka. Predvsem pa je pomembno vedeti, ali izbrana hrana odgovarja vašemu kužku ali mu povzroča težave.

Tukaj se lahko seznanite, kako pravilno prebrati deklaracijo na embalaži pasje hrane.


Tudi kužki so občutljivi na nekatera živila

Intoleranco pri psih najpogosteje povzročajo žita, ki vsebujejo gluten, nato govedina, piščanec, kravje mleko in izdelki iz kravjega mleka. Intoleranca se razvije individualno in ni življenjsko ogrožajoče stanje. Žal pa lahko povzroča hudo telesno in duševno nelagodje. Pogosti znaki, ki kažejo na prehransko intoleranco, so: prebavne motnje, kronična srbečica, kronično riganje in pretakanje plinov ter vnetja kože, ušes in tačk. Kužku pomagate tako, da prepoznate problematična živila in jih izločimo iz njegove prehrane.

Avtorica: Andreja Fegeš, Mr.Pet 

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.