Kaj pa električno kolo?

Električno kolo je dvokolo z integriranim elektromotorjem. Od navadnega kolesa se razlikuje v tem, da ima polnilno baterijo za večkratno polnjenje in elektromotor, ki nam pomaga pri pedaliranju. 

Ta kolesa so lahko različnih oblik in jih lahko uporabimo za različne namene. Najpogostejša električna kolesa so cestna, gorska in mestna električna kolesa.
 

Energetsko učinkovito prevozno sredstvo


Električno kolo je 18-krat bolj učinkovito kot terensko kolo, 13-krat bolj učinkovito kot povprečen avto in kar 6-krat bolj učinkovito kot vlak. Poleg tega je to prevozno sredstvo z ničelnimi emisijami, ne onesnažuje zraka ter dobrodejno vpliva na zdravje kolesarja. 

Proizvodnja električnih koles in njihova uporaba sta se povečali med letoma 1993 in 2004. Njihova glavna prednost je, da na podlagi elektrike pomagajo uporabniku pedalirati. To pomeni, da lahko z električnim kolesom naredimo več kilometrov, dosežemo večje hitrosti ter laže obiščemo višje točke kot z navadnim kolesom.
 

Nakup električnega kolesa


Pri nakupu električnega kolesa morate biti pozorni na velikost baterije in njeno moč, moč elektromotorja, domet kolesa z enim polnjenjem baterije, težo kolesa in ceno. Cena kolesa je lahko včasih varljiva, saj je veliko koles proizvedenih na Kitajskem in so zato slabše kakovosti, zato je tudi njihova cena ugodnejša.
 

Dobro je vedeti


V začetku so bila električna kolesa predvsem gorska kolesa, saj je bila baterija zelo velika in težka. Z razvojem tehnologije, ko so se motorji in baterije zmanjšali, so se električna kolesa začela pojavljati tudi v cestnem kolesarstvu. Baterije so pri cestnih kolesih večinoma v okvirju kolesa, elektromotor pa je prav tako v okvirju, pri gonilki.

Električna kolesa in kolesarjenje sta prav tako postala zelo priljubljena v turizmu. Vse pogosteje so uporabljena za ogled mesta in njegovih znamenitosti. Tako lahko turisti prepotujejo daljše razdalje, vidijo več znamenitosti in se ob tem tudi prijetno rekreirajo.

Poleg mestne uporabe električnih koles v turizmu pa so električna kolesa vse bolj uporabljena tudi pri vodenih izletih v naravi. 

Uporaba električnih koles ali e-bikeov se je v zadnjih letih zelo povečala, saj je tehnologija napredovala ter omogočila daljšo življenjsko dobo baterije, močnejše in manjše elektromotorje, lažje baterije in elektromotorje, večje število načinov prenosa električne moči na kolo in podobno. 

Uporaba električnega kolesa pa ima tudi nekaj pomanjkljivosti, na katere moramo biti pozorni. Ena najpogostejših je prazna baterija in zaradi tega naše pedaliranje postane težje, kot je z navadnim kolesom. Prav tako nam električno kolo lahko včasih preveč olajša delo in rekreativno kolesarjenje izgubi svoj pravi namen. 
 

Prijava na Maraton Franja


Maraton Franja je največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Pridružite se 42. Maratonu Franja 10. in 11. junija 2023. Popust za člane Generali ZAME si zagotovite tukaj.

Izbirate lahko med 3 različnimi prijavninami, kjer lahko izkoristite Generali ZAME kodo za popust v višini 4 EUR:

  • Maraton Franja BTC City (156km),
  • Triglav mali maraton Franja BTC City (97km) in 
  • za primer skupnega plačila MARATON FRANJA 156 km/97 km in "BARJANKA - HERVIS".