Hoja, odlična vrsta miganja za vse

Hoja je najbolj naravno gibanje, hodimo lahko kjerkoli, kadarkoli in razmeroma ugodno. Zadostuje že par udobnih čevljev in volja, da v svoje življenje prinesete nekaj zdravega gibanja. Tudi za hojo enako kot druge rekreativne aktivnosti velja, da se je moramo lotiti postopoma.

Zakaj je hoja priporočljiva za vse generacije razložimo v nadaljevanju.
 

Z gibanjem upočasnimo procese staranja

Res je. Nekateri strokovnjaki menijo, da si življenjsko dobo lahko podaljšamo za vsaj 15 let. Druga odlična novica pa je, da s tem »prestavimo« možnost za nastanek in razvoj kroničnih bolezni.

In če se redno gibate, bodo naše kosti in mišice ostale močne, omilili pa boste tudi svoje zdravstvene težave. Pa naj gre za bolečine v križu, vratu, ramenih ali stres. In če je vaše gibanje redno, so tudi možnosti za nastanek srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, debelosti in nekaterih vrst raka manjše.

Raziskave kažejo, da so tisti šestdesetletniki, ki so redno telesno dejavni, gibalno približno 20 let mlajši. Zato migajte in bodite aktivni že danes.

Po 35. letu je v Sloveniji telesno neaktivnih približno 35 %, ljudi, s starostjo pa ta številka seveda še narašča; pri starejših od 75 let je neaktivnih več kot 70 % Slovencev.
 

Migajte previdno

Če ste nepripravljeni ali se športno rekreativnih aktivnosti lotite s prevelikim navdušenjem in pretiravate, lahko to hitro vodi do nezaželenih posledic. Vsi smo se verjetno že kdaj srečali s poškodbami, kar ni prijetno. Zadostuje že majhna neprevidnost, napačen korak in trenutek nepozornosti, saj nezgoda nikoli ne počiva.

Če so poškodbe lažje, si za začetek lahko pomagate sami. Ko so bolečine hude in se še stopnjujejo ali če se pojavi močno otekanje, pa je potreben obisk zdravnika specialista. Ta bo določil nadaljnje postopke zdravljenja glede na stopnjo poškodbe.
 

Že danes pomislite na vse

Čakalne vrste pri zdravnikih specialistih so pogosto dolge, kar podaljša čas vašega okrevanja. Z zdravstvenim zavarovanjem Specialisti z asistenco se lahko izognete dolgim čakalnim dobam. Na specialističnem pregledu v samoplačniški ambulanti boste na vrsti lahko že v desetih dneh.