Izlet na Idrijsko in obisk Divjega jezera

Zanimivosti o jezerih sveta, II. del

Jezera so moja strast, zato o njih veliko berem. Rada jih obiskujem, pri nas in v tujini. Rada o njih tudi pripovedujem. Tokrat sem izbrskala seznam najbolj nenavadnih, najbolj zanimivih in najbolj odštekanih in unikatnih jezer sveta. Med njimi je tudi roza jezero. Veš, kje ga najdeš?


Jezera, ki so posebna zaradi svoje barve

Jezero roza barve je jezero Hillier v Zahodni Avstraliji. Pri njem je zanimivo to, da še niso odkrili dejanskega razloga za tako nenavadno barvo vode. Kaj mislite, da je vir barve? Ni pa edino, ki ima neko barvno posebnost.

Še bolj posebno je Pikčasto jezero (Spotted Lake) v Britanski Kolumbiji in tribarvna jezera na gori Kelimutu v Indoneziji. Tri jezera se nahajajo blizu eden ob drugem, pa vendar imajo vsako svojo barvo: turkizno modro, opečnato rdečo ter granitno sivo. Lepo!


Jezera, ki so posebna zaradi tega, kar v njih plava

Jezero meduz na otoku Palau vzhodno od Filipinov je znano po neštetih meduzah, ki pa niso nevarne, zato privablja tudi kopalce. Teh gotovo ne boste našli v jezeru na aktivnem vulkanu, gori Nyiragongo, kjer največje jezero lave na svetu ustvarja markantne podobe tekoče in ognjeno rdeče lave.

Naj povem še dva primera najbolj nenavadnih voda; jezero Kaindy v Kazahstanu je znano po debelih drevesih, ki štrlijo iz vode, zato tej pokrajini pravijo tudi potopljeni gozd, si predstavljaš? In pa jezero Pitch v jugozahodnem Trinidadu je eno največjih naravnih odlagališč asfalta na svetu, saj naj bi vsebovalo kar 10 milijonov ton asfalta. Fuj!


Jezera, ki so posebna na čisto običajen način

Eno takšnih je gotovo Zeleno jezero (Grüner See) v Avstriji, ki je pozimi globoko le dober meter, spomladi pa zaradi taljenja snega doseže globino 12 metrov in poplavi celoten park na tistem območju. Vas spominja na kakšno slovensko jezero?

Značilnost jezera Nakuru v Keniji so neskončne jate flamingov, jezero Manicouagan v Kanadi pa je znano po svoji obliki prstana, zato mu pravijo oko Quebeca. In za konec še jezero, ki vre! To jezero se nahaja na otoku Dominica in je kotlina sivomodre brbotajoče vode, ki je običajno obkrožena z oblakom hlapov.

Jezera so zares neskončen vir navdiha za naravne umetnine, čudovita v svojih barvah in oblikah

Avtorica: Manca