Kakšen pes je primeren za delo terapevtskega psa?

Terapevtski pes je dobro socializiran, vzgojen in šolan pes z visokim pragom tolerance do ljudi in drugih živali. Odločilen je njegov miren, prijazen in potrpežljiv značaj. Pogoj za delo psa in vodnika so uspešno opravljen test značaja in sposobnosti psa, praktično usposabljanje in uspešen zaključni izpit.

Pes lahko postane terapevtski pes, ko dopolni dve leti, za izvajanje posredovanja s pomočjo psa mora imeti tudi veljavno veterinarsko spričevalo. Seveda mora biti redno negovan in v dobri psihofizični kondiciji. In kot svetujejo v Zavodu PET, za še več odgovorov glede pridobitve naziva terapevtski pes kliknite tukaj.    
       


Terapevtski par – vodnik in pes

Bistvo posredovanja s pomočjo psa je v medsebojnem odnosu med človekom in psom ter njuni čustveni povezanosti. Naša čustva, razpoloženje in počutje so v precejšnji meri povezani s telesnim zdravjem. Pes je lahko »pomožni terapevt«, preko katerega vplivamo na naša čustva in s tem posredno tudi na naše zdravje.
V rehabilitacijskem procesu je ključna ekipa strokovnjakov. Del te ekipe so pogosto terapevtski psi oz. terapevtski pari. Zaradi bolezni ali poškodbe je videz posameznika pogosto spremenjen, zato izgubi voljo do življenja, nima motivacije ali celo obupuje. Terapevtski pes pa ga sprejme ne glede na videz ali dejstvo, koliko v danem trenutku zmore. Ljudje ga lahko objamejo, čeprav nimajo vseh prstov, ga ogovarjajo z nepopolnim govorom in se odpravijo z njim na sprehod, tudi če jim gre to malce težje.
 


Brezpogojna ljubezen

Psi se odlično znajdejo v vlogi družabnika, sodelavca, prijatelja, tolažnika, zvestega spremljevalca in pomočnika terapevta. S svojo prisotnostjo blagodejno vplivajo na izboljšanje  motoričnih  sposobnosti, izražanje čustev, govor, dvignejo raven našega  samospoštovanja in zmanjšujejo anksioznost.

Prednost vključevanja psov je prav v tem, da pri enem srečanju delujemo na več področjih hkrati, zato je takšna terapija zelo uspešna. Psi nas sprejemajo take, kot smo.
 

O tem, kako terapevtski pes vpliva na človeka in nekaj vtisov, pa si lahko preberete »tukaj«.

Avtor: Zavod PET

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.