Kako uporabiti defibrilator

V Sloveniji zastoj srca vsak dan doživi približno deset ljudi, od tega jih skoraj polovica umre.

Ko se srce nenadoma in nepričakovano ustavi, to razumemo kot nenaden srčni zastoj. Ta se za razliko od srčne kapi lahko zgodi katerikoli osebi in v katerikoli starosti, hkrati je tudi veliko bolj smrtonosen, saj največkrat nastopi povsem nepričakovano in brez opozorilnih znakov.

K sreči pa smrt zaradi nenadnega srčnega zastoja ni neizogibna. Pravzaprav je to morda edino smrtonosno zdravstveno stanje, v katerem lahko, četudi nimamo strokovnega medicinskega znanja, s hitro reakcijo kar za trikrat povečamo možnost preživetja žrtve. Če seveda poznamo temeljne postopke oživljanja (TPO), ki jih je v primeru zastoja srca treba izvesti.
 

Kako rešiti življenje v primeru nenadnega srčnega zastoja?

Ob nesreči bližnjega je težko reagirati, saj vas lahko premagata strah ali stres, vendar se je vseeno treba zavedati, da vsaka minuta, ki preteče brez stiskov prsnega koša, zmanjša možnost preživetja za 10 %.

Zato je pomembno, da ohraniš zbranost in hitro ukrepaš.

Znake, da gre za zastoj srca, lahko prepoznaš po tem, da se oseba nenadoma zgrudi, se več ne odziva in ne diha.

V teh primerih nemudoma upoštevaj spodnje korake:

1. Če se žrtev ne odziva in ne diha, sprosti dihalne poti in takoj pokliči 112.

2. Če pri reševanju nimate pomoči, takoj oceni, kje v bližini se nahaja defibrilator. Seznam defibrilatorjev v bližini lahko že ta hip preveriš tukaj, da v nujnih primerih ne izgubljate časa po nepotrebnem. Če se defibrilator nahaja največ dve minuti teka stran, stečite ponj, saj ima defibrilacija srca prednost pred ostalimi postopki oživljanja. Če pa imate ob sebi še koga, po defibrilator napotite njega.
 

3. Če stesam in je defibrilator oddaljen več kot dve minuti teka, prizadetega ne zapuščajte, ampak mu takoj nudite masažo srca (30 stiskov + 2 vpiha*).
4. Takoj ko vam pod roke pride defibrilator, ga vključite in sledi zvočnim navodilom.

Kot lahko vidite, vsi zgoraj omenjeni ukrepi, pomembni za preživetje, niso odvisni od zdravstvenega osebja, ampak od navzočih pri nesreči. Torej vas. In vaš trud do prihoda reševalcev lahko nekomu reši življenje.


Znate uporabiti defibrilator?

Uporaba defibrilatorja ni noben bavbav. Aparat vas bo vodil skozi celoten postopek, verjetnost, da boste z njim prizadetemu povzročil trajno škodo, pa je neskončno majhna, saj defibrilator ne bo dovolil električnega sunka, če to ne bo zares potrebno.


Kako uporabljati defibrilator? 

1.    Takoj ko dobite defibrilator, ga vključite in sledi zvočnim korakom govornika.
2.    Samolepilni elektrodi prilepire na golo kožo, ki ne sme biti vlažna, in sicer eno pod desno ključnico, drugo pa na levo stran prsnega koša.
3.    Odmaknite se od naprave in se ničesar ne dotikajte ter pustite napravi, da analizira srčni ritem.
4.    Če naprava zazna, da je potrebna defibrilacija, svetuje električni šok, ki ga sprožite s pritiskom na utripajoči gumb.
5.    Sledite nadaljnjim navodilom defibrilatorja za oživljanje. Navadno to pomeni, da vas defibrilator vpraša za oceno odzivnosti in dihanja. Če žrtev ne daje vidnih znakov, nadaljujte z masažo srca (30 stiskov, 2 vpiha*), vse dokler vas defibrilator ne pozove, da prenehate in se umaknete zaradi ponovne analize ritma.
6.    Če defibrilator zazna ritem, elektrode vseeno pusti prilepljene in defibrilator vključen, saj se lahko zastoj že kmalu ponovi. Redno spremljajte tudi odzivnost in dihanje prizadetega.
Pomembno: Uporaba defibrilatorja brez masaže srca ni učinkovita.

* Če imate velike pomisleke, umetnega dihanja ni treba izvajati, dovolj je zunanja masaža srca, ki jo v tem primeru izvajate neprekinjeno.