Kako pripraviti najboljšo novoletno večerjo?

Ha! Ta teden se boste malo pregrešili in kuhali, ampak ne česar koli, pač pa najboljšo jed na svetu – vašo najljubšo! Naloga tega tedna se namreč glasi:

 
Za kosilo skuhajte vašo najljubšo jed!
 

Ampak tole nalogo v decembru zlahka nadgradite, ker je ves mesec v znamenju praznovanj in prednovoletnih zabav, na katerih dobra hrana nikakor ne sme manjkati. Hrane in imenitnih jedi je torej na pretek, pravi izziv pa predstavlja novoletna večerja! Si upate letos organizirati novoletno zabavo, pripraviti odlično večerjo in povabiti prijatelje?

Ker je novoletna večerja precejšen zalogaj, imam za vas nekaj namigov. Vodi naj vas misel, da mora biti večerja drugačna, imenitnejša, bolj zabavna, skratka »Out of the Box«. Najprej pomislite na klasično večerjo z juho, glavno jedjo in sladico, potem pa na to takoj pozabi! Saj ne rečem, da taka večerja ni super okusna, ampak za novo leto je pa to čisti dolgčas.


Vzemi(te) si čas

Vzemite si čas za razmislek o tem, koga povabiti in kaj skuhati, dovolj časa za pripravo jedi, pa tudi čas za večerjo. Jedi naj si sledijo z nekaj razmika, vmes pa se pogovarjajte, odigrajte kakšno družabno igro, morda še nekoliko dodelajte enega od hodov ali odprite darila. Ne pojejte vsega naenkrat, ok?
 

Katere jedi pripraviti ?

To je podobno težko vprašanje kot tisto pri nakupu daril: "Kaj kupiti?" Rešitev je ogromno, izbira pa odvisna od mnogih dejavnikov – kaj kdo je in česa ne mara, alergije, cena posameznih sestavin in zahtevnost priprave. Poglejva, kaj vse je v igri:

•    Morsko novo leto z obilico morskih jedi (ribe, raki, školjke, mehkužci …). Seveda, tudi s predjedmi in sladicami vred.
•    Ho, ho, ho, hamburgerji! Super priljubljena hrana zadnjih let, ki jo lahko spremeniš v pravi družabno-kulinarični dogodek, kjer si vsak sestavi svoj burger. Najboljše je, če za vse poskrbiš doma (peke bombetk se moraš lotiti dan prej ali zgodaj zjutraj), seveda pa so burgerji le glavna jed. Kaj bo za predjed in sladico?
•    Zeeeelooo počaaaasen »Slow Food«. Večerja je lahko razdeljena na xy obrokov v obliki majhnih prigrizkov, juhic, grižljajčkov tega in onega ter najbolj neverjetnih kombinacij različnih jedi. Tale reč zahteva ogromno načrtovanja, ampak na koncu bodo vsi prsti obliznjeni.  
•    Namizni žar (raclette) je prav tako odlična ideja, saj si lahko vsak sam sproti pripravi hrano, ki mu najbolj diši. Podobno zabavo predstavlja tudi fondi. Tega lahko vključiš v predjed, lahko je namenjen glavni jedi ali pa ga prihraniš za sladico, ko v čokolado pomakate koščke sadja, piškote ali penice (marshmallows).
•    Ideje s spleta. Če v brskalnik vtipkaš »best new year's menu«, te čaka najmanj dva dni pregledovanja vseh mogočih idej, receptov in nasvetov za pripravo najboljšega novoletnega menija. Nekatere ideje so že pripravljene od A do Ž, pri drugih lahko uporabiš zgolj kakšno jed in jo dodaš svojemu jedilniku.
•    Tematska večerja. Če obvladaš kuharske veščine ali imaš prijatelja, ki prihaja iz tujine, lahko pripraviš tematsko večerjo in izbereš eno od kuhinj sveta. Novo leto s francoskimi specialitetami, barve in arome arabske kuhinje, dobrote iz Španije ali eksplozija okusov iz Azije. Če tak jedilnik dopolniš še z ustrezno pijačo, bo večerja zares nepozabna!


Paša za oči

Pri hrani so nadvse pomembne tudi oči, zato mora biti hrana videti slastno, prav tako pa ne pozabi okrasiti mize, krožnikov in celotnega prostora. Sem spadajo jedilnik, natisnjen na »nobel« papir, trakovi, konfeti in drugi božični okraski na mizi in okoli nje, pogrinjki ter različni »otočki« s prigrizki (recimo posodica s kockami parmezana, vilicami v kozarcu ter papirnatimi servietami, ali pa nekaj krožnikov z različnimi »finger-foodi«, razporejenimi po stanovanju). Če so prostor, miza in hrana že na pogled privlačni, je vse skupaj veliko bolj okusno.  


Prvi obrok v novem letu

Prvi dan novega leta naj bo namenjen počitku, po obilni novoletni večerji pa se bo tudi želodcu prilegel nekoliko lažji in predvsem zdrav obrok. Hitra in zdrava malica je natanko to, kar potrebujete.
Dober tek!
 
Avtor: Trkaj

P. S. Včasih se je treba tudi malo pregrešiti in po gurmansko razvajati v dobri družbi. A to še ne pomeni, da pozabite na gibanje. Dan po večerji si le privoščite kakšen sprehod ali izlet na bližnji hrib.