Ideja za planinski izlet: Donačka gora, 888 m

Slika 1: Donačka gora

Severovzhodna Slovenija


Čeprav Donačka gora po domala vseh regionalizacijah Slovenije, ki so jih geografski strokovnjaki pripravili do sedaj, spada v sklop panonskih pokrajin, je z geološkega vidika nadaljevanje našega najdaljšega gorovja. Od pravih Karavank jo loči vsaj dvakratna nadmorska višina, s katero bi pridobila nekaj visokogorskih odlik, a tudi takšna, kot je, je od marsikje videti kot ošiljen gozdnat stožec, iz katerega moli nekaj skal. Nekoč so ji pravili Rogaška gora, saj se iz jugozahodne strani očem nastavlja rog, s katerim še pridobi veljavo, ker daleč naokoli ni gorske postave, ki bi bila njej enaka.

Opis:

 • ​​​​​​Zahtevnost: Zahtevna označena pot
 • Oprema: Običajna planinska oprema
 • Višinska razlika: 550 m
 • Izhodišče: Vas Sveti Jurij pod Donačko goro, 340 m. V Rogatcu zavijemo na sever proti Majšperku, tik pred muzejem na prostem pa desno proti Žetalam in se po lokalni asfaltirani cesti pripeljemo do izhodišča.
 • WGS84: N 46,252776, E 15,739921
 • Koča: Planinski dom pod Donačko goro – Rudijev dom, 592 m, mobilni telefon 031 344 640.
 • Časi: Sv. Jurij–Donačka gora 2 h, Donačka gora–Rudijev dom 30 min. Rudijev dom–Sv. Jurij 1 h. Skupaj 4 h
 • Sezona: Primerno v kopnih letnih časih. V snegu se zahtevnemu delu lahko izognemo po običajni poti mimo Rudijevega doma.
 • Vodnika: Milan Cilenšek in Viktorija Dabič s sodelavci: Po gorah severovzhodne Slovenije. PZS, 2007; Urška in Andrej Stritar: Z otroki v gore. Sidarta, 1998.
 • Zemljevidi: Rogaška Slatina z Bočem in Donačko goro, PZS, 1 : 25.000; Posavsko hribovje, Boč – Bohor, PZS, 1 : 50.000; Posavsko hribovje, Kartografija, 1 : 75.000.
 
Vzpon: Od cerkve sv. Jurija se po cesti in kolovozu mimo nekaj domačij povzpnemo do razpotja na travniku pod južnim gozdnatim pobočjem Donačke gore, 888 m. Leva pot vodi mimo sv. Donata k Rudijevemu domu (po njej se bomo vrnili), mi pa zavijemo desno in se po kolovozu skozi gozd mimo desnega odcepa k izviru Sotle povzpnemo do razpotja več steza (prelaz Vrhe, Žetale, Rudijev dom, Donačka gora). Slednjo izberemo tudi mi. Kmalu se desno odcepi še ena steza k Rudijevemu domu, nas pa pot v nekaj okljukih in po krajšem prečenju pripelje do zahtevnega dela, ki je zavarovan z jeklenico. V bližini skalnatega in razglednega vzhodnega vrha, na katerega se lahko povzpnemo s pomočjo klinov, stopimo na greben in prečimo na glavni vrh z devet metrov visokim kamnitim križem na najvišji točki.

Sestop: Po grebenu sestopimo v zahodni smeri do sedelca med osrednjim in zahodnim vrhom. Zavijemo desno navzdol in se po poti v okljukih spustimo do gozdne ceste, ki nas proti levi pripelje do bližnjega Rudijevega doma, 592 m. Po asfaltirani cesti sestopimo do kmetije Polajžar. Tik pred njo zavijemo levo na prečno stezo, po kateri pridemo do cerkve sv. Donata. (Če odcep zgrešimo, lahko cerkev dosežemo tudi po cesti, ki se vije pod stezo. Na križišču gremo levo navzgor.) Od sv. Donata po kolovozu prečimo do bližnjega razpotja, kjer sklenemo krog. Do izhodišča sestopimo po poti vzpona.

Opomba: Strma označena pot, ki je včasih vodila na vrh od sv. Donata naravnost čez južno pobočje in se nad vzletiščem jadralnih padalcev priključila običajni poti od Rudijevega doma, je že precej let opuščena.

 
Poglejte še 27 idej za pohodniški izlet tukaj.

Avtor: Gorazd Gorišek

 

Prijava na Maraton Franja


Maraton Franja je največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Pridružite se 42. Maratonu Franja 10. in 11. junija 2023. Popust za člane Generali ZAME si zagotovite tukaj.

Izbirate lahko med 3 različnimi prijavninami, kjer lahko izkoristite Generali ZAME kodo za popust v višini 4 EUR:

 • Maraton Franja BTC City (156km),
 • Triglav mali maraton Franja BTC City (97km) in 
 • za primer skupnega plačila MARATON FRANJA 156 km/97 km in "BARJANKA - HERVIS".