Ideja za planinski izlet: Goli vrh, 1787 m

Med lepimi in drznimi vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp bi bil Goli vrh popolnoma nepomemben, če ne bi bil z njega tako lep pogled na severna ostenja tega gorstva. Poleg velikih in zahtevnih ciljev gorniki očitno potrebujete tudi lahke poldnevne cilje za čase, ko so vam visoke gore težje dosegljive. Na Goli vrh se boste povzpeli iz doline Ravenske Kočne in v zgornjem delu naredite kratko krožno turo.

 • Zahtevnost: Nezahtevna označena pot. Vršne strmine so nevarne za zdrs in zahtevajo nekaj previdnosti in varen korak. Če je pot zasnežena ali poledenela, imejmo s seboj cepin in dereze.

 • Oprema: Osnovna planinska oprema.

 • Višinska razlika: 800 m.

 • Izhodišče: Ravenska Kočna,990 m. parkirišče na koncu Ancljevega travnika, lahko pa se peljete še malo čez suho strugo potoka in parkirate v bližini odcepa poti s ceste. Do sem se pripeljete mimo Planšarskega jezera.

 • Časi: Izhodišče–Jenkova planina 1 ura in pol. Jenkova planina–vrh 45 minut. Sestop 1 ura in pol. Skupaj 3 ure in 45 minut.

 • Sezona: Vsi letni časi. Ker Goli vrh ni izrazit smučarski cilj, pozimi precej sameva. Za vzpon v zimskih razmerah je potrebna ustrezna oprema. V globokem snegu tura ni priporočljiva.

 • Vodnika: Vladimir Habjan, Jože Drab, Andraž Poljanec, Andrej Stritar: Kamniško-Savinjske Alpe. Planinska založba, 2004; Irena Mušič: Jezersko. Planinska založba, 2009.

 • Zemljevidi: Jezersko z okolico, Turistično društvo Jezersko, 1 : 25.000; Grintovci, PZS, 1 : 25.000; Karavanke, osrednji Goli vrh Foto: Oton Naglost del, PZS, 1 : 50.000; Kamniško-Savinjske Alpe, PZS, 1 : 50.000.


Vzpon:

 • Kmalu zatem, ko cesta drugič prečka suho strugo hudournika, se z nje v levo (proti vzhodu) odcepi markirana pot. Sprva greste še po kolovozu, nato pa stopite na stezo, ki vodi naravnost gor v breg. Kmalu smo s čistine spet v gozdu.

 • Pot je speljana po pobočju nad izrazito grapo. V njej je včasih mogoče najti tudi vodo. V številnih zavojih se dvigamo po gozdu. Prvič zagledate svoj cilj šele na višini dobrih 1300 metrov. Sledi še kratek odsek poti skozi gozd, nato pa dosežete travnike Jenkove planine, 1579 m. Za robom je koča, ki je običajno zaprta.

 • Na razpotju zavije ena pot desno na Veliko Babo, vi pa greste levo mimo koče proti vašemu z gozdom poraščenemu cilju. Nad planino pot kmalu postane strma. Držite se jugovzhodnih pobočij, ki jih tik pod vrhom na levi omejuje skalovje, nad njim pa smo že iz gozda. Vrh ima obliko tri krake zvezde in prav zabavno si je izbirati najlepša razgledišča.

 • Druga možnost je dostop na vrh po poti, ki na Jenkovo planino pripelje iz Avstrije. Ta je nekoliko slabše markirana. Vzpon je sicer položnejši, saj najprej prečka pobočja proti desni na neizrazit vzhodni greben, potem pa gre po njem na vrh, a pobočja, ki jih prečka, so prav tako strma in nevarna za zdrs.


Sestop: Sestopite po poti vzpona, nad Jenkovo planino pa lahko naredite tudi krajšo krožno turo po "avstrijski" poti.

Poglejte še 27 idej za pohodniški izlet tukaj.

Avtor: Vid Pogačnik

Priporočamo

Osvajanje vrhov naj bo premišljeno. Gorništvo zahteva previdnost, predvsem pa znanje in izkušnje. Pri Planinski zvezi Slovenije so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust za različne kategorije članstva.

Izkoristite ugodnost in prihranite do 20 %. Več informacij lahko najdete tukaj.