Ideja za kolesarski izlet: Radovljiški makadam

Zelo zahtevno oz. nezahtevno, če izpustimo vzpon na Valvazorjev dom


74 kilometrov

1434 višinskih metrov

1298 metrov nad morjem – Valvazorjev dom

4 ure

pretežno makadam

brez prometa oz. manj prometne ceste

Opis trase:

Tura poteka po najlepših prašnih cestah Gorenjske, po katerih je potekala tretja izvedba dirke Gravelution. Zasnovana je tako, da jo lahko prilagodite svojim željam, saj se jo lahko na nekaterih mestih skrajša. Vsekakor pa ne boste obžalovali, če boste prevozili vseh 74 kilometrov poti.

Naša pot se prične v Radovljici, od koder se spustimo preko reke Save desno. Tu nas pričaka prvi odsek makadama. Nadaljujemo pot do Bleda, nato pa po makadamskih cestah do Podhoma, kjer si lahko ogledamo lepote Blejskega vintgarja.

Vzpnemo se do cerkve svete Katarine, nato nas čaka spust prek Save. Po kolovozu ob avtocesti pridemo do Žirovnice, kjer se začne največji vzpon ture: na Valvazorjev dom. Vzpon je primeren za nekoliko bolj pripravljene kolesarje oziroma za vse z ustreznim prestavnim razmerjem. Cesta se dviga mimo slapa pod Gozdašnico in naprej, vse do Valvazorjevega doma, ki je najvišja točka ture.

Slika 1. Blejski vintgar
Slika 2. Valvazorjev dom

Od tam sledi razgiban spust preko Žirovniške planine nazaj do Žirovnice.
 

Po koncu spusta gremo proti Begunjam, kjer zavijemo mimo letališča v Lescah in se peljemo do vasi Črnivec. Nato nas pot vodi nazaj do Radovljice, ki je končni cilj naše ture.
 

Prijava na Maraton Franja

Maraton Franja je največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Pridružite se 42. Maratonu Franja 10. in 11. junija 2023. Popust za člane Generali ZAME si zagotovite tukaj.

Izbirate lahko med 3 različnimi prijavninami, kjer lahko izkoristite Generali ZAME kodo za popust v višini 4 EUR:

  • Maraton Franja BTC City (156km),
  • Triglav mali maraton Franja BTC City (97km) in 
  • za primer skupnega plačila MARATON FRANJA 156 km/97 km in "BARJANKA - HERVIS".