Kako pomagati psu premagati strah pred poki petard

Medtem ko ljudje z veseljem nakupujete božična darila, mesec december marsikateremu psu predstavlja neizmeren stres. Zakaj? Vzrok so poki petard in raket, ki so lahko že vam neprijetni, psi pa jih slišijo še mnogo bolje. Strah je lahko pri nekaterih psih tako močan, da mu povzroči psihično obremenitev, kar vpliva na njegovo vedenje. Najpogostejši znaki pri takih psih so nenadzorovano uriniranje, bruhanje in prebavne motnje. Pri ostalih, blažjih oblikah, se strah kaže kot lajanje, cviljenje, tresenje, zavračanje hrane, slinjenje, pospešeno dihanje, skrivanje in bežanje. Kako lahko psu takrat pomagate?

Psa, ki se boji, nikoli ne smete kregati ali fizično kaznovati. Prav tako se izogibajte tolažbe (božanja, stiskanja …), saj bi psu tako sporočali, da je prav, da se boji. 
Pozornost mu lahko poskušate preusmeriti z igro ali z izvajanjem trikov. Če psu sami ne morete pomagati in je strah dejansko tako velik, da se pes skriva v kopalnici ali pod posteljo, se trese in s tem spravlja v stres tudi vas, mu lahko pomagate tudi s pomirjevali ali kapljicami, namenjenimi takšnim situacijam.


Kaj lahko uporabite za pomiritev psa?

Poleg vseh zdravil oz. pomirjeval, ki jih lahko dobite pri veterinarju, lahko pri psu uporabite tudi bolj naravne pripravke. 

•    Bachove kapljice
Bachovi cvetovi so nestrupeni, nimajo stranskih učinkov in so preprosti za uporabo. Vseh Bachovih cvetnih esenc je 37, priporočljivo pa je, da je v steklenički največ 7 esenc. Vsaka esenca posebej ima poseben učinek na čustvena stanja, skupaj pa nudijo umiritev v stresnih situacijah. Da bi do novega leta, ko je pokanje najhujše, dosegli, da je pes res pomirjen, moramo kapljice dajati psu že od začetka decembra. Kapljice se da psu na jezik, parkrat na dan po 4 kapljice. Kaplice se lahko kupijo v lekarni.

•    Baldrijanove kapljice
Baldrijanov ekstrakt se hitro resorbira, zato je primeren za takojšnje ukrepanje ob ognjemetih in petardah. Uporablja se po predpisani količini glede na velikost psa največ 2x na dan. Izdelek lahko kupite v lekarni.

Pomembno je, da se pred kakršnimkoli dajanjem zdravil psu posvetujete z veterinarjem. Sploh v primeru, ko je strah pri psu tako močan, da bi moral dobivati močnejše doze pomirjeval.


Kako lahko na poke petard navajate mladiče?

Strah je reakcija na nekaj, kar je psu neprijetno, neznano, nerazumljivo in od skrbnikove reakcije na tovrstno vedenje je odvisno, kako daleč se bo strah stopnjeval. Če boste v trenutku poka, bliska ipd. reagirali s strahom ali pomilovanjem, boste najverjetneje dosegli, da se bo pes začel tega bati. 

S prihodom pasjega mladiča v vaš dom imate vse možnosti, da ga naučite neodzivanja na poke petard in podobne zvoke. Na pokanje ga navajajte počasi, na spletu lahko poiščete poke ognjemetov, petard ali grmenja in mu jih predvajate v umirjenem stanju, med igro ali celo med spanjem. Jakost zvoka naj bo na začetku nizka, sčasoma pa jo povečujte. To vajo ponavljajte nekajkrat na mesec nekaj mesecev (tudi do pol leta).

Članek je bil prvotno objavljen tu
 

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.