Ideja za planinski izlet: Hleviška planina, 908m, čez Pšenk

Idrijsko-Cerkljansko hribovje

Hleviše so idrijska hišna gora. So najvišji vrh v razgibanem grebenu med Idrijskim prelomom na severu (Kanomljica) in Idrijco. Greben se v nadaljevanju proti zahodu dvigne in razširi v Vojskarsko planoto. Nekaj razmetane zmede mu povzroča še hudournik Nikova, nad strugo katerega sta s cesto povezana Vojsko in Gačnik (ne ta divji), ob katerem pelje cesta v zaselek Čekovnik, ki se tišči na njegovi južni sončni polici. V pobočja se dobro zarežeta še Padarska grapa in Senčni potok. Od nekdanjih travnikov in pašnikov sedaj iznad gozda kuka le jugozahodni rob vrha, ki nam nudi razgled na dinarske gozdove od Snežnika do vrhov Trnovskega gozda in na krajinski park Zgornja Idrijca. Z urejenih razgledišč, kjer je pristrižena njegova gozdna "frizura", nam pogled seže tudi na del Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter na Idrijo.

Opis:

  • Zahtevnost: Nezahtevna označena pot. Pot ni naporna in je primerna za otroke. Na odsekih slabšega in strmejšega kolovoza v vzponu ter na stezi od koče do vrha je dostop s športnimi otroškimi vozički otežen.
  • Oprema: Običajna planinska oprema
  • Višinska razlika: Pribl. 260 m.
  • Izhodišče: Manjše parkirišče ob cesti Idrija– Čekovnik, 650 m. Peljemo se skozi center Idrije mimo avtobusne postaje v smeri Vojskega in Čekovnika. Ko prečimo strugo Gačnika, zavijemo levo (Čekovnik) in po poldrugem kilometru parkiramo na prostoru ob desnem odcepu makadamske ceste za Trate in sankališče Taler.
  • WGS84: N 45,991400°, E 14,015861°
  • Koča: Koča na Hleviški planini, 818 m, mobilni telefon 051 644 405.
  • Časi: Izhodišče–Hleviška koča 1.30 h, Hleviška koča - vrh Hleviške planine 20 min., Sestop 1.30 h, Skupaj 3.30 h
  • Sezona: Vse leto
  • Vodniki: Marica Brezavšček (ur.): Idrijsko-cerkljanska planinska pot (ICPP). PD Cerkno, Idrija in Javornik, 2008; Tinka Gantar, Rafael Terpin: Ugriznma u kalina. Muzejsko društvo Idrija, 2006; Rafael Terpin: Klanec do doma. Samozaložba, 2007.
  • Zemljevidi: Idrijsko-cerkljanska planinska pot (ICPP), PD Cerkno, Idrija in Javornik, 1 : 55.000; Nanos, Trnovski gozd, Idrijsko in Cerkljansko hribovje, PZS, 1 : 50.000; Idrijsko in Cerkljansko, izletniška karta, Geodetski zavod Slovenije, 1 : 50.000.

Vzpon: S parkirišča nadaljujemo desno po makadamski cesti, ki vodi čez Trate na Pringel in sankališče Taler. Geo lovci bodo imeli delo na levi in desni. Pri že nekoliko utrujeni hišici za piknik na Tratah zavijemo levo po markirani poti na Hleviše čez Pšenk, 680 m, (SPP). Hodimo po gozdnem kolovozu, ki se deloma strmeje vzpenja. Na izravnavi je jasa s kočo idrijskih tabornikov na Pšenku. Pod kočo prečimo potok po lesenem mostičku in se po malo slabšem kolovozu vzpnemo do makadamske ceste, ki ji sledimo desno do parkirišča pod Hleviško kočo. Do koče je od zapornice še 10 min, do vrha Hleviške planine pa še nadaljnjih 20.

Sestop: Sestopimo po poti vzpona ali pa namesto da zavijemo za Pšenk, nadaljujemo po makadamu do asfaltne ceste Idrija– Čekovnik. Po tej dalje v levo do parkiranega avtomobila, pri katerem smo v uri in pol.

Poglejte še 27 idej za pohodniški izlet tukaj.


Avtorica: Anka Vončina
 


Priporočamo


Osvajanje vrhov naj bo premišljeno. Gorništvo zahteva previdnost, predvsem pa znanje in izkušnje. Pri Planinski zvezi Slovenije so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust za različne kategorije članstva.

Izkoristite ugodnost in prihranite do 20 %. Več informacij lahko najdete tukaj.