Kakšne prigrizke vzeti s seboj na izlet v hribe?

Tako kot skrbno načrtujemo pot v gore, morate pazljivo izbrati tudi ustrezno hrano in pijačo, s katero boste nadomestili porabljeno energijo in obnovili vaš organizem. Pomembno je, da je hrana uravnotežena in raznovrstna. Preskrba telesa z vodo je nujna pri vseh športnih aktivnostih, zato je na planinskih poteh nujna zadostno zaužita količina vode.
 

Prazna vreča ne stoji pokonci

Hoja v hribe zahteva napor, potreba po energiji se poveča, zato jo je treba primerno dopolniti. Hrana vam zagotavlja zdravje in skrbi za to, da imate dovolj energije. In obratno – zaradi neustrezne prehrane nimate energije in lahko tudi zbolimo. Energijo vam zagotavljajo vsa tri makro hranila – ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe.

•    Enostavni ogljikovi hidrati vam omogočajo takojšen vir energije (to so sladkorji), medtem ko sestavljeni ogljikovi hidrati (škrob, ki ga najdemo v krompirju, kruhu …) predstavljajo dolgoročnejši energijski vir. Vsaj polovico energije bi morali dobiti iz sestavljenih ogljikovih hidratov, s čimer si zagotavljamo enakomerno raven energije.

•    Maščobe za izgorevanje potrebujejo veliko kisika, ki pa ga ob naporu v visokogorju telesu ne morate zagotoviti, zato so vsa z maščobami bogata hranila primerna zgolj v manjših količinah.

•    Beljakovine so potrebne za rast, vzdrževanje in obnovo poškodovanih tkiv. Beljakovine so lahko živalskega ali rastlinskega izvora. Nahajajo se v mleku in mlečnih izdelkih, jajcih, žitih, stročnicah in mesu.

V planinskem nahrbtniku naj bo torej hrana, ki vsebuje kakovostne ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine, prav tako pa vitamine in minerale. S seboj vzamete hrano, ki je preprosta za pripravo in uporabo, je polnovredna, težko pokvarljiva, pestrega okusa, zdrava in jo tudi sicer radi jemo.
 

Kaj torej pospraviti v nahrbtnik?

V hribih imajo domači sendviči poseben okus. Ko si ga doma pripravljate, imejte v mislih, da vsebuje čim več hranil in da ga bomo dobro zapakirali. Namesto salam poskusite uporabiti domače namaze, narezano zelenjavo, kuhano jajce … Sendviče nato pojemo v prvi polovici pohoda, za drugo izberete kaj obstojnejšega.

Med najprimernejše prigrizke spadajo  suho sadje (fige, slive, datlji, marelice, brusnice ...), oreščki (indijski oreščki, lešniki, mandlji, nesoljeni arašidi ...), žitne ploščice, polnozrnat kruh, hrana v pločevinki (ribe, paštete, mesni narezki).

A čakanje na glavni »odmor«, da se »nabašemo« s hrano, ni priporočljivo. Pomembno je, da med samim pohodom občasno posežete po kakšnem lažjem prigrizku.
 

Ne pozabimo na hidracijo telesa

Pri vseh športnih dejavnostih in tudi v gorah je zelo pomembna zadostna preskrba organizma s primerno tekočino (brezalkoholni, negazirani, izotonični napitki, blago sladkan čaj, kavni nadomestek Proja). Priporočljivo je, da pijete na vsakih 20 do 30 minut že med turo, vendar majhne količine, po požirkih. Večje količine tekočine zaužijete po končani turi in tudi pred turo. Da po turi ne bo problemov s krči in glavoboli, svetujemo dodatek magnezija. Pitje alkohola v gorah odsvetujemo. Na splošno se držimo načela, da tudi v hribih pijete tisto, kar uživamo v dolini.
 

Če je na poti planinska koča, sprejmimo njeno gostoljubje

Da nahrbtniki ne bodo pretežki zaradi prevelike količine hrane, je priporočljivo topel obrok pojesti v eni izmed planinskih koč, kjer vam postrežejo z dobro hrano na žlico, štruklji ali drugimi hišnimi specialitetami. V poletni planinski sezoni so planinske koče odprte načeloma od junija do konca septembra.

Pomembno je tudi, da dan pred turo zaužijemo čim bolj zdravo hrano. Zajtrk naj bo pred odhodom takšen, kakršen je bil v preteklih dneh, da telo ne odreagira na način, ki nam ne bo všeč.

Za konec vedno uporaben napotek: hrana in pijača, ki jo nosimo s seboj, ima embalažo, ki jo odnesemo nazaj v dolino!

Pravilna prehrana, gibanje na svežem zraku in optimističen pogled na življenje usmerjajo naše življenje in zdravje.

Avtorica: Barbara Gradič Oset, PZS