Dan za sadje! Veš, katero ima največ sladkorja?

Sacher torta = banana. Sladoled = jabolko. Sirov zavitek = kivi. Kava s smetano = hruška.

Ker je sladkor škodljiv, uživanje sadja in zelenjave pa ima na tvoje zdravje veliko pozitivnih učinkov, se vaša tedenska naloga za zdrav življenjski slog glasi:
 
Po kosilu si namesto sladice privošči sadje.
 
Morda res ni enako, če po kosilu namesto v sirov zavitek ugrizneš v jabolko, a slednje je veliko bolj zdravo in koristno za tvoje dobro počutje. Verjemite, tudi sadje ali zelenjava sta lahko super sladica, za to pa imata veliko razlogov:
 
  • Sadje je prav tako sladko. Od najslajšega grozdja (18,1 g sladkorja/100 g sadeža) do avokada (0,9 g/100 g), vsak si lahko izbere sadje sladkosti, ki mu odgovarja.
  • Za vse letne čase. Poleti prija sočno sadje, pozimi so odlična ideja posušeni krhlji.
  • Bogata izbira. Pester nabor različnega sadja in zelenjave ti omogoča, da imate vsak dan kaj drugega za sladico.
  • Enostavna priprava. Dovolj je že, če sadje dobro umijete pod tekočo vodo ali olupite in – voilà! Sladica je pripravljena. Sadje pa seveda lahko tudi narežete na koščke, zmiksate v smuti, iztisnete iz njega sok …
  • Eno samo zdravje. Medtem ko vam sladice prinesejo nekaj dodatnih kilogramov, ti sadje in zelenjava pomagata preprečiti ali ublažiti nekatere bolezni, kot so povišan krvni tlak, nekatere vrste raka ter bolezni srca in ožilja.
  • Hranljivo in okusno! Poleg čudovitega okusa so sladice te vrste tudi hranljive, bogato založene z vitamini in minerali, vlaknine pa so odlične za prebavo.
  • Več barv! Z nekaj domišljije imate lahko na krožniku vse možne barve in si na ta način popestriš zaključek kosila, sredi dneva pa prija tudi pisana sadna malica.
  • Sadje v vseh oblikah. Poleti je zakon sveže sadje, kasneje pa si ga lahko privoščiš v obliki posušenih rezin, zmrznjenega, vloženega …
  • Uživanje sadja in zelenjave je zabavno. Si lahko zamislite kaj zabavnejšega, kot so češnje, ki jih ješ zunaj na vrtu in pri tem tekmuješ v pljuvanju koščic v daljino?
S sadjem za sladico lahko močno izboljšate svoje zdravje, počasi pa z njim popestrite tudi popoldansko malico in »hitre prigrizke« čez dan, na izletu, v službi ali v šoli. Odvisno od vaše sladkosnednosti si lahko izberete bolj ali manj sladke sadeže:
 
Sveže sadje Grami sladkorja na 100 gramov sadeža
Grozdje 18,1
Banana 15,6
Mango 14,8
Češnje 14,6
Jabolko 13,3
Suho sadje Grami sladkorja na 100 gramov sadeža
Mango  73
Rozine 65
Datlji 64,2
Fige 62,3
Marelice 39
Katerega izberete?
 
Avtor: Trkaj