Ideja za planinski izlet: Begunjski vrh, 2461 m

Begunjski vrh je neizrazita skalnata vzpetina severovzhodno od Triglava. Z vseh smeri je videti kot vitka skalna gmota s kratkimi, prepadnimi in precej krušljivimi stenami. Le z grebena Cmira se kaže kot ogromna kupola, ki se je ne bi sramoval niti Michelangelo. Jugovzhodno pobočje se zložneje spušča proti Kotlu, tako da je čezenj speljana edina pot na vrh. Na severu tvori skupaj s Triglavsko in s Cmirovo severno steno mogočno skalno kuliso, vendar stena Begunjskega vrha ni tako navpična in monolitna kot ostali dve. Zato so že leta 1903 iz Vrat na pobudo tedanjega predsednika SDP dr. Frana Tominška čez njo zgradili zahtevno in zelo razgledno pot, ki pelje v nedrje triglavskega pogorja.


Tominškova pot še danes drži primat najbolj priljubljenega med severnimi pristopi na Triglav, redkokateremu naskakovalcu Triglava s te strani pa se utrne želja, da bi se spotoma povzpel še na Begunjski vrh, ki ga žal povsem zasenči mogočna gmota Triglava. In tako bolj ali manj sam stoji ob svojem mogočnem sosedu. Sem ter tja se nanj vzpne kakšen ljubitelj samote, ki prešteva romarske pikice na grebenu očaka, ali pa romantično navdahnjen gornik, saj ni lepšega pogleda na Steno kot od tod, prav tako je vrh idealen za opazovanje sončnih zahodov.
 

  • Zahtevnost: Nezahtevna označena pot.

  • Oprema: Običajna oprema za visokogorje.

  • Višinska razlika: 1511 m (150m)

  • Izhodišče: Dom Valentina Staniča, 2332 m. Do Lengarjevega rovta pridete po cesti, ki pripelje iz Mojstrane proti Krmi. Na Kosmačevem prevalu, 844 m, zavijete desno na gozdno cesto, ki nas v štirih kilometrih pripelje do parkirišča. S parkirišča vas označena pot pelje čez strmo gozdnato pobočje, mimo manjšega studenca, višje mimo Debelega kamna v kotanjo Pekel, ki jo v loku obidete, nato pa se zložno povzpnete na kraško planoto s kočo.

  • Časi: Lengarjev rovt–Dom Valentina Staniča 4 ure. Dom Valentina Staniča–Begunjski vrh 30 min. Sestop 3 ure. Skupaj 7 do 8 ur.

  • Sezona: V poletni sezoni od sredine junija do konca septembra.

  • Vodnika: Roman Tratar: Julijske Alpe, osrednji del. PZS, 2019; Tine Mihelič: Julijske Alpe, PZS, 2009.

Zemljevidi: Triglav, 1 : 25.000; Triglavski narodni park, 1 : 50.000; Julijske Alpe, vzhodni del, 1 : 50.000; Julijske Alpe, vzhodni in zahodni del, Triglavski narodni park, 1 : 50.000.


Opis:

  • Od Doma Valentina Staniča se povzpnete na preval Begunjska vratca, 2342 m.

  • Na razpotju nadaljujete naravnost do drugega razpotja, kjer zavijete levo.

  • Do vrha sledi kratek vzpon po ne prestrmem gruščnatem pobočju.


Sestop: Sestopite po poti vzpona.

Poglejte še 27 idej za pohodniški izlet tukaj.

Avtor: Klemen Janša


Priporočamo

Osvajanje vrhov naj bo premišljeno. Gorništvo zahteva previdnost, predvsem pa znanje in izkušnje. Pri Planinski zvezi Slovenije so za člane Generali ZAME pripravili poseben popust za različne kategorije članstva.

Izkoristite ugodnost in prihranite do 20 %. Več informacij lahko najdete tukaj.