Ideja za planinski izlet: Rombon, 2208 m, od trdnjave Kluže

Fotografirala: Nina Gradič Planko

Julijske Alpe


Rombon je prostrana gora nad Bovcem z lepim razgledom povsem na vzhodu Kaninske skupine. Gora ima žalostno zgodovino, saj je bilo tukaj eno od središč bojevanja med Avstrijci in Italijani, tako da lahko med vzponom opazimo mnoge ostanke tedanjega časa. Na Rombon vodijo tri poti. Najlažja, zaradi manjše višinske razlike, vodi od zgornje postaje kabinske žičnice na Kaninu, vendar je kar dolga. Drugi dve sta nekoliko krajši, a z veliko večjo višinsko razliko. Glavna, najbolj znana markirana pot vodi direktno iz Bovca, tukaj opisana pot od trdnjave Kluže pa je bila markirana šele pred kratkim.

Opis:

  • Zahtevnost: Zahtevna označena pot. Tura je zelo dolga, zato moramo biti kondicijsko ustrezno pripravljeni. Sedaj je pot markirana, večjih problemov z orientacijo ni, vendar moramo biti previdni v zgornji polovici, saj je steza ponekod slabše vidna. Nekaj previdnosti je zaradi strmega terena treba povsem pod vrhom.
  • Oprema: Običajna oprema za visokogorje. Zaradi južne lege priporočamo več tekočine.
  • Višina izhodišča: 530 m
  • Višinska razlika: približno 1700 m
  • Izhodišče: Parkirišče pri trdnjavi Kluže, ki je od Bovca oddaljena slabe 4 km, 530 m.
  • WGS84: 46,361176, 13,589528
  • Časi: Kluže–Na Robu 2 h, Na Robu–vrh 3 h, Sestop 3–4 h, Skupaj 8–9 h
  • Sezona: Kopna sezona.
  • Vodnika: Tine Mihelič: Julijska Alpe, PZS, 2009; Ingrid Pilz: Čudoviti svet Julijskih Alp, Založba Mladinska knjiga, 1993; Andrej Stritar: Julijske Alpe – Gore nad Sočo, Sidarta, 2006.
  • Zemljevidi: Bovec z okolico, 1 : 25.000; Bovec, 1 : 40.000; Triglavski narodni park, 1 : 50.000; Julijske Alpe, zahodni del, 1 : 50.000.
Vzpon: S parkirišča pri trdnjavi Kluže se usmerimo na pot, ki je vklesana v skalo (tabla). Kmalu nas široka pot skorajda po ravnem pripelje do začetka starega vojaškega predora, na koncu katerega se vzpnemo proti zgornji trdnjavi Kluže oziroma v smeri kote Na Robu (1313 m). Pot se strmo požene kvišku, vendar se kmalu položi in nas pripelje do zgornje trdnjave Fort Hermann. Od trdnjave nadaljujemo po strmi poti skozi gozd v smeri Rombona in se držimo oznak za koto Na Robu (1313 m). Po dveh urah skozi gozd pridemo na lepo razgledišče. Malo višje je odcep z oznakami za Rombon. Strmina počasi popušča in pot nas pripelje iz gozda, nato pa postane slabše vidna. Težko sledljiva steza, kjer so nam v pomoč markacije, preči travnata pobočja in gozd ter doseže pasove ruševja. Kmalu se spremeni v staro vojaško mulatjero, ki nas pripelje do naslednjih vojaških utrdb. Po mulatjeri se vzpenjamo med ruševinami, nato pa pot zavije na travnata pobočja in nas po neizraziti dolini privede do stika s potjo iz Bovca. Do vrha ni več daleč. Strmo se povzpnemo čez kratek skok, nato pa sledimo zmerno strmemu travnatemu pobočju vse do najvišje točke.

Sestop: Najbolje je sestopiti po poti vzpona. Če sestopimo po markirani poti v Bovec, si moramo priskrbeti prevoz nazaj do trdnjave.


Opise planinskih izletov pripravlja Planinska zveza Slovenije .

Poglejte še 27 idej za pohodniški izlet tukaj.

Avtor: Bor Šumrada


Priporočamo

Osvajanje vrhov naj bo premišljeno. Gorništvo zahteva previdnost, predvsem pa znanje in izkušnje. Pri Planinski zvezi Slovenije so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust za različne kategorije članstva.

Izkoristite ugodnost in prihranite do 20 %. Več informacij lahko najdete tukaj.