Dobra nega in počutje kužkov v zimskem času

Kužki potrebujejo dovolj gibanja na svežem zraku tudi pozimi, a pri tem morate v primerjavi z drugimi letnimi časi upoštevati nekaj posebnosti. Psi namreč v zimskih mesecih potrebujejo nekoliko več nege in primerno zaščito pred mrazom. Od česa je odvisno, kako psi prenašajo nizke temperature? 
 

1. Dolžina in gostota dlake ali podlanke

Bolj občutljivi so psi, ki imajo kratko dlako brez podlanke, še bolj pa tisti, ki imajo poleg tega še gol trebuh – gre predvsem za kratkodlake pse, ki so pozimi še posebej ogroženi, saj se po nekaj minutah tresejo po vsem telesu. Zanje so priporočljivi tudi plaščki, ki pa morajo biti kakovostni in takšni, da jih ne ovirajo pri gibanju. Najprimernejši so tisti, ki so nepremočljivi in podloženi, za tiste najbolj zmrzljive pse pa je dobro, da plašček prekrije cele tačke. Najboljše je, da svojega kosmatinca vzamete s seboj v trgovino in mu plašček pomerimo.
 

2. Telesna kondicija

Pomembno je, da pes ni predebel in ne presuh.
 

3. Zdravstveno stanje

Bolni psi so vsekakor bolj občutljivi na mraz kot zdravi, prav tako psi, ki so bili operirani ali zaradi drugih posegov obriti.
 

4. Starost

Velik vpliv ima tudi starost kužka – mladički še nimajo dobro razvite termoregulacije, zato so mnogo bolj občutljivi na mraz in ni priporočljivo, da bi zimo preživeli na prostem. Prav tako so na nizke temperature bolj občutljivi starejši psi.
 

5. Notranji in zunanji psi

Posebna previdnost je potrebna pri psih, ki prebivajo v hiši, saj ne pridobijo tako gostega kožuha kot psi, ki bivajo zunaj. Najpomembnejše je, da ko pes pride na prosto, takoj pričnemo  z aktivnostmi – spodbujajmo ga, da se igra, teče z nami, lahko se mu skrijemo ... Skratka, poskrbeti moramo, da je čim bolj aktiven.
 

6. Prehrana

V zimskem času je pri dobri skrbi za psa zelo pomembna tudi prehrana, saj pes porabi več kalorij za uravnavanje temperature telesa. To pa ne velja za pse, ki imajo kratke sprehode in niso veliko aktivni na prostem. Sicer pa je dobro, da je hrana bogata z beljakovinami in maščobami ter z malo ogljikovimi hidrati, a kvalitetna in energetsko zadostna.
 

7. Skrb za blazinice na tačkah

Posebno skrb morate pozimi nameniti tačkam svojih kosmatincev, saj led in sneg mehansko poškodujeta blazinice, tudi v obliki ureznin. V takšnih primerih lahko pride do krvavitev, ko morate poškodbe spirati s fiziološko raztopino, rano razkužiti in jo poviti.  Priporočamo vam, da kužkom pred sprehodom blazinice namažete z vazelinom, lahko tudi z balzamom iz čebeljega voska, dobra rešitev pa so tudi pasji copatki. Po sprehodu ne pozabite kužku umiti tačk z mlačno vodo, da sperete sol, ki je na cestah, in drugo umazanijo!
Po kratkem pregledu najpomembnejših napotkov za dobro skrb svojega kosmatinca lahko vidite, kako pomembna je ta za dobro počutje in zdravje kužka. Vsekakor morate poskrbeti, da mu kljub mrazu in morebitnemu snegu zagotovite dovolj gibanja, saj je to ključnega pomena za njegovo zdravje in počutje.

Članek je bil prvotno objavljen tu. 
 

Priporočamo


Naj bo vaš kuža deležen zdravega in naravnega obroka! 

V ta namen smo pripravili ugodnost za člane Generali ZAME, ki prinaša popust do 25 % na nakup zdrave pasje hrane.