Ideja za planinski izlet: Boč, 980 m

Boč na severu omejuje dolina Dravinje, prisojna južna pobočja prehajajo v vinoroden svet nad Rogaško Slatino, na zahodu in vzhodu pa sta branika cesti Poljčane–Podplat in Majšperk–Rogatec. Poleg obsežnih gozdov Boč premore tudi veliko kraških pojavov: vrtače, votline in jame niso nobena redkost. Po ljudskih pripovedkah so v slednjih bivale žalik žene in razbojniki, ki jim je poveljevala Orjaška Špela. Na poti proti vrhu bomo šli tudi mimo njene votline.

Pred drugo svetovno vojno sta na vrhu stala Planinsko zavetišče in lesen razgledni stolp, ki so ga zamenjali s kovinskim, zavetišče je vzela vojna, po njej pa je vrh postal strateško pomembna vojaška točka. Na Boču so kar tri gozdne učne poti. Prva vodi iz Zgornjih Poljčan po Detičkovi poti do planinskega doma, druga s Pečice čez Galke, tretja pa od doma čez Balunjačo na vrh in po senčni poti nazaj do postojanke. Prvo in tretjo bomo v velikem delu prehodili tudi na naši krožni turi.

 • Zahtevnost: Nezahtevna označena pot.

 • Oprema: Običajna planinska oprema.

 • Višinska razlika: 660 m.

 • Izhodišče: Zgornje Poljčane, 320 m. Do sem se pripeljete iz Celja oziroma Rogaške Slatine skozi Podplat in čez Pečico ali iz Slovenske Bistrice skozi Poljčane.

 • Koči: Planinski dom na Boču, 658 m, mobilni telefon +386 031 671 418; planinska koča Velikonočnica, 550 m, mobilni telefon +386 040 608 474.

 • Časi: Zgornje Poljčane–Boč 2 uri. Boč–Planinski dom na Boču 30 minut. Planinski dom na Boču–Zgornje. Poljčane 1 ura. Skupaj 4 ure.

 • Sezona: Vse leto, pozimi le, če ni preveč snega. V snegu se poti čez Balunjačo rajši izognimo po lažjih poteh.

 • Vodnik: Milan Cilenšek in Viktorija Dabič s sodelavci: Po gorah severovzhodne Slovenije. PZS, 2007.

 • Zemljevidi: Rogaška Slatina z Bočem in Donačko goro, PZS, 1 : 25.000; Posavsko hribovje, Boč – Bohor, PZS, 1 : 50.000; Štajerska, Kartografija, 1 : 75.000.


Vzpon:

 • S parkirišča na koncu Zgornjih Poljčan se po Detičkovi poti po grapi Skodovec zložno vzpenjate do asfaltirane ceste, jo prečkate in se mimo krmišča za živali, po strmejši poti dvignete do kolovoza, kjer je pri Maistrovem kamnu razpotje. Na desni je planinski dom, vi pa se mimo počivališča s klopcami in Finžgarjevega križa povzpnete do gozdne ceste, kjer je naslednje razpotje.

 • Proti levi pridete do konca gozdne ceste in do razpotja. Desno navzgor vodi strma pot, vaša pa se obrne levo, čez Balunjačo. Višje se obe združita. Povzpnete se do skalne pregrade, kjer je pot zavarovana z jeklenico. Pod strmimi stenami so številne votline.

 • Nad pečinami se naporno vzpenjate do stika s strmo potjo. Višje pridemo na vojaško cesto in do vojaškega območja, varovanega z ograjo, nad katerim stoji visok televizijski oddajnik. Do bližnjega razglednega stolpa prečimo po gozdnatem slemenu.


Sestop: V dolino se lahko vrnete po isti poti, priporočamo pa sestop mimo planinskega doma in čez razgledno Babo, 535 m. Z vrha pridete do doma po senčni poti, ki je tudi del gozdne učne poti. Skozi gozd sestopite na travnato poljano Na Ravni s planinsko postojanko in gotsko cerkvico sv. Miklavža. Na enem od travnatih gričev je tudi spomenik velikonočnici. Od doma nadaljujete v severozahodni smeri. Ob robu travnika stopite v gozd in skozenj zložno sestopite do makadamske ceste. Kmalu jo zapustite v levo in mimo Miklavževega kamna pridete na skalni pomol Baba z lepim pogledom na Poljčane, dolino Dravinje in Pohorje. Z Babe se pot skozi bukov gozd, ki ga nižje zamenjajo borovci, bolj strmo spusti, preči asfaltirano cesto in vas pripelje do izhodišča.
 

Namig: Od pomladi 2014 se lahko na Boč povzpnemo tudi po novi zavarovani plezalni poti (uredil PD Poljčane). Poti čez Balunjačo sledite do prve jeklenice, kjer v steni nad  seboj zagledamo varovala. Z njihovo pomočjo v nekaj minutah splezate čez strmo steno in se nad njo priključite običajni poti, po kateri nadaljujete na vrh (zelo priporočljiva oprema: samovarovalni komplet, plezalni pas in čelada).

Poglejte še 27 idej za pohodniški izlet tukaj.

Avtor: Gorazd Gorišek

Priporočamo

Osvajanje vrhov naj bo premišljeno. Gorništvo zahteva previdnost, predvsem pa znanje in izkušnje. Pri Planinski zvezi Slovenije so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust za različne kategorije članstva.

Izkoristite ugodnost in prihranite do 20 %. Več informacij lahko najdete tukaj.