Ideja za kolesarski izlet: BTC City kolesarska tura

Naša kolesarska tura se prične v BTC Cityju na Ameriški aveniji, kjer je vsako leto tudi štart Maratona Franja. Začetek poti je enak progi vožnje na čas Ljubljana-Domžale-Ljubljana.

Po Šmartinski cesti se peljemo vse do Sneberja, kjer zavijemo desno na Snebersko cesto. Po dobrih 4 kilometrih prispemo v Zalog, kjer zavijemo levo, prečkamo reko Ljubljanico ter v Podgradu zavijemo v dolino reke Besnice. Po Sadni cesti, ki je v začetnem delu senčna, se ves čas rahlo vzpenjamo. Peljemo se skozi Besnico in Zgornjo Besnico ter po dobrih 13 kilometrih v Trebeljevem zavijemo desno. Tu nas čaka dober kilometer nekoliko strmejšega vzpona. Na prvem razcepu se držimo desno, ko cesta zavije skoraj za 180˚, nato pa na naslednjem križišču zavijemo levo proti Kožljevcu. Na tem predelu je treba biti nekoliko bolj previden, saj se cesta ves čas nekoliko spušča in je precej ozka.

Ko prispemo do križišča na 27,8. kilometru, zavijemo desno. Na naslednjem križišču z glavno cesto zavijemo levo v smer proti Grosuplju. Cesta se še naprej rahlo spušča, vse dokler ne zavijemo desno proti Dolam pri Polici.

Sedaj se začne drugi del našega vzpenjanja proti Pancam. Po dobrih 33 kilometrih naše ture dosežemo vrh drugega vzpona. Spustimo se skozi Selo pri Pancah, Podlipoglav, Sadinjo vas in prispemo v Sostro. S Ceste II. grupe odredov zavijemo levo na Dobrunjsko cesto, se peljemo mimo Urha, pod avtocesto ter skozi Bizovik ves čas po glavni cesti. Po ostrem desnem ovinku zavijemo levo na Hruševsko cesto in ob Golovcu nadaljujemo pot vse do Litijske ceste. Na križišču zavijemo levo na kolesarsko stezo in na naslednjem semaforju pot nadaljujemo po Kajuhovi cesti vse do Letališke ceste, kjer zavijemo desno. Na drugem krožišču izberemo 2. izvoz, se peljemo naravnost mimo Latinskega trga in prispemo nazaj na naše izhodišče na Ameriško avenijo.

Celotna trasa je dolga 50 kilometrov in preko 2 vzponov premaga 540 metrov višinske razlike. Z ne preveč intenzivno vožnjo lahko traso prepeljemo v 2,5 urah.
 

Prijava na Maraton Franja


Maraton Franja je največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Pridružite se 42. Maratonu Franja 10. in 11. junija 2023. Popust za člane Generali ZAME si zagotovite tukaj.

Izbirate lahko med 3 različnimi prijavninami, kjer lahko izkoristite Generali ZAME kodo za popust v višini 4 EUR:

  • Maraton Franja BTC City (156km),
  • Triglav mali maraton Franja BTC City (97km) in 
  • za primer skupnega plačila MARATON FRANJA 156 km/97 km in "BARJANKA - HERVIS".