Bonton v hribih

Spoštujte naravo in soplanince

Planinci niste samo tisti, ki radi hodite v hribe in gore, temveč ste tudi tisti, ki upoštevate pravila lepega obnašanja, saj se zavedate, da smo v gorskem svetu le na začasnem obisku v neokrnjeni naravi, za katero želimo, da takšna tudi ostane.

Slovensko planinstvo je od ustanovitve Slovenskega planinskega društva leta 1893 do danes oblikovalo svojstveno tradicijo nenapisanih pravil obnašanja.
 

Spoštujte naravo, smeti odnesite v dolino

Planinec z osebnim zgledom in ravnanjem skrbi, da gorsko okolje ohranja tako, da na planinskih poteh, posebej še na vrhovih, počivališčih in razglediščih, ne odmetava odpadkov; ampak jih vedno odnese s seboj v dolino in odloži na urejenem smetišču.
 

Spoštujte gorsko cvetje

Dolžnost planinca je skrb za varstvo narave in okolja. Rastline in živali samo opazuje in jih ne poškoduje ali vznemirja. Živalim se ne približuje, domače pse ima na povodcih in pod nadzorom. V gorskem svetu so rože posebej dehteče in edinstvene, zato so zavarovane, kar pomeni, da se jih ne trga ali uničuje. Gorske rože so najlepše tam, kjer rastejo.
 

Spoštujte tišino

Hrup, kričanje in glasba motijo živali pri prehranjevanju in počitku.
 

Parkirajte na označenih mestih

Pogosto so ob začetku označenih poti tudi predvideni prostori za parkiranje. Če tega prostora ni, planinec avto pusti tako, da ne ovira drugih.
 

Hodite po označenih poteh

Po Sloveniji vodi več kot 10.000 kilometrov planinskih poti, za katere skrbijo za to usposobljeni markacisti. Po njih planinec hodi zaradi svoje varnosti in zmanjšanega vpliva na naravo. Ne hodi po kmetijskih površinah in brez dovoljenja lastnika ne uporablja tujih zemljišč.
 

Spoštujte soplanince

V hribih nismo sami, zato moramo biti uvidevni tudi do ljudi, ki jih srečujemo. Običaj je, da se v hribih pozdravljamo. Mlajši pozdravijo starejše, na poteh dajemo prednost šibkejšim od sebe. Ob srečanju planincev na ozki stezi imajo vedno prednost tisti, ki sestopajo. Planinci, ki se vzpenjajo, se umikajo hitrim planincem, ki gredo s ture.
 

Spoštujte pravila planinskih koč

Vsak obiskovalec planinskih koč se vede tako, da ne moti drugih. Planinska koča ni prostor za hrup, pijančevanje in kajenje. Je prostor, kjer se lahko planinci prehranjujemo, še posebej je dobro naročiti kaj s posebnih jedilnikov planinskih koč. Od 22:00 do 5:00 mora biti v planinski koči popoln mir. Tisti, ki vstanejo prej, naj ne motijo ostalih, ki še spijo.

Preveri še »Častni kodeks slovenskih planincev«.

Avtorica: Barbara Gradič Oset, PZS