Kaj pa vaš kuža jé?

V posameznih življenjskih obdobjih imajo kužki zelo različne potrebe. Pasji mladič, ki raste in se razvija, potrebuje kalorično bogato prehrano. Ta naj vsebuje pravilno razmerje vitaminov in mineralov, ki mu zagotavljajo zdrav razvoj. Za odrasle pse je ponudba znamk in vrst hrane zelo pestra, izbiramo lahko med različnimi okusi in sestavami.
 

Prilagodimo hrano svojemu kužku

Prehrano psa lahko prilagodimo tudi njegovemu življenjskemu slogu. Zelo aktiven pasji športnik ima drugačne potrebe kot manj aktiven "kavč pes". Tudi za starejše kužke so na policah na voljo posebni tipi hrane, prilagojeni prav njim, saj vsebujejo dodatke za podporo imunskemu sistemu ter gibalnemu aparatu.
Pravilno razmerje hranil je pomembno, zato nekateri izbirajo že vnaprej pripravljeno hrano, kot so briketi, konzervirana mokra hrana ali zmrznjena hrana. Drugi se odločijo za pripravo kuhane hrane, ki zahteva več časa, ali pa izberejo surovo pasjo hrano. Pri obeh načinih je potrebna velika natančnost pri načrtovanju obrokov, da psu zagotovimo zadostne količine potrebnih hranil.

Še preden se odločite za novega družinskega člana, se o pasji hrani posvetujte z veterinarjem ali drugim strokovnjakom. Z optimalno prehrano bo vaš kuža živel zdravo, dolgo in srečno življenje.
 

4 nasveti pri izbiri hrane

Vsi si želimo, da bi naši kužki jedli zdravo in s hranili bogato hrano. Pri nakupovanju hrane za svojega hišnega ljubljenčka lahko sledite naslednjim nasvetom.

Izogibajte se hrani, ki vsebuje gensko spremenjene sestavine
Gensko spremenjena hrana zajema rastline, katerih geni so bili spremenjeni z odstranjevanjem ali dodajanjem genetskega materiala. Tako se hrani dodajo lastnosti, ki jih v naravi nima. Takšna hrana seveda prinaša nekatere prednosti, kot so gojenje rastlin na področjih, kjer navadno ne bi rasle. Negativne lastnosti gensko spremenjene hrane pa lahko vplivajo na zdravje ljudi in živali, okolje in raznolikost naravnih in živalskih vrst.

Izbirajte pasjo hrano, ki uporablja meso iz humanih farm
Vedno številčnejše postajajo tako imenovane humane farme, ki želijo izboljšati obravnavo in življenjsko okolje kmetijskih živali. Nudijo jim odlične življenjske pogoje in vrhunsko nego ter skrb. Hrana, ki vsebuje meso z etičnih kmetij, ima na embalaži certifikat ali pa oznako "meso iz proste reje".

Recite NE hrani, ki vsebuje stranske proizvode
Stranski proizvodi so živalski deli, ki niso direktno namenjeni za prehrano ljudi. Mesni stranski proizvodi so tako le določeni deli živali, ki ne vsebujejo kakovostne mišičnine. Sicer nudijo neko zadovoljivo hranljivost in so tudi veliko cenejši.

Na vrhu nakupovalnega seznama naj bo hrana, ki vsebuje kakovostno meso
Preverite vsebnost mesa na embalaži. Vse sestavine izdelka morajo biti naštete v vrstnem redu glede na delež, ki ga vsebuje posamezna hrana. In če je to res tista hrana, ki najbolj prija vašemu kužku, bo njegova dlaka svetleča in mehka, pes ne bo imel neprijetnega vonja in ne bo se praskal.

Poskrbite, da bo imel vaš ljubljenček uravnoteženo prehrano, polno hranil in vitaminov ter mineralov, ki jih potrebuje za vse razvojne stopnje, rast in različne aktivnosti. Kakovostna hrana pomembno vpliva tudi na njegovo kondicijo. In kar je najpomembnejše, vaš kuža vam bo hvaležen.

Avtorica: Andreja Fegeš, Mr. Pet
 

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.