Jesen v gorah

Jesen je tudi v gorah čarobna, a hkrati s čudovitimi jesenskimi barvami narave prinese tudi za ta letni čas specifične nevarnosti.

Pri Planinski zvezi Slovenije opozarjajo, da gorski reševalci skoraj vsak dan prejmejo klic ponesrečenih planincev.

"Gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli,« sporoča strokovni sodelavec PZS, gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Da bi imeli gorski reševalci čim manj intervencij, se v gore podajte dobro pripravljeni in odgovorni. Izberite turo, ki je primerna vaši fizični in psihični pripravljenosti, vedno pa naj bosta na prvem mestu varnost in zdravje udeležencev ture.
 

Cilj ni vrh, cilj je varna vrnitev domov

V jesenskem času je potrebno upoštevati, da so dnevi vedno krajši, saj sonce konec oktobra zaide že okrog 17. ure, zato pri Planinski zvezi Slovenije priporočajo upoštevanje 3 priporočil Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA):

1 . Skrbno načrtovanje
Pri načrtovanju si pomagajte z zemljevidi, priročniki, vodiči, internetom in nasveti izkušenih planincev. Pred odhodom preverite zahtevnost izbrane ture, morebitne nevarnosti ter trenutne in napovedane razmere. Ture vedno izberite glede na sposobnosti skupine, pozorno spremljajte vremensko napoved in v načrt dodajte še nekaj rezerve za primer nenadnega poslabšanja razmer. Predvsem pa poskrbite, da se boste v dolino vrnili še preden pade mrak.

2. Popolna oprema
Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om. (Čelna) svetilka s polno in po možnosti tudi rezervno baterijo je obvezna oprema, prav tako tudi sloj toplejših oblačil, saj so jeseni jutra in večeri v visokogorju že precej hladni.

3. Primerna obutev
Stabilni pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo gležnje in stopala, ublažijo obremenitve ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplate z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki. Predvsem v visokogorju se ob hladnih jutrih pojavi rosa, zato so skale in korenine zjutraj, zvečer in čez noč spolzke. Priporočamo nekoliko več previdnosti.

Seznam priporočene planinske opreme:
•    primerna planinska obutev in topla oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago,
•    rokavice in kapa,
•    prva pomoč,
•    zemljevid, kompas, (čelna) svetilka, mobilni telefon (oboje s polno in rezervno baterijo),
•    po potrebi tudi čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet.


Ne pozabite, da zima v gore pride prej, kot v dolino

Jesen je v gorah zaradi pisanih odtenkov obarvanih gozdov in odmika v mirno okolje manj obljudenih poti še bolj mikavna. In čeprav še ni dolgo tega, odkar smo v dolini poletna oblačila zamenjali za jesenska, je ponekod v gorah že čas za zimska, saj nas v senčnih legah že lahko pričaka sneg. Prvi znaki zimskih razmer so tudi poledenele površine skal in korenin, še posebej ob jutrih. Previdnost pri hoji zato nikoli ni odveč, pozorni pa moramo biti tudi na odpadlo in včasih zelo spolzko listje.

Del »jesenskega« planinskega nahrbtnika naj bo tudi ob lepem vremenu namenjen toplim oblačilom in opremi, s katero boste brez težav kos nižjim temperaturam, vetru, dežju ali vlagi, ki jo prinese megla.

Pri načrtovanju jesenske ture upoštevajte tudi možnost prenočitve v planinskem domu, če se vreme nenadoma spremeni ali nastopijo druge okoliščine, ki vam preprečijo pravočasno in varno vrnitev v dolino. Preverite, kateri planinski domovi so na vaši poti ter kdaj so odprti, ena od rešitev pa so tudi bivaki, kjer lahko v skrajni sili varno prenočite.


Od Klopc ljubezni do zlatih macesnov

Za jesensko pohajkovanje po hribih in gorah vam priporočamo obisk Klopc ljubezni ali fotografsko planinsko turo, katere glavni motivi so zlati jesenski macesni. Kje vas čakajo najbolj romantični, osupljivi in enkratni razgledi si oglejte na povezavi do zemljevida z lokacijami klopc z značilnim srčkom na naslonjalu, prav vsaka pa je vredna obiska.

Planincem s fotografsko žilico pa priporočamo obisk vrhov v Triglavskem narodnem parku, kjer ne manjka jesensko porumenelih macesnov. Planine Krstenica, Konjščica, Uskovnica in Klek ponujajo prelepe jesenske kulise, ena lepših jesenskih poti je tudi pot do Triglavskih jezer. Odpravite se lahko tudi na Slemenovo špico, Viševnik, Debelo Peč ali po gorski cesti na Vršič, veliko rumenih macesnov pa boste našli tudi na Veliki planini. Tam vas čaka tudi Klopca ljubezni. Potrebujete še kakšen planinsko-fotografski namig? Čudovite jesenske zlato obarvane fotografije boste posneli tudi na Komni, Ciprniku, Slemenovi špici, Pokljuki, Okrešlju, Dleskovški planoti in na Macesnovcu.

Še nekaj nasvetov za fotografe:
• Fotografiranje s profesionalno opremo v visokogorju je prav poseben izziv zaradi količine in teže opreme ter okolja, v katerega se podajate. Vse to upoštevajte že pri načrtovanju planinske fotografske ture.
• Poskrbite, da bo vaše fotografiranje varno. Za posnetek izberite varen kraj, ne nagibajte se prek previsov, zaradi dobre fotografije pa ne ogrožajte svoje ali varnosti drugih planincev.
• Za fotografiranje si vzemite čas, vendar pa s svojim početjem ne ovirajte drugih planincev.
• Ne vznemirjajte živali, ki se lahko na bliskavico odzovejo tudi napadalno